Raahen seutukunnassa alkaa matalan kynnyksen liikunta- ja jalkapallotoiminta

Jalkapalloseura FC Raahe aloittaa matalan kynnyksen toimintaa Raahessa, Vihannissa, Ruukissa ja Pyhäjoella, jossa jalkapallo on keskeisessä muttei ainoassa roolissa.

Kyseessä ovat Palloliiton konseptia mukaileva PerheFutis perheen pienimmille yhdessä vanhempien kanssa sekä FC Raahen oma matalan kynnyksen kysyntään vastaava FutisNuokkari. Toiminnan järjestämisen mahdollistavat opetus- ja kulttuuriministeriön jakama seuratuki sekä sponsorit ja yhteistyötahot. Kunnat ovat mukana nuoriso-, liikunta- ja vapaa-aikatoimien kautta. Toiminta on osallistujille ilmaista.

PerheFutista voisi luonnehtia perheliikuntakerhoksi, jossa enimmäkseen leikitään erilaisia liikunnallisia leikkejä. Siellä lasten perusliikuntataidot kehittyvät ja siinä sivussa opitaan hieman jalkapallon alkeitakin. Pohjana käytetään Palloliiton samannimistä konseptia. Kohderyhmänä ovat noin 2-6 -vuotiaat lapset yhdessä tutun ja turvallisen aikuisen kanssa. Osallistuva aikuinen voi olla äiti, isä, mummo, vaari tai vaikka kummi. Toiminta on viikoittaista ja yhden kerran kesto on noin 45 minuuttia.

FutisNuokkari on FC Raahen kehittämä toimintamalli, joka on suunnattu alustavasti noin 10-18 -vuotiaille nuorille. Ikähaarukka saattaa täsmentyä ja painottua jatkossa eri paikoissa eri tavoin kysynnän mukaan. Kyseessä on viikoittainen kohtaamispaikka nuorille, jotka haluavat liikkua rennosti yhdessä muiden kanssa ja ehkä tutustua uusiin kavereihin. FutisNuokkarissakin on suunniteltu ja ohjattu sisältö, mutta minkäänlaista harrastustaustaa tai tavoitteita ei tarvitse olla.

Jokainen liikkuu ja kehittyy omista lähtökohdistaan. Yksi kerta kestää noin tunnin. Kynnys osallistumiseen on pyritty poistamaan molemmista ryhmistä kokonaan. Osallistuminen on ilmaista ja mitään erikoisia varusteita ei tarvita: vain vesipullo ja liikkumiseen soveltuvat kengät sekä säänmukainen vaatetus. Alkusyksystä ollaan ulkona ja myöhemmin siirrytään sisätiloihin. FC

Raahe haluaa tämän hankkeen myötä viedä toimintaa myös laajemmalle alueelle kuin Raahen keskustaan. Se mahdollistaa osallistumisen niillekin, joilla ei ole esimerkiksi kyytiä Raaheen tai varaa tai muita edellytyksiä osallistua joukkuetoimintaan. Maahanmuuttajaperheet ovat myös yksi kohderyhmä.

Hanke on suunniteltu kaksivuotiseksi, jolloin ensimmäisen vuoden aikana on tarkoitus aloittaa toiminta sekä testata ja kehittää konseptit toimiviksi. Toisen vuoden tavoitteena on saada toiminta vakiinnutettua pysyväksi. FC Raahe on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä tähän toimintaan seuratukea. Tämä on mahdollistanut sen, että hanketta pyörittämään on voitu palkata osa-aikainen työntekijä. Osallistuvien kuntien nuoriso- ja liikuntaväellä on myös ollut merkittävä rooli siinä, että toiminta saadaan polkaistua käyntiin.

Takaisin Jutut -sivulle