Ripeä alkusammutus pelasti Nivalan Tuiskulan tulipalolta

Nivalassa syttyi torstaina iltapäivä viiden jälkeen seisonnassa oleva linja-auto palamaan. Yksityisomistuksessa oleva bussi oli pysäköitynä Tuiskulan seinustalla, kun se mahdollisesti sähkövian aiheuttamana syttyi palamaan. Omistajat olivat havainneet liekit ja tekivät hätäilmoituksen. Paikalla olevat henkilöt aloittivat alkusammutuksen kahdella jauhesammuttimella ja saivat paloa hillittyä siihen asti, kunnes pelastuslaitos ehti paikalle. Pelastuslaitos sai liekit talttumaan nopeasti, mutta palo oli ehtinyt levitä bussin ontelotiloihin. Palomiehet tekivät reikiä kaksikerroksisen asuntobussin välipohjaan ja sammuttivat etenevän palon sammutusvaahdolla.

Tilanne oli nopeasti hallinnassa, mutta palon leviäminen Tuiskulaan oli todellinen uhka. Bussi oli vajaan kahden metrin päässä rakennuksesta ja mikäli palo olisi päässyt kunnolla vauhtiin, olisi palo levinnyt rakennukseen. Aineelliset vahingot rajoittuivat vain bussiin, joka vaurioitui pahasti. Viereisiin rakennuksiin ei tullut savua eikä vaurioita.

Pelastuslaitoksen mukaan tässä tilanteessa todistettiin taas, että ripeän alkusammutuksen merkitys on usein ratkaisevan tärkeä. Palon ollessa vielä pieni, voidaan 6 kilon jauhesammuttimella saada uhkaavakin tilanne hallintaan. Tai vähintään pelataan aikaa pelastuslaitoksen paikalle saapumiseen asti. Tässäkin tilanteessa pelastuslaitos oli nopeasti paikalla, mutta ilman alkusammuttimien rajoittavaa vaikutusta vahingot olisivat olleet paljon suuremmat.

Bussi siirrettiin pois rakennuksen viereltä, jotta mahdollisen uudelleen syttymisen seurauksena tilanne olisi helpommin hallittavissa.

Takaisin Jutut -sivulle