Romu-Heikillä kullankiilto silmissä

Heikki Rautio kaivamassa kultaa pienoiskaivurilla Lapin maisemissa. (Kuva Eija Törnqvist)

Kullanhuuhdonnan SM-kisat järjestetään vuosittain Tankavaarassa. Viime viikonlopun kisoissa oli mukana myös oulaistelainen Heikki Rautio, joka on harrastanut kullanhuuhdontaa jo pidemmän aikaa.
“SM-kisoissa ei ole tullut kovin korkeita sijoituksia, mutta olen mukana osallistumisen ilosta, joukon jatkona. Laji on kiinnostanut minua aina. Lähdimme veljeni kanssa tutustumaan siihen vuonna 1984 ja mielenkiintoinen homma koukutti”, muistelee Heikki.
“Joka vuosi vietän ison osan kesästä Lapissa. Luonnossa oleminen on tässä se pääpointti. Kullankaivajat ovat oma mukava porukkansa”.

Tänä vuonna Heikki kaivaa valtauksella, joka sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Tankavaarasta, Vuotsolla. Kaivamiseen hän käyttää enimmäkseen lapiota, mutta käytössä on myös pienimuotoinen konekaivuri. Saalista tulee sen verran, että mielenkiinto säilyy. Entäpä hippujen koot? Saakos niistä puhua?
“Tottakai saa”, vastaa Heikki.
“Isoin löytämäni hippu on 13 grammaa. Se oli jo melko suuri. Löysin sen muutama vuosi sitten”.


Yleisin kullanhuuhdontaan käytetty väline on vaskooli. Tankavaaran SM-kisoissa huuhdotaan kultaa käsin vaskaamalla.

Romu-Heikki on Oulaisissa tunnettu pitkän linjan yrittäjänä. Autojen loppusijoituspaikaksi puhekieleen vakiintunut termi paikkakunnalla onkin “viedään Takojankadun päähän”, eli Romu-Heikin autohajottamoon. Myös varaosia romuttamolta on löytynyt melkeinpä mihin vain automalliin. Oulaisten Auto ja Purkaamon toimintaa jatkaa samalla paikalla ja samalla konseptilla edelleen nykyinen yrittäjä Mikko Portti.

Viimeiset kymmenen vuotta Romu-Heikki on pitänyt huutokauppahallia. Myytävää tavaraa Oulaisten oma huutokauppakeisari ostaa 150 kilometrin säteeltä, lähinnä kuolinpesien irtaimistoa. Myytävänä on siis monenlaista tavaraa: huonekaluista aina pieniin puuhelmiin saakka. Valikoima vaihtuu vähän jatkuvasti ja kannattaa käydä paikan päällä tekemässä löytöjä. Myynti tapahtuu hallin aukioloaikoina perjantaisin ja lauantaisin. Lisäksi huutokauppoja on koronan sallimissa rajoissa. Syyskuussa olisi tarkoituksena pitää seuraava. Kaverina yrityksen pyörittämisessä on puoliso Eija Törnqvist, jolle varmaankin on jo paikallisessa kielessä annettu tuttavallisesti lisänimi Romu-Eija.

Takaisin Jutut -sivulle