Runoutta Oulaisissa maailman runouden päivänä

Oulaisissa järjestetään maailman runouden päivänä 21.3. kaikille avoin open mic -tilaisuus, jossa on mahdollista esittää omia tekstejä yleisölle.
Tilaisuuden aloittaa Laura Juntunen lavarunoesityksellään ”Haavoja polvissa”. Juntunen on raahelaislähtöinen toimittaja-kirjailija-(lava)runoilija.
Hän julkaisi vuonna 2022 kaunistelemattoman tositarinan Raahen huumepiireistä nimeltä Subutex-kaupungin kasvatit (Into Kustannus). Lisäksi Juntunen juontaa Oulussa Kellarikollektiivin suosittuja open mic -iltoja.

Hänen lavarunoesityksensä ”Haavoja polvissa” käsittelee ylisukupolvisia teemoja. Juntusesta on hienoa tulla esiintymään Oulaisiin. Hänelle runous merkitsee ennen kaikkea vapaaksi kirjoittamista. Se on myös tapa hahmottaa ja käsitellä ympäröivää maailmaa, yksin ja yhdessä.
Lavarunous on suullista ja kirjallista ilmaisua, jossa itse kirjoitettua tekstiä esitetään yleisölle. 
Lavarunoutta esitetään erilaisten tapahtumien open mic -osuuksissa, joissa osallistujat voivat esittää omia runojaan. 
Lavarunous voi edustaa tyyliltään esimerkiksi perinteistä runoutta, tarinankerrontaa, spoken wordia, stand up -komiikkaa ja laululyriikkaa sekä näiden yhdistelmiä. Yksi lavarunouden elinehdoista, ja syistä sen suosiolle on, että sitä ei ole määritelty kovin tarkkaan.
YK:n kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö UNESCO juhlistaa joka vuoden maaliskuun 21. päivänä runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä. Päivän myötä järjestö haluaa tukea kielellistä monimuotoisuutta runoilmaisun kautta ja antaa uhanalaisille kielille mahdollisuuden tulla kuulluksi yhteisöissään.

UNESCO toivoo, että päivän aikana koulut, kunnat, runoyhteisöt, museot, julkaisijat ja kulttuuriyhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runouden traditioista, jotka muuten eivät saisi sitä huomiota, jonka ne ovat ansainneet osana kulttuuriperintöämme ja ovat edelleen tärkeä osa elävää taidekulttuuria.
”Runous on yksi puhtaimmista kielellisen vapauden ilmentymistä. Se on kansojen identiteetin ainesosa ja ilmentää kulttuurin luomisenergiaa” – Irina Bokova, UNESCO:n pääjohtaja.

Tilaisuuteen voi tulla paitsi lukemaan omia tekstejä, myös nauttimaan toisten esityksistä. Tilaisuus on maksuton ja sen järjestää Oulaisten Valovoima ja Oulaisten kulttuurin tuki.

Takaisin Jutut -sivulle