Ruokateatteria ja kotiseutuhistoriaa 130 vuoden takaa

Historia heräsi eloon Kalevanpäivänä Törmähovilla. Loppuunmyydyssä tapahtumassa yleisö pääsi sisälle seurapiireihin; syömään ja seuraamaan 1890-luvun vaikuttajien välistä keskustelua.
Oulaisissa vaikuttanut amiraali Thizt (1826–1899) järjesti Törmäperällä kutsuja vuonna 1894. Asta Lohvansuu herätti nämä kutsut henkiin käsikirjoittamalla näytelmän Amiraalin illalliset, joihin osallistui Oulaisten silloinen seurapiiri.
Näytelmässä esiintyivät muun muassa Oulaisten pappi Joel Lindholm, opettaja Juho Oksa, kauppias Abram Koskinen ja asemapäällikkö Gösta Öller vaimoineen tohtori Ticklen, merikapteeni Spar, mamselli Meinander ja apteekkari Silander – kaikki historiallisesti oikeita henkilöitä. Taitavat näyttelijät löytyivät Lohvansuun omasta tuttavapiiristä. Näytelmän ohjaajana toimi Johanna Saarela.

Idean äiti ja käsikirjoittaja Asta Lohvansuu ja ohjaaja Johanna Saarela.

Näyttelijät keskustelivat historiallisesti paikkansa pitävistä asioista. Amiraali Thitz kehotti laittamaan korvan taakse työssään Oulaisten reservikomppanian päällikkönä tapaamansa lupaavan nuoren miehen, Kyösti Kallion, nimen. Amiraalilla oli tunne, että hänestä kuultaisiin vielä.
Illallisvieraat keskustelivat telefooneista, joita Oulaisissa oli tuolloin jo kahdeksan, köyhäinhoidosta sekä kyläkoulujen perustamisesta. He olivat vakuuttuneita, että Oulaista saataisiin vielä musiikkipitäjä.
Sekä yleisö että näyttelijät nauttivat Törmähovin emännän Kirsti Oulasmaan 1800-luvun venäläisen keittiön menusta. Alkuruoka eli zakuska sisälsi sienikeittoa, pääruoaksi oli stroganoffia, smetanaa ja suolakurkkuja sekä salat olivjea ja jälkiruoaksi jäätelöä ja piirakkaa.
Jäätelö oli Suomessa säätyläiskodeissa tunnettu jälkiruoka, joka se yleistyi 1800-luvulla, kun venäläiset kauppiaat työntelivät myyntikärryjään ja huusivat Haroshii maroshii eli hyvää jäätelöä.
Amiraalin illalliset -näytelmä on kotiseututeko. Historiallinen ja hauska käsikirjoitus ja huolelliset yksityiskohdat puvustuksesta alkaen saavat toivomaan lisää esityksiä.

Takaisin Jutut -sivulle