Sähköliiketoimintaa kahdessa sukupolvessa

”Perustamisajatus oli jo kypsynyt, kun ajelin kerran yömyöhään Viitasaarelta poispäin, niin rupesin miettimään, että pitäisihän sillä liikkeellä olla nimi ja sen pitäisi olla lyhyt. Minä mietin kaikennäköisiä ja yhtäkkiä välähti sellainen muistikuva sotien välistä Janakkalan sähkölaitoksella. Siellä oli yksi tiilinen omakotitalo sähköistettävänä ja seiniin hakattiin roilot eli putkiurat…Siinähän se oli se ura. Sitten ajattelin, että sehän on elämänura. Ja kun minä olin yhdessä vaiheessa päässyt Strömbergillä erikoismoottoriosaston käämijäksi ja moottorissakin on ura. Siinä oli siis jo kolme merkitystä: elämänura, moottoriura ja putkiura. No, niin minä päätin, että se on ura”, muistelee Oulaisten Ura-Asennuksen perustaja Untamo Paturi, Harri Turusen kirjoittamassa historiikissa Ura-Asennuksen nimen syntyvaiheita.

Oulaisten Ura-Asennus perustettiin Oulaisiin 27.2. vuonna 1953. Paturien perhe muutti paikkakunnalle Pyhäsalmelta. Yritystä viime vuosikymmenet johtanut Kari Paturi oli silloin 3-vuotias.
”Tulimme Pyhäsalmelta Oulaisiin pitkänokkaisella rekalla Koskisen kauppakartanon kohdalle. Se oli helmi-maaliskuuta. Muistan, että tievalo loisti suoraan silmiin, kun astuimme rekan kyydistä ulos”, kertoo Kari Paturi ensimmäisestä muistikuvastaan Oulaisissa.
Kari Paturi kertoo, ettei perheyritykseen töihin tuleminen ollut hänellä päällimmäisenä ajatuksena, kun hän valmistui diplomi-insinööriksi teknisen korkeakoulun sähköosastolta ja pääsi töihin Strömbergille Pitäjänmäelle, nykyisin ABB Industryna tunnettuun yritykseen.
”Isä patisteli minua omaan yhtiöönsä töihin. Piti tehdä päätös, että joko tulen tänne tai jätän tulematta. Lähdin sitten käymään Oulaisissa ja ajattelin, että katsotaan tätä viisi vuotta. Mutta sillä reissulla ollaan vieläkin”, Kari Paturi hymyilee.

Ura-Asennus on toiminut Oulaisissa 70 vuotta. Vuosikymmeniin mahtuu niin nousuja kuin laskujakin. Yritys on ollut mukana lähiseudun monissa merkittävissä rakennussähköistysurakoissa, kuten esimerkiksi Oulaskankaan sairaalassa, Ylivieskan jäähallissa, Oulaisten terveyskeskuksen vuodeosastolla ja Haapaveden liikuntahallissa. Teollisuussähköistyksiä Ura-Asennus on tehnyt muun muassa Raision tehtaille, Rautaruukille, Imatran Voimalle ja Pohjolan Maidolle.
Kari Paturin mukaan urakoiden kilpailutus on sujunut Oulaisissa suurissa kohteissa varsin hyvin, mutta kokonaisuutena tällä saralla olisi vielä parannettavaa.
Ura-Asennukselle myönnettiin vuonna 1993 Oulaisten Yrittäjäyhdistyksen jakama Vuoden yrittäjä -palkinto. Tämän pystin Ura-Asennus sai keskellä 90-luvun pahinta lamaa. Kari Paturi toteaa, ettei toivo kenellekään enää samanlaista koettelemusta kuin mitä 90-luvulla toimineet yritykset ja ihmiset joutuivat silloin kokemaan.
”Meilläkin oli silloin yksi työmaa terveydenhoito-oppilaitoksella ja jos sitä ei olisi ollut, niin aika hiljaista olisi ollut ja lomautuksia olisi pitänyt tehdä enemmänkin. Jälkikäteen olen ihmetellyt, miten me selvisimme 90-luvusta niinkin kuivin jaloin. Pahojakin aikoja nimittäin oli, eikä varmuutta leivästä ollut”.

Ura-Asennuksen toiminta ei ole rajoittunut ainoastaan sähköasennuksiin. Oulaistenkadun varrella sijaitseva myymälä on tarjonnut apua kotien sähkölaite- ja viihde-elektroniikkatarpeisiin.
”Myymäläpuoli on ollut parhaimmillaan kohtuullisen vilkasta. Kokonaisliikevaihdosta se on ollut parhaimmillaan 25 – 30 prosenttia”.
Ura-Asennus työllistää tällä hetkellä 3 henkilöä. Vuonna 1976, kun Kari Paturi tuli yhtiöön töihin, oli väkeä 21.
Kari Paturilla tulee ensi syksynä 50 vuotta täyteen työelämässä. Hän myöntää suoraan, että se on hyvä aika siirtyä eläkepäivien viettoon. Tällä hetkellä hän on jo yrittäjäeläkkeellä, mutta haluaa vielä tehdä töitä elämäntyönsä parissa.
Yksi iso merkkipaalu on edessä ensi viikolla, kun maanantaina Ura-Asennuksen tiloissa järjestetään 70-vuotiskahvitilaisuus. Paikan päälle kannattaa pistäytyä jo senkin takia, että ostosten tehneiden asiakkaiden kesken arvotaan nykyaikainen ja kauko-ohjattava led-valaisin.

Takaisin Jutut -sivulle