Sähkön hinnan nousu hirvittää

Maailmanlaajuinen energiakriisi on nostanut sähkön hintaa myös meillä Suomessa. Ensi talvena sähkön odotetaan kallistuvan entisestään.

SeutuMajakan toimitus kävi tiedustelemassa oulaistelaisilta ihmisiltä mietteitä sähkön hinnan nousuun liittyen. Riitta Lalli kertoi, että heidän taloudessaan sähkölasku tulee kolminkertaistumaan syksyn aikana. Hän totesi ryhtyneensä kilpailuttamaan sähköntoimittajaa heinäkuussa, mutta kilpailutus tuotti edullisimmaksi vaihtoehdoksi nykyisen toimittajan. Hän päätti ottaa uudeksi sopimukseksi kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen.
”Tytär muutti opiskelemaan Turkuun ja otti toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Nyt sähköntoimittaja ilmoitti, että sähkösopimuksen könttäsumma nousee 20 eurosta 50 euroon”, tuskaili Riitta Lalli, jonka oma huusholli lämpiää kaukolämmöllä.

Eino Hiirola

Sähkön hinnan nousu sai myös Eino Hiirolan suupielet alaspäin.
”Ei tuo hyvältä kuulosta. Kyllähän se hirvittää, jos sähkölasku kolminkertaistuu tai jopa kymmenkertaistuu”, hän totesi.
Eino Hiirolalla itsellään kävi kuitenkin sähkösopimuksen kannalta hyvä tuuri, sillä hän ehti uusia sopimuksen viime talvena. Hiirola pääsee siis nauttimaan halvoista hinnoista vielä vuoden verran. Hiirolan koti lämpiää sähköllä ja puulla. Mies arvelee, että tulevanakin talvena puun käyttöä lämmitysmuotona tullaan suosimaan.
”Vaikka eihän se puukaan ilmaista ole. Mutta omasta metsästä sitä on helppo ottaa”.

Jarmo Äijälä

”Hirvittää”. Tätä mieltä oli Jarmo Äijälä, joka ehti tehdä vuoden alussa määräaikaisen sähkösopimuksen. Ensi tammikuussa on kuitenkin Jarmo Äijälälläkin totinen paikka, kun sähkösopimus umpeutuu. Hän uskoo kuitenkin parempaa kevääseen.
”Ekonomistit ennustavat, että sähkön hinta tasaantuu kevään puolella. Mutta tuskin enää normaaliin eli viiden sentin tasoon päästään”, Äijälä arvelee.
Jarmo Äijälän koti lämpiää puulla. Hän kuitenkin uskoo, että pääsee säästämään puun käytössä ensi talven aikana.
”Lapset ovat muuttamassa pois kotoa, joten vettä ei tarvitse lämmittää niin paljon”.

Ulla Oja

S-markettia kohti kävellyt Ulla Oja kertoi suoraan, millaisia ajatuksia sähkön hinnan muutos on aiheuttanut hänen päässään.
”Pirullisia”, hän totesi.
Ulla Oja on ulkoistanut sähkösopimusten hoitamisen miehelleen. Sen verran hän on kuitenkin kartalla nykyisestä tilanteesta, että tietää perheen sähkösopimuksen olevan kunnossa.
”Ei tämä hinnan nouseminen kuitenkaan kivalta kuulosta. Kumminkin sähköä tarvitaan melkein joka asiaan”.
Ojan kodissa luotetaan tätä nykyä lämmitysjärjestelmän suhteen ilmavesilämpöpumppuun.
”Se on ollut aivan hyvä. Vaihdoimme siihen kaukolämmöstä”.

Takaisin Jutut -sivulle