Savolaisella lupsakkuudella pääsee pitkälle

Iisalmessa vuonna 1993 syntynyt ja Raahessa vuoden verran asunut Antti Jeskanen on uusi Vihannin aluepappi. Loppiaisena virkaan siunattu Jeskanen toimi tätä ennen viransijaisena Siikajoen kunnan alueella.
”Siikajoella olin kuusi kuukautta. Halusin asettua asumaan Raahen alueelle ja saada jatkuvuutta elämääni. Siksi päätin hakea vakituista työpaikkaa Vihannista”, kertoo Antti Jeskanen.
Vihannin alue tuli Jeskaselle tutuksi viime kesänä. Hän ehti toimittaa Vihannin kirkossa niin jumalanpalveluksia kuin hautajaisiakin.
”Koulukirkkojakin olen päässyt tekemään. Siinä tulivat koululaisetkin tutuiksi”, Antti Jeskanen iloitsee.

Vaikka Jeskanen on nimitetty Vihannin aluepapiksi, tekee hän edelleen papin töitä laajalla alueella.
”Tarkoituksenani on kulkea Raahesta käsin. Minulla on myös Vihannissa oma toimisto virastotalossa, jossa voin välillä keskittyä paperitöiden tekemiseen”.
Raahen seurakunnan alue on maantieteellisesti varsin iso, sillä siihen kuuluu yhteensä 7 seurakuntaa. Antti Jeskaselle liikkuvan papin työ on kuitenkin sopinut hyvin.
”Kyllä siinä tulee nopeasti 100 kilometriä päivässä ajettua. Se on samalla omaa aikaa, jonka aikana voi hieman hengähtää. Se tuo vapautta työhön”.
Antti Jeskanen asuu Raahessa yhdessä vaimonsa ja lapsensa kanssa. Perheenlisäystä on odotettavissa lähitulevaisuudessa. Antin lisäksi myös hänen vaimonsa työskentelee papin virassa, tarkkaan ottaen Raahen Saloisten seurakunnassa. Papin työtä Antti Jeskanen luonnehtii kutsumusammatiksi, vaikka alun perin yliopistoon opiskelemaan lähtiessä häntä kiinnosti enemmän tieteellinen tutkimus.
”Mutta sitten opiskelujen edetessä kutsu pappeuteen vahvistui sisälläni. Siinä saa käytännössä toteuttaa omaa osaamista”.

Ennen papin virkaan vihkimistään Antti Jeskanen työskenteli hetken Raahen SPR:n vastaanottokeskuksessa. Hän piti työstä, koska siihen liittyi paljon ihmisten kohtaamista ja auttamista. Mutta yksi asia oli kuitenkin poissa. Nimittäin hengellinen ulottuvuus.
”Itselleni on luontevampaa kohdata ihminen, kun Jumala on läsnä. Sitten minulle tarjoutui tilaisuus pappisvihkimykseen ja se oli selkeä kutsu siihen, että voisin olla pappi. Tämä on minun juttuni ja persoonani toimii parhaiten papin työssä. Olen mielestäni hyvä ihmisten kanssa ja siinä varmasti auttaa savolainen lupsakkuuskin”, Jeskanen hymyilee.
Antti Jeskanen kertoo kotiutuneensa Pohjois-Pohjanmaalle hyvin. Sopeutumista auttaa se, että hänen vaimonsa on Oulusta kotoisin.
”Raahen ja Vihannin alue on jotenkin hyvin kotoista. Raahe ja Iisalmi ovat vieläpä lähes täysin samankokoisia kaupunkeja. Olen asunut Oulussakin, mutta en koe olevani isojen kaupunkien ihminen”.

Takaisin Jutut -sivulle