Seurakuntamestarin työssä ei käy aika pitkäksi

Oulaisten kirkon ympäristössä käy kuhina maanantaiaamuna. Uudet kesätyöntekijät puuhailevat hautausmaalla nurmikon- ja pensastenleikkuun parissa. Haudattujen omaiset istuttavat kukkia hautojen ympärille ja huolehtivat istutusten kastelusta. Kirkon ympärillä joukko työmiehiä jatkaa kattoremontin kimpussa.
Seurakuntamestari Reijo Saukko ja kiinteistönhoitaja Ismo Salmu ovat tottuneet siihen, että kesällä suurin osa heidänkin työajastaan kuluu ulkona. Se onkin yksi tekijä, miksi kaksikko viihtyy niin hyvin omissa töissään.

Ja toinen syy on tietysti se, että kaksikon toimenkuvat ovat tehtäviltään niin laaja-alaiset. On jumalanpalvelusten järjestelyä, kastetapahtumia ja vihkimisiä. Puhumattakaan hautajaisista, joissa seurakuntamestari tai tutummalta nimeltään suntio on erittäin tärkeässä roolissa.
”Suntio kohtaa ensimmäisenä vainajan omaiset. Heidän kanssaan käymme hautajaisasiat läpi ja huolehdimme hautapaikat kuntoon”, kertoo Reijo Saukko.

Haudankaivuu kuului vielä muutama vuosikymmen sitten suntion töihin, mutta nykypäivänä kaivuu tehdään pienkaivinkoneella ulkopuolisen urakoitsijan toimesta.
”Se on tätä päivää. On järkevää koneellistaa kaivuutyöt ja käyttää aika johonkin muuhun. Olemme kuitenkin tiiviisti hautojen kaivuussa mukana. Katsomme oikean paikan hautasijakirjasta ja usein käymme vielä lapiolla viimeistelemässä haudan valmiiksi”.

Oulaisten seurakunnan hautausmaalla riittää hautapaikkoja pitkälle tulevaisuuteen. Tarpeen tullen kirkon vieressä oleva pelto voidaan muuttaa hautausmaaksi.
”Tilanne on Oulaisissa siinä mielessä hyvä, että hautausmaa pysyy tulevaisuudessakin kirkon ympärillä. Sitä on siksi helppo hallita”, tietää Reijo Saukko.
Saukon mukaan omaiset huolehtivat haudoistaan pääasiassa hyvin, mutta yhteen asiaan seurakuntamestari toivoisi ihmisten kiinnittävän huomiota.
”Toivoisimme, että omaiset ottaisivat kynttilälyhdyt haudoilta pois kesän ajaksi. Lyhdyt vaikeuttavat hautojen kesähoitoa ja vaarana on, että jotkut niistä voivat hajota”.
Yksi asia, johon omaisten toivotaan kiinnittävän myös huomiota, on hautakivien oikaiseminen. Kyseinen työ kuuluu lähtökohtaisesti omaisille, mutta Reijo Saukko toteaa, että tarvittaessa myös seurakunta voi oikaista kiven 25 euron korvausta vastaan.

Reijo Saukko on toiminut seurakuntamestarin tehtävissä Oulaisissa noin viisi vuotta. Sitä ennen hän työskenteli kiinteistönhoitajana. Tänä aikana hän on päässyt näkemään läheltä monenlaisia ihmiskohtaloita. Hän tunnustaa, että liikutukselta ei voi välttyä etenkään niissä tilanteissa, kun hautaan lasketaan lasta tai muuten hänelle tuttua ihmistä.
”Välillä sitä joutuu katselemaan seiniä, että tunteet pysyvät kurissa”.

Onneksi tässä työssä on myös se positiivinen puoli, nimittäin ihmisten kohtaaminen ja sitä kautta uusien ystävyyssuhteiden luominen.
”Etenkin hautajaisissa suntio koetaan hyvin läheiseksi ihmiseksi. Vuosienkin päästä monet ihmiset tulevat vielä juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Huolenpito on molemminpuolista. Joskus käy nimittäin niin, että jos esimerkiksi jotakin tuttua vanhusta ei näy pitkään aikaan hautausmaalla, pitää minun käydä kysymässä papeilta, että missä tämä henkilö on ja mitä hänelle kuuluu”, hymyilee Reijo Saukko.

Takaisin Jutut -sivulle