Silja haluaa isona keittäjäksi

Silja Sjöberg suoritti työharjoittelujaksonsa Rantakartanon keittiössä. Tässä on menossa appelsiinikiisselin kaataminen tarjoiluastioihin.

Rantakartanon keittiöstä kantautuu iloinen puheensorina. Henkilökunta palailee pikkuhiljaa työnsä ääreen ruokapaussiltaan. Yksi henkilö istuu vielä taukokopissa ja syö viimeisiä lusikallisia makkarakeittoa. Hän on 15-vuotias Silja Sjöberg, joka suorittaa Rantakartanon keittiöllä viikon mittaista työharjoittelujaksoaan. Työharjoittelupaikan Silja halusi nimenomaan Rantakartanosta, koska hänen äitinsä on ollut aikaisemmin kyseissä työpaikassa töissä 15 vuotta ja hän suositteli Rantakartanon keittiötä Siljalle.

Työharjoittelujaksoa on vielä jäljellä kaksi päivää ja Silja kertoo tykänneensä olostaan keittiössä kovasti.

”Täällä on ollut tosi mukavaa ja työkaverit ovat olleet oikein ystävällisiä”, kiittelee Silja.

Kysely työkavereilta todistaa sen, ettei Silja puhu palturia: myös he kehuvat Siljaa iloiseksi ja auttavaiseksi tytöksi, joka ei ole kieltäytynyt yhdestäkään työtehtävästä. Merkittävän Siljan työpanoksesta tekee se tosiasia, että hänellä on käytettävissään vain yksi käsi, sillä hänen oikea puoli kasvoista ja kädestä on halvaantunut. Tästä huolimatta on Silja ollut aktiivisesti mukana töissä niin linjastolla kuin tavaroiden nostelussa hyllyihin ja kylmäkaappiin. Lisäksi hän on auttanut ruoanlaitossa.

Silja haluaa olla isona myös keittäjä. Hän kertoo auttavansa äitiään kotona ruoanlaitossa. Lempiruoka on pottumuusi ja uunimakkara. Myös Rantakartanossa tehty ruoka on maistunut Siljan suussa hyvältä.

”Ei me täällä huonoa ruokaa osatakaan tehdä”, huudetaan iloisesti keittiön puolelta.

Siljan äiti kiittelee Rantakartanon keittiötä ja sen pääemäntää Silja Ukonmurto-Pynnöstä ennakkoluulottomasta suhtautumisesta Siljaa kohtaan, vaikka tämä tarvitseekin joka päivä jonkun työntekijän ohjausta. Tällainen kohtelu on hänen mielestään iso kädenojennus erityislapsia ja heidän työelämään pääsyä kohtaan.

Kun työharjoitteluviikko on lopulta päättynyt, palaa Silja takaisin koulun penkille Oulussa sijaitsevaan Valteri-kouluun. Vaikka Silja asuu ja opiskelee Oulussa viikot, helpottaa hänen koti-ikäväänsä se, että joka viikonloppu hän pääsee takaisin kotitilalle hoitamaan lehmiä ja pikkuvasikoita. Ja tietysti tekemään maittavaa ruokaa oman äidin kanssa.

Takaisin Jutut -sivulle