Suomessa ymmärretään ruuan tuotannon tärkeys

EU:n rahallinen panostus on täysin marginaalinen ja reunaehdot erilaisille huoltovarmuustoimenpiteille asetettiin niin tiukoiksi, että tukien tarkempi kohdennus olisi käynyt mahdottomaksi. Hallituksen panostus huoltovarmuuden turvaamiseksi on EU-mittakaavassa täysin poikkeuksellinen ja osoittaa, että ymmärrys ruoantuotannon tärkeydestä on Suomessa paljon paremmalla tasolla kuin yhdessäkään toisessa jäsenmaassa, kiittää MTK:n eli Maataloustuottajien keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila.
Marttila tapasi perjantaina kymmeniä viljelijöitä Ylivieskassa.

Simolainen tohtori on perillä maatalouden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Vuosi eteenpäin tästä on hänen mukaansa tiukkaa, mutta sitten pitäisi koittaa parempien aikojen, jos elämä etenee nykyisellä tahdilla. Jos tulee ratkaisevia muutoksia maailmassa, niin niitä ei voi tulevaisuussuunnittelijakaan tietää.
Maatalouden vuoden 2021 energiaveron palautuksen kasvattaminen suurimmalle EU:n energiaverodirektiivin sallimalle tasolle on hyvä ratkaisu. Kriisiapumekanismina palautuksen korostus on puheenjohtaja Marttilan mukaan hyvä myös siksi, että tuki kohdistuu ruoantuotannossa aktiivisille tiloille ja järjestelmä palautuksen maksamiseen on jo olemassa. Näin raha saadaan tiloille mahdollisimman nopeasti.
Tavoitteena on toukokuun alku.

Juha Marttila sanoo, että MTK kiirehtii myös aiemmin luvattua maa- ja metsätalouden talousrakennuksien vapauttamista kiinteistöverosta. Tämä vero kohdistuu investoineille tiloille, jotka ovat nyt suurimmissa vaikeuksissa kustannusten noustessa. Ruotsissa maatalouden talousrakennukset ovat kiinteistöverovapaita.
”Näin tulisi olla myös Suomessa”, puheenjohtaja Juha Marttila vaatii.
Tähän ei ole paljon lisäämistä. MTK:n puheenjohtaja kiteyttää myös tulevaisuuden tavoitteet ympäristöhuolta myöden tiivistetysti. Isännät ja emännät vaikuttivat tyytyväisiltä kuulemiinsa tavoitteisiin. Nyt voi jäädä odottaa niiden toteutumista ja ryhtyä kapistelemaan koneita kevätkylvöjä varten.

Takaisin Jutut -sivulle