Tähtäin jo seuraavissa kisoissa

Oulaistelaisen Antti Vikströmin olympiaunelma romuttui välinerikkoon.

Irvassa, Kaukastentiellä viuhuvat nuolet tuttuun tapaan keskelle taulua. Viime viikon torstaina Tokion olympiareissulta kotiutuneella Antti Vikströmillä on ollut muutama päivä aikaa pohtia, mistä menestymismahdollisuudet romuttaneet välineongelmat oikein johtuivat.
”Lopullista tietoa ei ole. Minulla on omassa jousessa vanhat, 40 paunaset lavat, jotka on pohjaan asti ruuvattu. Siellä käytössä oli 42 paunaset lavat. Minulla on ammunnassa pitkä veto, joten en sitten tiedä, tuliko niille lavoille nyt liikaa rasitusta”.

Oli miten oli, fakta on se, että ilman välinesählinkiä olisi Antti Vikströmin ammuntakunnolla hätyytelty toden teolla mitalisijoja. Kisana olympialaiset eivät olleet Vikströmin mukaan mikään sen ihmeellisempi tapahtuma.
”Kisa oli pienempi kuin tavallisesti, kun ampujia oli vain 64. Ottelut ammuttiin eri tavalla. Yleensä kilpailijat seisovat vain isossa rivissä, mutta nyt kaikki matsit televisioitiin. Itse en ajatellut sitä yhtään, keskityin vain ampumiseen”.

Koronan takia olympialaisten jousiammuntaa katsomaan ei päästetty ihmisiä. Tämä ei kuitenkaan ollut lajin edustajille mikään uusi juttu, sillä jousiammunta ei yleensäkään ole mikään yleisömagneettilaji.
”Normaalisti Suomen kisoissa katsomossa ovat kilpailijoiden vanhemmat, ja joku satunnainen ohikulkija saattaa pari sarjaa katsoa”.

Yleisökatoa rasittavampaa kilpailijoille oli koronan takia tehdyt lukuisat testit ja kuumeiden mittaukset. Ennen kisamatkalle lähtöä piti Antti Vikströmin tehdä kaksi koronatestiä ja mitata kaksi viikkoa ennen h-hetkeä kehon lämpötilat mobiiliaplikaation avulla. Koronatestaukset ja kuumeiden mittaamiset jatkuivat myös Japanin päässä.
”Ruokailukin oli kuin suoraan vankilasta. Kilpailijoiden välissä oli pleksilevyt ja ruuat syötiin omissa pilttuissa”.

Olympialaisiin pääseminen on urheilijalle unohtumaton kokemus ja Antti Vikströmkin olisi halunnut hyödyntää reissun seuraamalla myös muiden suomalaisurheilijoiden otteita. Mutta toisin kävi.
”Koronan takia emme päässeet seuraamaan muita lajeja. Se harmitti. Muiden suomalaisten suorituksia piti katselle televisiosta”.

Kauan ei Antti Vikströmin tarvitse miettiä epäonnisia olympiakisoja, sillä seuraava kisa siintää jo silmissä ensi viikonloppuna. Torniossa ammutaan SM-mitaleista ja Vikströmillä on tähän mennessä aikuisten puolelta plakkarissa yksi kulta tauluammunnan yksilökilpailusta. Kotimaan tärkeimmän kisan jälkeen matka jatkuu kohti syyskuussa ison rapakon takana käytäviä MM-kisoja.
”MM-menestystä lähdetään hakemaan. Mitä sen jälkeen tapahtuu ja mitkä ovat omat tavoitteet jatkoon, ovat vielä epäselvät. Pariisin olympialaiset ovat sitten neljän vuoden päästä”.

Televisiointi on muuttanut jousiammunnankin luonnetta. Vielä Antti Vikströmin isän aktiiviuran aikaan kilpailu oli hyvin yksinkertainen: ammuttiin iso kasa nuolia tauluun ja laskettiin pisteet. Sellainen ei kuitenkaan sovi tv:seen, johon kaivataan ennen kaikkea draamaa. Sitä suomalaisampuja ainakin tarjoili miljoonille katsojille Tokiossa.
Jousiampujalta vaaditaankin tästä syystä erityisesti pääkopan kestävyyttä. Antti Vikströmin harjoitusohjelmaan sisältyy kerran kuussa urheilupsykologin kanssa käytävä keskustelu. Tämä lisäksi on muitakin psyykkisiä harjoitteita sekä mielikuvaharjoittelua.

”Ammuntaa harjoittelen viisi kertaa viikossa, kuntosalilla käyn 2-3 kertaa ja aerobista harjoittelua noin kaksi kertaa viikossa. Jousiammunnassa alkukisa on hyvin nopeatahtinen, jossa ammutaan 72 nuolta. Siinä vaaditaan myös kestävyyttä”.

Jousiammuntaa Antti Vikström tykkää harrastaa siitä syystä, että se on hänen mielestään niin hieno kilpailulaji. Rahan takia hän ei ole tätä lajia aikoinaan valinnut.
”Jousiammunta on myös yksilölaji, jossa on itse vastuussa siitä, meneekö hyvin vai huonosti”.

Suomalaisessa jousiammunnassa kansainvälinen kärki on tosi kapea. Antti Vikströmin lisäksi arvokisoissa menestymismahdollisuuksia omaa Antti Tekoniemi. Vaikka olympialaisten näkyvyys tuokin varmasti taas muutamia kokeilijoita jousiammunnan pariin, pitää Vikström lajin junioripuolen tilannetta tällä hetkellä aika huolestuttavana.
”Viime viikonloppuna pidettiin junioreiden SM-kisat. Alle 20-vuotiaissa oli mukana kolme ampujaa ja 17-vuotiaissa 3-4 ampujaa. Minun junnuaikoina ampujia oli Tampereen SM-kisoissa vuonna 2009 yhteensä 16. Aika paljon on siitä tultu alaspäin”.

Takaisin Jutut -sivulle