Talouskasvu lähtee yrityksistä

Suomen talouden kuntoon laittaminen on tulevien vuosien isoimpia asioita – ellei isoin. Kokoomus, Perussuomalaiset ja muu oppositio antavat ymmärtää, että taloutta on neljä vuotta hoidettu päin seiniä.

 Se ei pidä paikkaansa. Kiitos pitkälti toteutetun politiikan, Suomeen ei tullut korona-aikana yritysten konkurssiaaltoa eikä suurtyöttömyyttä.
Ihmisiä on päinvastoin töissä historiallisen paljon ja monella alalla monessa maakunnassa on jopa pulaa työntekijöistä. Tällaisia työllisyysasteita ei ole nähty kuin Keskustan ollessa hallituksessa.
 Mutta myös ongelmia on. Talouden näkymät ovat poikkeuksellisen epävarmat. Työmarkkinoilla on jännitteitä. Ihmisten arjessa tuntuu hintojen ja korkojen nousu. Velka ja alijäämä ovat ongelmista vakavimpia.

 Suomessa on eletty velaksi jo pitkään. Sinä aikana vallassa ovat olleet vuorollaan kaikki puolueet – myös Kokoomus. Vastuu velasta on siis yhteinen. Velka ei vähene eikä alijäämä pienene puolueiden keskinäisellä syyttelyllä. Nyt pitää esittää ratkaisuja, joilla velka- ja alijäämäpolitiikasta päästään pois. Se vaatii varmasti julkisen menojen leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia.
 Keskustan vaihtoehdossa pääosa ratkaisua on talouden uudistamista, lisää kasvua, työpaikkoja ja työllistäviä yrityksiä sekä tuottavuuden parantamista.
Työelämää pitää uudistaa, jotta työllistymisen ja työllistämisen kynnystä madalletaan.

 Kasvun luomiseksi pitää kääntää kaikki kivet. Yritysten pärjäämisen edellytyksiä pitää parantaa, ei heikentää kuten vasemmalta on esitetty. Ilman yrittäjiä ja yrityksiä hyvinvointimme katoaa aika nopeasti. Usein julkisessa keskustelussa yritysten merkitys unohtuu. Yrittäjät ja yrityksen eivät ole yhteiskunnassa verotusta varten, vaan luomassa työpaikkoja ja hyvinvointia.
 Keskusta ei hyväksy yrittäjien verotuksen kiristämistä. Yritysten kohtaamaa byrokratiaa ja normitusta pitää merkittävästi karsia. Liian paljon yrittäjän aikaa kuluu turhaan hallinnolliseen simputukseen. Paljon vähemmällä sääntelyllä ja normituksella pärjäämme merkittävästi paremmin.

Kasvu tulee koko Suomen mitalta. Siksi politiikka, jolla alueellista keskittymistä tietoisesti voimistettaisiin, olisi väärää ja vahingollista. Pitää päinvastoin tehdä vielä vahvempaa aluepolitiikkaa ja kehittää koko maata. Pääosa menestyvistä yrityksistä toimii pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Maakunnissa tehdään edelleen Suomen tuleva kasvu.
 Keskustan vaihtoehto on välittämistä ilman holhoavaa vasemmistolaisuutta ja kestävää, talonpoikaista taloudenpitoa ilman kovaa oikeistolaisuutta. Äänestäjät vaaleissa ratkaisevat, mitä linjaa tässä maassa tulevina vuosina harjoitetaan.

Takaisin Jutut -sivulle