Tärkeää tietoa ja yritystarinoita
Yrittäjyysseminaari houkutteli Oulaisiin arvovaltaisia puhujia politiikan ja yrittämisen saralta.
Oulaisten yrittäjät pitävät kuntabarometrin mukaan tärkeimpänä, että kuntapäätöksenteko on yrittäjälähtöistä. Toiseksi eniten yrittäjät arvostavat yrityspalvelujen saamista, kolmanneksi elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa, seuraavina ovat järjestyksessä kunnan hankintapolitiikka ja infrastruktuuri, joka tässä tarkoittaa lähinnä palveluja ja rakennetta, jotka mahdollistavat yhteiskunnan toiminnan.
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen esitteli Suomen yrittäjien kuntabarometrin tulokset koko maan ja Oulaisten kaupungin osalta. Maanantaina pidetyssä Yrittäjyyseminaarissa selvisi kyselyn mukaan esimerkiksi se, missä kunnissa on paras yrittää. Kysely vastauksineen on julkaistu Suomen yrittäjien internetsivuilla.
Yrittäjä ja kansanedustaja Juha Sipilä kertoi hauskan tarinan omasta yrityshistoriansa onnistumisesta. Sen lisäksi hän kertoi myös monista valtakunnallisista yrittäjäohjelmista, joissa hän oli saanut olla mukana. Hän paljasti myös Tero Luoman yrittäjien omistajuustutkimusta, jonka mukaan suomalainen yrittäjä on köyhä, osaamaton ja haluton laajentamaan yritystään.
”Suomalainen yrittäjä on esimerkiksi ruotsalaisiin yrittäjiin verrattuna aloittaessaan huomattavasti köyhempi. Osaamattomuuteen liittyi tarkemmassa tutkimuksessa nimenomaa tämä pääoman lähtökohtainen vähäisyys”.
Kasvua hidastaa Sipilän mukaan yhtenä kateuden pelko varsinkin omistajayrittäjien keskuudessa. Omistaminen koetaan keinotteluksi ja se on Sipilän mukaan valitettava asia ja yritysten kasvun este.
Juha Sipilä kiitti myös Kempeleen silloista elinkeinoasemiestä, joka oli aikanaan auttanut häntä ja hänen yritystään eteenpäin. Edelleenkin hän on sitä mieltä, että kunnan elinkeinoasiamiehen tehtävä on tärkeä, vaikka nykyisin työtä yrittäjien hyväksi rajoittavat monet myöhemmin tulleet säännökset.
”Kunta voi myös erottautua ottamalla yhteyttä yrittäjiin ja tukemalla yrittäjyyttä. Kuntien mukana olosta monissa yhtiöissä on sekä hyviä että huonoja tuloksia”.
Uusista yritysmahdollisuuksista Sipilä nosti esiin ympäristöön liittyvät hiilimarkkinat, jossa Suomen maaseudulle avautuu hänen mukaansa jatkossa 100 miljoonan hiilensidonnan yritysmarkkinat.
Toimintansa aloittamisen 20-vuotisjuhlaa maanantaina viettänyt Heidi Hannuksen puutarhasuunnittelualan yritys on kansainvälisesti tunnettu.
Hannus on palkittu muun muassa ansioistaan vuonna 2020 Suomen yksinyrittäjänä. Hän toimittaa puutarha-alan lehteen maailman puutarhavirtauksia sekä osallistuu kilpailuihin eri maissa, luennoi ja suunnittelee kauniita pihoja ja puutarhoja. Hän aikoo pysyä yksinyrittäjänä, mutta tekee laajaa tiimityötä puutarha-alaan liittyvien muiden yrittäjien kanssa.
Tilaisuudessa kannustettiin muitakin yksinyrittäjiä tiimityöhön, koska ensimmäisen työntekijän palkkaamisen onnistumiseen liittyy aina suuri riski.
Heidi Hannus kiitti vanhempiaan ja Rieska Leaderia yrityksensä taloudellisesta tukemisesta.
”En saanut starttirahaa, mutta elinkeinoasiamiehen kautta yritykseni sai tukea, niin että pystyin toimittamaan 5000 kirjettä tehdäkseni työtäni tunnetuksi”, Heidi Hannus kertoi.
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen jakoi myös tietoa, mitä apuja yritykset saavat heidän kauttaan. Esimerkiksi ikääntyville yrittäjille on saatavissa apua yrityskauppaan tai alasajoon.
Oulaistelaislähtöinen Jorma Terentjeff kertoi puolestaan yrittäjäuraansa liittyen, kuinka miljoonien liikevaihto voi syntyä Hesperian yökerhosta saadun idean perusteella. Siinä tapauksessa Terentjeff yrityksineen kehitti postilaitoksen tarvitseman leimasimen.
Oulaisten yritysseminaarissa mukana olleet pääsivät myös tutustumaan Suomen yrittäjien varapuheenjohtaja Anne Niemeen Seinäjoelta. Hän saattaa nousta jatkossa jopa yrittäjien johtoon.