Taukokankaan julkisivu puhtaaksi

Lapin erikoispesupalvelu on poistanut viime viikkojen ajan Taukokankaan ulkoverhoilussa ollutta sammalta.

Taukokankaan julkisivu on saamassa uuden ilmeen, kun Lapin erikoispesupalvelun miehet Petri ja Jari-Pekka Tuulas ovat puhdistaneet kiinteistön tiiliverhoilua parin viime viikon aikana. Urakka ei ole pieni, sillä kyseessä on noin 7000 neliön suuruinen rakennus. Seinien lisäksi puhdistuksen ovat saaneet talon kaikki rännit. Ensinnäkin kyse on kiinteistön ulkonäöstä ja toiseksi pesulla estetään vahingollisten itiöiden ja homeen leviäminen rakenteisiin.
”Sammal haurastuttaa tiilen saumoja, eikä tiili pääse hengittämään ollenkaan. Puhdistus kannattaa tehdä kosteusvaurioiden estämiseksi”, kertoo Lapin erikoispesupalvelun yrittäjä Jari-Pekka Tuulas.
Lapin erikoispesupalvelun miehet eivät tee työtään millään tavallisilla painepesureilla vaan korkeapainehöyrypesurilla. Heidän käytössään olevan koko kaluston arvo vajaat 100 000 euroa. Pesutrailerissa on 1,5 litran dieselkone, joka tuottaa höyryä 250 baria 150 asteen lämpötilalla. Laite käyttää 15 prosenttia vettä normaaliin painepesuriin verrattuna. Koska höyry on hellävaraisempaa kuin korkeapainevesi, voidaan puhdistus suorittaa vaurioittamatta pintaa. Pesut tehdään täysin ilman pesu- ja puhdistusaineita.
”Tämä on täysin myrkytön pesuvaihtoehto, eli vihreällä linjalla mennään. Se on erityisen tärkeää tällaisessa rakennuksessa, jossa on hengityssairauksista kärsiviä potilaita”, Tuulas sanoo ja lisää, että heidän käytössään oleva pesuri on prototyyppi Suomessa.
Jari-Pekka Tuulaksen mukaan korkeapainehöyrypesuri on erinomainen ratkaisu tiilikattojen pesuun. Sille on löytynyt kysyntää myös teollisuudessa rasvan ja kalkin poistossa.
”Käyttökohteita tälle on laidasta laitaan. Aivan uusi juttu on maansiirto- ja kaivoskoneiden syyläreiden peseminen”.

Tässä ennen ja jälkeen kuvat kohteesta, jossa puhdistusmenetelmänä on käytetty korkeapainehöyrypesua. Kuvat: Jari-Pekka Tuulas

Lapin erikoispesupalvelu on tarjonnut korkeapainehöyrypesupalvelua kolmen vuoden ajan. Ajatus erikoispesurin hankintaan syntyi, kun Jari-Pekka Tuulas pesi perinteisellä painepesurilla rakennusten kattoja ja laatoituksia.
”Mietin, että eikö tähän työhön löytyisi tehokkaampaa ja hellävaraisempaa menetelmää. Netistä löysin Finfinetin, joka on Suomessa ainut taho, joka toimittaa tällaisia koneita. Otin heihin yhteyttä, he esittelivät koneen ja toivat koeajolle Kemiin saakka. Teimme heti kaupat”.
Taukokankaalla Lapin erikoispesupalvelun työt eivät rajoitu ainoastaan seinien pesemiseen. Rakennuksen katolle laitetaan kasvunestoainetta, joka estää uuden sammaleen syntymisen.
”Kasvunestokäsittely takaa sen, ettei uutta sammalta tule seuraavaan 5–7 vuoteen”, Tuulas lupaa.
Lapin erikoispesupalvelulla olisi töitä tarjolla enemmän kuin se ehtii tehdä. Kuka vaan ei kuitenkaan voi alkaa korkeapainehöyrypesuria käyttämään, vaan siihenkin on olemassa oma koulutuksensa. Ja hyvä niin. Kyse on nimittäin varsin vaarallisesta laitteesta.
”Koneesta tulevan höyryn lämpötila nousee välillä 160 asteeseen, joten kokemattoman käyttäjän käsissä se voisi aiheuttaa vahinkoa. Yrityksemme tarkoituksena on lisätä konekantaa seuraavien vuosien aikana ja rekrytä lisää työvoimaa. Pesutöiden lisäksi me pyöritämme myös maalauspalvelua”, kertoo Jari-Pekka Tuulas.

Takaisin Jutut -sivulle