Täydellä sydämellä 4H:lainen

Oulaisten 4H-yhdistyksen uuden toiminnanjohtajan Salla Koutosen tavoitteena on saada nuoret pysymään yhdistyksen toiminnassa pidempään.

Oulaistelainen, pitkään 4H-yhdityksen toiminnassa mukana ollut Salla Koutonen on uusi Oulaisten 4H:n toiminnanjohtaja. Hän aloitti pestissä toukokuun toinen päivä.
”Luulin pitkään, etten halua toiminnanjohtajaksi, mutta sitten kun tein päätöksen, että haen tätä työpaikkaa, tiesin heti, että olin tehnyt oikean päätöksen”, kertoo Salla Koutonen.
Salla Koutosen ensi kosketus Oulaisten 4H-yhdistykseen tapahtui seitsemän vuoden ikäisenä.
”Olen lähtöisin Petäjäskoskelta, jossa harrastusvaihtoehtoja ei ollut muita kuin jalkapallo tai jääkiekko. Niinpä päädyin 4H-yhdistykseen, jonka kerhotoiminta oli monipuolista jo siihen aikaan”.

Kierrätyskeskusvastaava Jenni Vilminko Oulaisten KierrätysKulmasta kertoo, että uuden toiminnanjohtajan hakuprosessi käynnistettiin tämän vuoden alussa. Parhaan hakijakaartin varmistamiseksi päätettiin hakukierroksia järjestää yhteensä kaksi, joiden jälkeen järjestetyssä haastattelussa Salla Koutonen nousi muiden yläpuolelle ennen kaikkea osaamisensa ja kokemuksensa kautta.
”Tällaisessa tehtävässä pitää olla sydän mukana. Henkilöltä täytyy löytyä yrittäjähenkisyyttä ja idearikkautta. Hänen tulee olla monitaitoinen osaaja, sillä toiminnanjohtaja ei tule tekemään ainoastaan yhtä tehtävää”, toteaa Jenni Vilminko.

Koronapandemia on tiennyt sitä, että moni 4H-yhdistyksenkin järjestämä kerho on jouduttu pistämään tauolle. Mutta nyt on jälleen valoa näkyvissä. Erilaisia tapahtumia on tarkoitus taas järjestää yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.
”Suurin huoli on tällä hetkellä siinä, että miten nuoret voivat, kun he ovat joutuneet olemaan korona-aikana niin paljon itsekseen. Heitä olisi nyt tarkoitus saada takaisin toimintaan mukaan”, kannustaa Jenni Vilminko.
Yksi suosituimmista kerhoista Oulaisten 4H-yhdistyksessä on airsoft-kerho, jota on pyöritetty parin viime vuoden ajan Lehdon hallin takana sijaitsevassa metsässä. Kevään ensimmäinen airsoft-kerho pidettiin eilen tiistaina.
”Airsoft-kerhot ovat olleet tosi suosittuja. Samanlaista toimintaa ei löydy lähialueen muilta yhdistyksiltä. Olemme hankkineet harrastusta varten uusia varusteita ja aiomme hankkia niitä lisää. Harrastuksen pariin voi tulla matalalla kynnyksellä”, vihjaa Jenni Vilminko.

Tällä hetkellä uuden toiminnanjohtajan toimisto sijaitsee keskustassa KierrätysKulman tiloissa, mutta tarkoituksena on, että Salla Koutonen työskentelisi tulevaisuudessa Lautatarhankadulla 4H-yhdistyksen kerhotilan kanssa samassa rakennuksessa olevassa toimistossa. Ja jos Koutosta ei pääse tapaamaan kasvokkain, voi häneen ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.
”Tulen näkymään aika paljon kentällä. Haluan tietää, mikä siellä on tilanne ja haluan sisäistää itsekin, mitä nuorille kuuluu ja mitä he haluavat yhdistyksen toiminnassa kehittää”.
Toiminnanjohtajan yksi työtehtävistä on miettiä yhdistykseen uusia toimintoja. Salla Koutonen pitää tätä puolta tärkeänä omassa työssään.
”Jos jäädään pyörittämään samoja kuvioita, on suuri vaara, että osa nuorista tippuu pois toiminnasta. Oulaisten 4H-yhdistyksessä on jäseniä aika hyvin ala- ja yläkouluista, mutta sen jälkeen kato yleensä käy”. Tavoitteena on saada myös lukio- ja ammattikouluikäiset nuoret pysymään 4H:ssa pidempään”.

Takaisin Jutut -sivulle