Tero Ojanperä kannustaa yrityksiä Tekoäly kehittyy vain sitä käyttämällä

Vihantilaislähtöinen Tero Ojanperä on yhden Euroopan suurimman tekoäly-yrityksen perustajista.

Vuonna 1966 syntynyt Tero Ojanperä muistelee lapsuuttaan Vihannin Lampinsaaren kaivoskylällä lämpimin mielin.
”Lapsuudestani muistan sen, että silloin oli paljon lapsia ja elämä oli muutenkin aika huoletonta. Suosikkipaikkoja olivat koulu, urheilukenttä sekä uimalampi. Talvella hiihdettiin paljon ja osallistuttiin lyijyhiihtoihin”, kertoo Tero Ojanperä.
Vaikka Tero Ojanperä on asunut jo pitkään Etelä-Suomessa, matkustaa hän edelleen säännöllisesti Vihantiin äitiään katsomaan. Samalla tulee katsastettua, miltä elämänmeno näyttää kotikonnuilla Lampinsaaressa.
”Äiti asuu kirkonkylällä vieläkin omassa talossaan. Aina kun käyn äidilläni kylässä, käyn ajelemassa Lampinsaaressa. Vaikka paikka on hiljentynyt, on siellä edelleen asukkaita ja elämä näyttää ihan vireältä”.
Viime viikonloppuna äitinsä luona ollessaan Tero Ojanperä tutki vanhoja tavaroitaan, joiden joukosta hän löysi vanhan teekkarien kiltalehden, Terminaalin. Hän toimi lehden päätoimittajana opiskellessaan sähkö- ja tietotekniikkaa Oulun yliopistossa. Tästä kyseisestä numerosta löytyi hänen kirjoittamansajuttu, jonka aihe kytkeytyy vahvasti toimialaan, jonka parissa Ojanperä on tänäkin päivänä tekemisissä.
”Löysin lehdestä tekoälyyn liittyvän artikkelin. Siihen oli haastateltu oululaista konenäköä tutkinutta Matti Pietikäistä, jonka tutkimusryhmä on maailman ansioituneimpia tällä alalla. Oulun yliopistossa tehdään huippututkimusta edelleen”.

Yksi merkittävä ajanjakso Tero Ojanperän työuralla alkoi vuonna 1990, kun hän astui teknologiayritys Nokian palvelukseen. Uransa aikana hän toimi Nokian teknologia- ja strategiajohtajana, Nokia Research Centerin ¨vetäjänä ja Nokia Networksin johtajana sekä lukuisissa muissa tehtävissä. Tärkein oppi, minkä Ojanperä kertoo saaneensa Nokian ajoilta, on se, että teknologiabisneksessä syklit ovat edelleen pitkiä ja jos kehityksestä jää jälkeen, on eroa vaikea kuroa kovin nopeasti umpeen.
Tällä hetkellä Ouluun rakennetaan Nokian uutta tutkimus- ja tuotekehitysyksikköä. Tero Ojanperän mukaan Nokia on langattomassa 5G-tegnologian kehittämisessä juuri nyt maailman ykkönen. Tästä iso kiitos kuuluu oululaisille huippuinsinööreille.
”Nokia on menossa hyvään suuntaan. Vielä muutaman vuosi sitten raportoitiin, että heillä oli 5G:n kanssa haasteita, mutta nyt ongelmat on saatu ratkottua ja liiketoiminnan näkymät 5G:n osalta ovat erittäin positiiviset”.
Vuonna 2017 Tero Ojanperä siirtyi uuden tekoälyratkaisuja kehittävän startup-yrityksen, Silo AI:n johtoon. Hän on yksi ”Siilon” perustajista ja toimii nykyään sen hallituksen puheenjohtajana. Yritys on kasvanut viidessä vuodessa yli 200 asiantuntijan organisaatioksi.
”Sanoisin, että Silo on yksi Pohjoismaiden ellei jopa koko Euroopan suurimmista tekoäly-yrityksistä”.
Ojanperän mukaan Suomessa tekoälyn perustutkimus on hyvällä tasolla. Myös kaupallisesti on päästy hyvään vauhtiin.
”Valtion tukemat tekoälyohjelmat ovat olleet tosi hyviä viime vuosina. Toivoisin kuitenkin, että yritykset satsaisivat itsekin tekoälyyn. Se on oppiva järjestelmä, joka oppii datasta tekemään niitä tehtäviä, joita sille annetaan”.

Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi ennustaa finanssimaailman petoksia ja löytää syöpäsoluja kudoksista. Itseohjautuvat autot ovat jo todellisuutta: tekoäly oppii jarruttamaan ja kaasuttamaan itse. Ihmistä tekoäly ei kuitenkaan tule Ojanperän mukaan koskaan syrjäyttämään.
”Tekoälyn oppiminen tapahtuu sitä nopeammin mitä nopeammin nämä järjestelmät otetaan käyttöön. Toivoisin yritysten oivaltavan sen, ettei täydellistä tekoälyä välttämättä voida koskaan kehittää, vaan hyvin käytännön läheisiä järjestelmiä”.

Silon lisäksi kuluu Tero Ojanperän aika hallitustöissä hieman isommissa yrityksissä, kuten OP-osuuskunnassa ja Siili Solutionissa sekä Aalto-yliopiston työelämäprofessorina. Mielenkiintoinen tehtävä on myös hallituksen puheenjohtajuus niin sanottua vihreää betonia valmistavassa Betolar Oyj:ssä.
”Betolar korvaa sementin kuonalla, jolloin betonin päästöt vähenevät 80 prosenttia. Olemme tällä tavalla mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa”.
Lukuisista hallituspaikoista huolimatta riittää Tero Ojanperällä aikaa myös omiin vapaa-ajan harrastuksiin. Hän tykkään pitää kuntoaan yllä triathlonilla sekä painonnostoa harrastamalla. Näistä jälkimmäisessä hän on saavuttanut myös mukavia kilpailutuloksia.
”En mieltänyt itseäni nuoruudessa erityisen urheilulliseksi, mutta oikeassa valmennuksessa minulta näyttääkin löytyvän yllättäviä kykyjä. Olen saavuttanut painonnostossa SM-hopeaa omassa ikäluokassani. Siinä on ihan kiva olla leikkimielellä mukana”.

Urheilemisen lisäksi Tero Ojanperä tykkää kaikesta luovasta suunnittelusta. Viime aikoina hän on suunnitellut pientä mökkiä Kilpisjärvelle.
”Tykkään uuden suunnittelusta ja rakentamisesta. Näen myös, että puurakentamisessa on paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia”.

Takaisin Jutut -sivulle