Terveellisen elämän voi aloittaa joka päivä

Joulu on takana ja uusi vuosi edessä. Monelle ihmiselle tämä tarkoittaa samalla myös omien elämäntapojen tarkastamista. Mutta onko uuden vuoden lupaus terveellisemmän elämän aloittamisesta sitten pelkkää sananhelinää vai onko siitä oikeasti hyötyä?
”Ainakin itse olen koittanut omien asiakkaideni kanssa sisään ajaa sitä ajatusta, että elämäntaparemontin voi aloittaa vuoden jokaisena päivänä. Ei siihen tarvita uuden vuoden vaihtumista. Mutta ei uuden vuoden lupaus varmasti pelkkää sananhelinää ole. Kaikki uudet tavoitteet kantavat ja edesauttavat positiivista kehitystä. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän”, kertoo oulaistelainen liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä Miia Niskanen.
Millä opeilla lupaus terveellisemmästä elämästä sitten kantaisi mahdollisimman pitkälle? Miia Niskasen mukaan lähtöajatus pitää olla se, että kerralla ei muuteta koko elämää. Muuten elämäntaparemontti saattaa tyssätä jo ensimmäisen kuukauden jälkeen.
”Muutosten pitää olla tarpeeksi pieniä, jotta ne ovat tarpeeksi motivoivia ja siten myös pysyviä. Elämän pitää kuitenkin olla mielekästä”.
Varsinkin jouluna on tapana herkutella tavallista enemmän. Miia Niskasen mukaan tähän on kaikilla lupa, sillä juhlista pitää nauttia, mutta jossain vaiheessa on hyvä pistää suklaakonvehdit kaappiin ja kuivakakut pakkaseen.
”Ei joulu voi ikuisesti jatkua. Kaikki jouluherkut kannattaa laittaa pois silmien alta. Niitä voi syödä karkkipäivänä, muttei joka päivä”.

Personal trainerina työskentelevä Miia Niskanen sallii itselleenkin herkutteluhetken kerran viikossa.
”Olen sanonut aina kaikille pt-asiakkaillenikin, että älkää ikinä jättäkö kaikkia herkkuja pois. Elämässä pitää olla nautintoja. Itsellänikin on karkkipäivä joka perjantai. Kysymys onkin siitä, kuinka paljon niitä karkkeja ostaa. Siinä kannattaa pitää jotakin tolkkua”.
Miia Niskasen mukaan tärkein liike painon pudotuksessa on kädestä suuhun liike. Vaikka ihminen liikkuisi kuinka paljon tahansa, ei se riitä, jos ruokavalio on epäterveellinen. Miia Niskasen mukaan paras ohje terveellisen ruokavalion noudattamiseen löytyy lautasmallista, joka on havainnollinen esimerkki hyvästä ateriasta.
”Kun mietitään lautasmallia ja välttämättömiä aineksia, täytyy sieltä löytyä hyviä hiilihydraatteja, kuituja, proteiinia ja hyvää rasvaa. Mutta missään kohdassa ei sanota, että siellä pitää olla voita ja kermaa. Voisiko silloin lähteä karsimaan niitä ensiksi vähemmäksi, ellei peräti heittäisi kokonaan pois. Kaupasta löytyy kyllä esimerkiksi 4 prosentin kerma tilalle, jos ei kokonaan raski luopua”.
Totta on se, että liikunta edesauttaa painon putoamista. Tärkeintä on kuitenkin löytää itselle sopiva liikuntamuoto.
”Maailma on täynnä hyviä urheilulajeja, joista valita. Toiset taas eivät tykkää urheilusta laisinkaan. Tärkeintä onkin lisätä arkiliikunnan määrää. Kaikki pieni on aina eteenpäin”.
Yksi tärkeimmistä liikunnalla saaduista terveyshyödyistä on lihaskunnon parantuminen. Paljon senioreiden kanssa töitä tehnyt Miia Niskanen toivoisikin, että mahdollisimman moni työikäinen muistaisi pitää omasta lihaskunnostaan huolta. Jos niin ei tee, tulevat ikävät seuraukset eteen vanhempana.
”Kun ikää tulee, alkavat lihakset väkisinkin rapistumaan. Se, mitä teemme lihaksillemme nuorempana, on hirveän suuri merkitys sille, miten pärjäämme vanhana. Lihaksiston kunto vaikuttaa olennaisesti kotona selviytymiseen”.
Miia Niskasen mukaan lihasten kuntoa parantavaa liikuntaa kannattaa harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Tämän lisäksi rasittavaa liikuntaa olisi hyvä olla 1 tunti ja 15 minuuttia sekä reipasta liikuntaa 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa.
”Lihaskuntoa saa vaikka punttisalilla, mutta helposti myös omalla kehonpainolla”, vinkkaa Miia Niskanen ja lisää, että esimerkiksi hänen yrityksessään, Miian mukana, alkaa 15.1. taas uusi WhatsApp-ryhmä, jossa tehdään treeniä pääasiassa kehon painolla.

Takaisin Jutut -sivulle