Tie avoinna MM-kultaan

Suomen Leijonat taistelee parhaillaan jääkiekon MM-kisoissa Latviassa. Kuvakaappaus: MTV3/CMore

Jääkiekon MM-kisat ovat naulinneet taas suomalaiset tv-vastaanottimien ääreen. Oulaistelainen lajin pitkän linjan harrastaja ennakoi Suomelle finaalipaikkaa.

Jääkiekon miesten MM-kisat Latviassa ovat edenneet jo puolierävaiheeseen. Suomalaisittain kisat ovat sujuneet suunnitelmien mukaan. Jatkopaikka pudotuspeleihin varmistui jo hyvissä ajoin. Oulaistelaisen Cobrien ja Ylivieskan Jääkarhujen yhteisenä juniorivalmennuspäällikkönä heinäkuun lopussa aloittava Janne Vuoti on seurannut Leijonien pelejä luottavaisin mielin. Suomelle tyypilliseen tapaan peli ei ole ollut vielä alussa täysin valmista, mutta se on kehittynyt peli peliltä.
”Suomi on saavuttanut aina parhaimman tuloksen, kun oma peli ei ole ollut alusta saakka valmista. Päävalmentaja Jalonenkin sanoi, että peli paranee koko ajan. Se on hyvä merkki”.

Suomi puolustaa Latviassa vuonna 2019 saavutettua maailmanmestaruuttaan. Leijonat ei ollut kaksi vuotta sitten mikään nimivahva ryhmä, mutta hyvällä joukkuepelillä ja muutamien yksilöiden ylisuorittamisella ryhmä marssi kaikkien yllätykseksi mestariksi asti. Tänäkään vuonna Suomi ei ole lähtenyt kisoihin ennakkosuosikkina, mutta Janne Vuotin mielestä tämä ei ole lainkaan huono asia.
Joukkueessa on taas kerran riittävästi ensikertalaisia ja sitä kautta pelaajien nälkä menestymiselle on riittävän suuri. Tässä kohtaa Vuoti antaa pientä sapiskaa suomalaiselle jääkiekkokulttuurille, jossa joukkueen menestymisen mahdollisuudet yleensä lytätään jo ennen kuin yhtäkään peliä on kisoissa pelattu.
”Suomalainen kiekkokulttuuri on sellainen, että on paljon helpompi haukkua kaikki ennakkoon kuin kääntää takkia kesken kaiken toisinpäin”.

Tätä juttua kirjoittaessa ei ollut vielä täysin selvää, pääseekö sellainen jääkiekon suurmaa kuten Kanada ylipäätään mukaan mitalipeleihin. Naapurimaa Ruotsin pullahtaminen jatkosta varmistui sitä vastoin jo maanantai-iltana.
Latviassa on nähty muutenkin paljon suuria yllätyksiä. Kukapa olisi osannut ennalta aavistaa, että kisojen pistepörssin kärjessä on slovakialainen pelaaja, saatikka sitä, että maalintekijätilaston piikkipaikalla on englantilaiskiekkoilija. Janne Vuotin mielestä Ruotsin ja Kanadan kompuroinnin kohdalla ei voida puhua siitä, etteivätkö MM-kisat kiinnostaisi näiden maiden pelaajia.
”Aina kun ruotsalaisista tai kanukeista puhutaan, tietää varmasti sen, etteivät ne koskaan tule MM-kisoihin lomailemaan. Ja vielä kun kisat pelataan koronakuplassa, en millään usko, että esimerkiksi kanadalaiset saapuvat Eurooppaan lomailu mielessä. Tosissaan he varmasti ovat, mutta nyt ei vaan ole jostakin syystä kulkenut”.

Janne Vuoti on seurannut Leijonien joukkueessa ilolla uusien nimien, kuten esimerkiksi Kalpan Kim Nousiaisen tai HC Davosin Tony Sundin nousemista Suomi-kiekon parrasvaloihin. Tämä on merkki siitä, että seurajoukkueissa on tehty perustyöt oikein. Oman vakuutuksensa taidoistaan on antanut myös NHL-puolustaja Olli Määttä.
”Määtän tekeminen on ollut jämäkkää alusta saakka. Siinä näkyy hänen menestymisensä NHL-kaukaloissa”.

Janne Vuoti veikkaa, että näiden MM-kisojen toinen finalisti on Sveitsi, joka on edennyt turnauksessa tähän saakka vakuuttavasti voitosta voittoon.
Hän ei myöskään näe estettä sille, etteikö Leijonatkin voisi pelata itsensä finaaliin saakka. Ensin pitää kuitenkin selvittää puoli- ja välierät, joissa vastaan saattaa asettua muun muassa Venäjä.
”Venäjällä on se etu muihin maihin verrattuna, että sen huippunimet tulevat yleensä innokkaasti edustamaan omaa maataan. Mutta muuten Venäjä on suuri arvoitus. Välieräpaikat ratkaistaan kuitenkin aina yhdellä voitolla ja kaikki on päivän kunnosta kiinni”.

Tämä kesä on suomalaiselle penkkiurheilijalle todellista kulta-aikaa, sillä Leijonien jännittämisen jälkeen katseet siirtyvät Huuhkajiin, jotka mittelevät reilun viikon päästä jalkapallon EM-kisoissa ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Janne Vuoti uskoo, että on sillä positiivisia vaikutuksia kummankin lajin junioritoimintaan.
”On ollut hienoa seurata, että mitä paremmin jääkiekossa menestytään, on siellä suoraan verrannollinen vaikutus siihen, paljonko esimerkiksi kiekkokouluissa on porukkaa. Tilanne on aivan sama varmasti jalkapallossakin. Kun laji saa näkyvyyttä, innostaa se lapsia harrastamaan”.

Takaisin Jutut -sivulle