Timo Törmikoski sijoitti aurinkoenergiaan

Vihantilainen Timo Törmikoski katselee tyytyväisenä elokuun sähkölaskua. Sen mukaan maksettavaa hänellä ei ole, päinvastoin. Hän saa hyvitystä 50 euron verran. Palautus johtuu siitä, että Törmikosken kodin katolla sähkönkulutusta hillitsevät 12 aurinkopaneelia. Nämä laitteet hän hankki noin kolme vuotta sitten.
”Tämän vuoden puolella aurinkopaneelien tuottaman energian määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna 29 prosenttia”, Törmikoski iloitsee.
Timo Törmikoskella ajatus aurinkoenergian käyttöön siirtymisestä lähti liikkeelle, kun hän luki jostakin, että rahan on parempi olla katolla kuin pankissa.
”Eihän raha kasva pankkitilillä korkoa, sen sijaan paneeleissa tuottoa syntyy”.
Kului jonkin aikaa, kun Törmikoski sai puhelun eräältä ”myyntitykiltä”.
”Olin juuri kylälle menossa, kun joku myyntitykki soitti ja kyseli kiinnostusta aurinkopaneeleihin. Sanoin, että olenhan minä sitä miettinyt. Sovimme, että myyjä tulee käymään. Parin tunnin ajan hän availi kansioita ja esitteli kaikenlaisia kuvia, että mitä tämä firma on tehnyt. Minun piti keskeyttää esitys ja kysyä, että maksaako tämä sitten jotain. Hän kertoi paneelien hinnaksi vajaat 10 000 euroa. Totesin, ettei minulla niin paljon rahaa ole. Enkä halunnut myyjän tarjoamaa rahoitustakaan”.

Timo Törmikoski ei lannistunut turhan innokkaan myyjän käsittelystä, vaan lähti tutkimaan netistä muita aurinkopaneelien asennuksia tarjoavia yrityksiä. Ja niitähän löytyikin lopulta pilvin pimein. Hän pyysi tarjoukset viideltä eri yritykseltä.
”Tarjousten suuruusluokka oli siinä 6000 eurossa. Aikamoinen käppi tuli myyntitykin hintaan. Oulaisissa oli lähin myyjä ja sieltä minä aurinkopaneelit lopulta tilasin. Säästössä oli sen verran rahaa, että pystyin maksamaan laskun heti”.
Timo Törmikoski on tyytyväinen tekemäänsä hankintaan.
Aurinkopaneeleilla on taattu tuotto 25 vuoden ajan. Hän on kaavaillut tontilleen muitakin uusiutuvan energian tuotantomuotoja. Varteenotettavin niistä on tuulivoimala, mutta sen integrointi aurinkopaneelijärjestelmän kanssa vaatisi taas uudet laitteensa ja asennuksensa, joten se hanke ei ole ainakaan vielä edennyt.

Timo Törmikosken aurinkopaneelit ovat herättäneet kiinnostusta, ja moni kyläläinen on käynyt niistä häneltä kyselemässä.
”Lähin naapurikin on käynyt niitä katsomassa, mutta hän ei raski kaataa talonsa ympäriltä puita, joten paneelit ovat jääneet ainakin vielä hankkimatta”, Törmikoski hymyilee.

Takaisin Jutut -sivulle