Törmähovin laskiaistapahtuma keräsi väkeä

Oulaisten Törmähovilla järjestettiin laskiaissunnuntaina koko perheen laskiaistapahtuma.

Sää suosi, aurinko paistoi ja lämpötila oli aavistuksen nollan yläpuolella. Osallistujia oli parisen sataa laajalla ikähaitarilla.
Ohjelmassa oli muun muassa kansallispukuhiihto, rastirata, Ulkona KuinLumiukko-tapahtuma sekä mahdollisuus syödä Törmähovin hernekeittoa, rasvarieskaa ja laskiaispullia sekä paistaa laavuilla makkaraa.

Jouni Aitto-oja esitteli suksien tervausta.

Kaksitoista kansallispukuun pukeutunutta hurjapäätä tuuletti kansallispukujaan hiihtämällä. Mukana olivat muun muassa tuore kaupunginjohtaja Riikka Moilanen sekä kaupunginvaltuutettu Marjut Lehtonen. Lehtonen on ahkera hiihtäjä ja kehuu Oulaistelaisten olevan hiihtokansaa. Hän lähettää kiitokset latuhenkilöstölle latujen kunnossapidosta ja monipuolisesta latuverkostosta. Moilanen tunnustaa hiihtäneensä edellisen kerran 10 vuotta sitten vedonlyönnin seurauksena Oulun Tervahiihdoissa 30 kilometriä nollakelin suksilla 25 asteen pakkasessa. Hän nauraa kokeneensa Oulaisissa painetta hiihtää, onpa hänelle tarjottu henkilökohtaista hiihtokouluakin.
”Tapahtumaa varten Törmähovin alueelle tehtiin hiihtolatu, joka mutkittelee noin kahden kilometrin matkan perinnemaisemissa. Latua kannattaa hyödyntää näin hiihtoloma-aikaan”, kansallispukuhiihtoon itsekin osallistunut Tuula Aitto-oja vinkkaa.

Wanhan Woiman puheenjohtaja Jouni Aitto-oja esitteli laavulla vanhoja suksia ja niiden tervausta. Hän oli löytänyt tarkoitukseen sopivan vanhan, hiihtoliiton hyväksymän suksitervan. Suksi lämmitetään tulella, jonka jälkeen terva levitetään suksen pintaan mielellään jäniksen käpälällä, sen puutteessa käy myös nykyaikainen suti. Sen jälkeen tervattu pinta lämmitetään kuplivan kuumaksi, ja sitten voitelu on valmis ja suksi luistaa. Tervatun puusuksen pinta on erittäin sileä.Pyhäjokiseudun latu oli tehnyt edellisenä iltana 47 lumiukkoaihiota muoteilla Törmähovin piha-alueelle. ”Jokainen lumiukko rekisteröidään, ja valtakunnallisen UlkonaKuinLumiukko-tapahtuman tarkoituksena on, että Suomessa rakennetaan kuukauden aikana 10 000 lumiukkoa. Tapahtuman tavoite ylittyi jo viime viikolla”, Hannu Aitto-oja kertoi.
Lumiukkoaihiot ovat nyt vapaana ja lainattavissa esimerkiksi kouluille. Pyhäjokiseudun latu tarjosi kaikille lumiukoille porkkananenät. Tapahtuma oli lasten suosiossa, ja Törmähovin pihalle syntyi toinen toistaan hienompia luomuksia, joita kannattaa käydä katsomassa.
Perinnealueella oli rastirata, jossa kävijät lapsista ikäihmisiin arvuuttelivat perinteisiin liittyviä kysymyksiä. Kysymykset vaihtelivat perinnekasveista kansallispukuihin ja suksien osiin. Lapun palauttaneita odotti oikeiden vastausten tarkistus ja pisteitä vastaava palkinto.

Riikka Moilanen ja Marjut Lehtonen osallistuivat kansallispukuhiihtoon.
Takaisin Jutut -sivulle