Tuvasta toivoa tulevaisuuteen
Oulaistelainen Edith Rantala suoritti Raudaskylän opistolla tuva-koulutuksen, joka tunnettiin aiemmin kymppiluokkana.
Raudaskylän Kristillisessä opistossa vietettiin toukokuun lopussa kevätjuhlaa. Juhla oli historiallinen siinäkin mielessä, että oppilaitoksesta valmistuivat tänä keväänä ensimmäiset tuvalaiset eli tutkintoon valmentavan koulutuksen käyneet nuoret. Aikaisemmin tämä sama koulutus tunnettiin kymppiluokkana.
Opiskelijan juhlapuheen sai kunnian pitää oulaistelainen Edith Rantala. Vuosi sitten hän oli vielä täysin hukassa oman tulevaisuutensa kanssa.
”En tiennyt, olisinko halunnut logistiikka-, maatalous- vai turvallisuusalalle. Lukio ei ollut silloin vaihtoehtokaan. Itseasiassa se oli ehdoton ei. Opiskelu ei kiinnostanut yhtään ja keskittyminen oli hyvin haastavaa ilman ADHD-diagnoosia ja lääkitystä”, Edith kertoo.
Edithin onneksi hänen yläkoulun opettajansa kertoi hänelle Raudaskylän Kristillisestä opistosta ja tuva-koulutuksesta, jonka aikana hän voisi ottaa vuoden lisäaikaa ja itsenäistyä, parantaa numeroita ja saada siten paremmat mahdollisuudet tuleviin opiskelupaikkoihin. Myöhemmin syksyllä Edith pakkasi tavaransa ja lähti etsimään uutta suuntaa elämälleen. Päätöstään hän ei ole katunut kertaakaan.
Vuoden aikana Edith pääsi käymään luokkansa kanssa Kalajoella mökillä. Reissu toteutettiin luokan keräämillä rahoilla. Helmikuussa hän sai mahdollisuuden tanssia vanhojen tanssit ja tutustua sitä kautta paremmin nykyiseen kaveriporukkaan, joka on ollut Edithille tärkeä ja merkittävä asia hänen elämänmuutoksessaan.
”Kaveriporukalla me teemme paljon yhdessä kaikkea. Käymme esimerkiksi salilla, pelaamme pelejä ja teemme ruokaa. Koska osalla meistä on jo ajokortti, käymme myös pienimuotoisilla road tripeillä. Totta kai me myös opiskelemme yhdessä”.
Tuvalle tulemisen jälkeen on Edith saanut rakennettua itselleen tukiverkoston, jonka avulla hän on kasannut uudelleen koulunkäynnin, sosiaalisen elämän ja vastuunottamisen askel kerrallaan.
”Täällä ollessani olen oppinut ottamaan vastuun omista tekemisistäni, ja mokan sattuessa olen käsitellyt sen ja jatkanut eteenpäin virheestä oppineena hiukan fiksumpana”.
Tuvan suorittamiseen kuului tet-harjoittelu opiskelijan itse valitsemassa työpaikassa. Edith oli työelämään tutustumassa muun muassa Limingan kampaamossa, Nivalan Jedulla, Oulaisten yläkoululla ja viimeisimpänä Raudaskosken alakoulussa Ylivieskassa.
”Tetissä oppi ymmärtämään realistista työnkuvaa ja ottamaan vastuuta muustakin kuin itsestä. Tetissä ymmärsin myös sen tosiasian, että raha ei kasva puussa ja asioiden eteen on tehtävä oikeasti töitä”.
Alakoulussa työharjoittelussa ollessaan Edithille valkeni, että hän haluaa auttaa tulevaisuudessa nuoria, joilla on vaikeaa esimerkiksi opiskelemiseen keskittymisessä.
”Itsellänikin oli keskittymisessä vaikeuksia, mutta kukaan ei ymmärtänyt minua. Nyt osaan toimia siten kuin olisin itse halunnut, että minua olisi silloin autettu”.
Sosionomiopintojen lisäksi Edithiä kiinnostaa tulevaisuudessa sijaisvanhemmuus. Itsekin sijaisperheessä kasvaneena hän haluaa, että oma kokemus ja koulutus takaisivat mahdollisimman hyvät oltavat lapsille, joiden kanssa hän työskentelee tulevaisuudessa. Ennen tätä kaikkea ovat kuitenkin edessä lukio-opinnot Raudaskylän lukiossa.
Tulevana kesänä Edith on töissä Kurjenrannan kesäkioskilla. Hän myös toivoo, että saisi autokortin erikoisluvalla ja voisi tämän jälkeen nähdä enemmän kavereitaan, jotka asuvat Ylivieskan ja Nivalan seudulla. Ylipäätään Edith aikoo pitää tänä kesänä enemmän lomaa, sillä viime kesänä hän oli koko ajan työllistetty.
Päättäjäispuheensa lopuksi Edith kiitti Raudaskylän Kristillista opistoa siitä, että tuva-koulutuksen ansiosta hän sai parempien arvosanojen lisäksi mahdollisuuden kasvaa ihmisenä.
”Tulevaisuudessa tavataan ja korkealla”.