Tyyli Lyylin aittakirppis huokuu historian havinaa

Pyrröntietä ajaessa ei voi olla huomaamatta 1700-luvulla rakennettua, komeaa punaista puutaloa. Voi sanoa, että koko talon pihapiiri huokuu historian havinaa. Miehensä kanssa talossa asuva Jaana Pyrrö kertoo tulleensa sinne aikoinaan miniäksi.  

”Tämä on isännän kotitalo ja kuninkaan aikana rakennettu.  Olemme vuosien kuluessa päivittäneet talon nykyaikaan, kertoo jo kohta 30 vuotta miehensä Pekan kanssa naimisissa ollut Jaana Pyrrö. 

Pihapiiristä löytyy myös mielenkiintoinen varastoaitta eli puoji. Jaana Pyrrö kertoo, että entisaikaan se toimi niin varastona kuin piikojen ja renkien kesäasuntona. 

Nykyisin tämä puoji on aivan erilaisessa käytössä. Siinä on toiminut jo muutaman kesän ajan Tyyli Lyylin aittakirppis. Kirppiksellä on myynnissä astioita, koruja, kirjoja ja vaatteita 1950-luvulta eteenpäin.  

”Minun ajatuksenani kirppiksen perustamiselle oli se, että nykyisin tavaroita pitää kierrättää mahdollisimman paljon. Meidän molempien vanhemmat ovat jo kuolleet ja ylimääräistä tavaraa on kertynyt nurkkiin ja kaappeihin. Lisäksi itsellänikin on ikää jo 60 vuotta, joten en tarvitse näitä tavaroita enää”. 

Jaana Pyrrön mukaan yksi hyvä puoli kirpputorin pitämisessä on myös se, että siinä saa ylläpitää kielitaitoa. Tyyli Lyylin aittakirppis sijaitsee nimittäin aivan Pyrröntien varrella ja vain muutaman sadan metrin päässä kantatie 86:lta. Esimerkiksi länsinaapurista tulevien kesälomaturistien kanssa Jaana Pyrrö ei jää sanattomaksi, sillä ruotsin kieli on melkein kuin hänen toinen äidinkielensä.  

Kirppiksellä on myynnissä astioita, koruja, kirjoja ja vaatteita 1950-luvulta eteenpäin. 

”Olen ollut aikoinaan Ruotsissa töissä. Siskoni muutti yli 50 vuotta sitten Ruotsiin ja hänen kanssaan tulee puhuttua paljon ruotsia. Olen jo hommannut kyltit tien varteen, joissa on Suomen, Ruotsin ja Englannin liput. Toivottavasti nämä saisivat myös ulkomaalaiset turistit uskaltautumaan pihaan. On ihanaa tavata uusia ihmisiä”, hymyilee Jaana Pyrrö.  

Puojin toisesta ovesta sisään astuessa pääsee hää- ja juhlatunnelmaan. Tila on täynnä erilaisia juhlamekkoja ja -asuja. Todellinen katseenvangitsija on hieno turkiskauluksinen häämekko. Myynnissä on myös iso joukko erilaisia korkokenkiä. 

”Minä olin korkkari-ihminen nuorena. Paljain jaloin kävin lenkillä, mutta muuten liikuin aina 12 sentin korot jalassa”, Jaana Pyrrö paljastaa. 

Jaana Pyrrö muistelee, että nuorena hänellä oli haaveena lukea sisustusarkkitehdiksi. Mutta koska matematiikka ei ollut Jaanan vahvin aine koulussa, eivätkä hänen isänsä ja äitinsäkään toivoneet hänestä tämän ammatin taitajaa, päätti Jaana mennä Helsinkiin hoitajakouluun.  

”Valmistuin vuonna 1982 apuhoitajaksi ja vuonna 2008 sairaanhoitajaksi. Jään syksyllä hoitotyöstä eläkkeelle. 42 vuotta se kesti, eli ihan hyvä työrupeama, kun siihen lisää muut työt päälle”. 

Tyyli Lyyli -nimi kertoo paljon kirppiksen omistajasta. Muodin seuraaminen on kuulunut aina Jaana Pyrrön harrastuksiin. Toukokuun 28. päivä nähdään paluu takavuosien muotiin, kun Tyyli Lyylin aittakirppiksen pihalla järjestetään Kirppis CatWalk-muotinäytös.  

Kirpputori sijaitsee Jaana Pyrrön kodin pihapiirissä sijaitsevassa vanhassa puojissa.

”Minusta on kiva katsoa muotinäytöksiä ja erilaisia vaatteita. En kuitenkaan ole nähnyt vielä missään kirppismuotinäytöstä”. 

Muotinäytöksessä aittakirppiksen vaatteita esittelee yhteensä neljä mallia. Tapahtuma alkaa kello 16 ja sateen varalle on pihalle pystytetty teltta yleisöä suojaamaan. Itse aittakirppis tulee olemaan avoinna 1.6. alkaen koko kesän ajan.  

Takaisin Jutut -sivulle