Uudella ilmeellä mutta tutulla konseptilla

Oulaisten Musiikkiviikoilla nähdään taas joukko Suomen eturivin artisteja sekä uudempia tuttavuuksia kansainvälistä väriä unohtamatta.

Oulaisten kulttuuritapahtumien kruununjalokivi, Musiikkiviikot järjestetään ensi syksynä 35. kerran. Mukana ohjelmassa on viime syksyltä peruuntuneet konsertit Markku Arolta, Mokomalta, Eriniltä sekä lastenmusiikkiyhtye Mutaveijareilta.
Mutaveijareiden esitys tulee olemaan paikallisesta näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen, sillä yhtyeen kanssa lavalla lauluja esittää 80 henkinen Oulaisten Suuri Lapsikuoro.
”Kuorolaiset laulavat esityksessä noin puolet kappaleista. Pidämme omia harjoituksia ensin täällä keskenämme ja sitten yhden kenraaliharjoituksen Mutaveijareiden kanssa pari tuntia ennen itse esitystä”, kertoo Oulaisten Musiikkiviikkojen suunnittelutoimikunnan jäsen ja musiikinopettajana toimiva Henna Hannula.
Suunnittelutoimikunnan kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja lisää, että 2015 vuodesta asti tehty yhteistyö Juho Oksan koulun tehostetun musiikinryhmien oppilaiden ja Musiikkiviikoilla esiintyvien artistien kanssa on saanut osakseen paljon hyvää palautetta.
”Moni artisti on sanonut, että ei ole todellista, miten hyvin kaikki on toiminut lapsikuoron kanssa niin lyhyellä valmistautumisajalla”.


Oulaisten Musiikkiviikkojen suunnittelutoimikunnan kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja ja johtaja Ari Sarpola esittelivät maanantaina tulevan tapahtuman ohjelmistoa.

Musiikkiviikoilla ensimmäistä kertaa esiintyviä taiteilijoita ovat muun muassa Samuli Putro sekä mystisiä joikuja esittävä Vilda. Merkittävä tapaus on myös 2.11. Merkurius-salissa järjestettävä He kävelivät rinnan -konsertti, joka on kantaesitys Outi Tarkiaisen Naarasäiti-laulusarjan mezzosopraano-kamarimusiikkiversiosta. Esiintyjäjoukon tähtenä tuikkii yksi kysytyimmistä suomalaisista mezzesopraanoista, Virpi Räisänen yhdessä Kokkola-kvartetin kanssa.
Musiikkiviikot ei olisi mitään ilman yhteislaulukonserttia ja sellainen on luvassa myös tänä vuonna. Ainoastaan sillä poikkeuksella, että paikallisen vetäjän sijasta paikan päälle on kutsuttu kaikkien hyvin tuntema kapellimestari ja pianisti Jari Puhakka. Ainakin varttuneempi väki muistaa herran huippusuosituista takavuosien tv-ohjelmista Bumtsibumista ja Tuttu Juttu -showsta.
”Aikaisempina vuosina yhteislauluilta on ollut ilmainen, mutta nyt kun saimme vetäjäksi Jarin, jouduimme lisäämään tilaisuuteen pienen piletin”, kertoo suunnittelutoimikunnan johtaja Ari Sarpola.
Vaikka korona-aika on edelleen vahvasti arjessamme läsnä, aiotaan Oulaisten Musiikkiviikkojen järjestelyjä viedä eteenpäin normaaliin tapaan. Tapahtuman yleisötavoite on 3500 henkeä. Tuula Aitto-oja muistuttaa, että esimerkiksi vuonna 2018 Juha Tapion aikaansaamaan 700 hengen yksittäisen konsertin yleisöryntäykseen ei välttämättä enää joka vuosi päästä, sillä ihmisten käyttäytymisessä on tapahtunut viimeisten 10 vuoden aikana selvä muutos.
”Tänä päivänä on paljon helpompi mennä isoille festareille ja konsertteihin esimerkiksi Ouluun tai Tampereelle”.

Oulaisten Musiikkiviikkojen punainen lanka on edelleen hyvin vahvasti musiikillisessa kasvatuksessa, eikä niinkään suurien megaesiintyjien houkuttelemisessa Oulaisiin.
”Emme halua alkaa kilpailla esimerkiksi Ylivieskan kanssa, jossa tarjolla on pelkästään isoja keikkoja. Haluamme olla jatkossakin laadukas ja laajan musiikillisen elämyksen tarjoava tapahtuma”, sanoo Ari Sarpola.
Vaikka Musiikkiviikot jatkaa tänä vuonna pääasiassa tutulla ja hyväksi havaitulla sapluunallaan, mahtuu joukkoon yksi merkittävä uudistuskin. Oulaisten kaupunki on nimittäin solminut kolmivuotisen kumppanuussopimuksen oulaistelaislähtöisen kuvataiteilija Lotta Nevanperän kanssa kuvataiteellisten teosten käyttöoikeudesta osana Oulaisten Musiikkiviikkojen markkinointia.
”Menneiden vuosikymmenien aikana Musiikkiviikoilla on nähty ja kokeiltu monenlaista ilmettä. Uuteen ilmeeseen on säästetty jotain vanhaa ja tutuksi tullutta, mutta tuotu myös ripaus uutta twistiä ja toivottavasti ajan hampaissa kestävää suunnittelua”, toteaa kulttuurituottaja Anna Koivukangas.
Uusi ilme näkyy Oulaisten Musiikkiviikkojen uudistetuilla verkkosivuilla. Sieltä löytyy myös tarkemmat tiedot tämän syksyn esiintyjistä sekä esimerkiksi lipunmyynnistä, jonka on tarkoitus avautua tämän viikon aikana.

Takaisin Jutut -sivulle