Vanhana saa relata

Nauru raikui Oulaisten vanhustenviikon pääjuhlassa. Osaltaan hyvästä tunnelmasta piti huolen vuoden vanhukseksi valittu Erkki Männistö.

Seurakuntakodin penkit olivat lähestulkoon täynnä, kun siellä järjestettiin perinteinen vanhustenviikon pääjuhla. Tilaisuuden odotetuin hetki oli jätetty juhlan loppupuolelle. Vuoden vanhuksen arvonimi myönnetään Oulaisissa vuoron perään miehelle ja naiselle. Tänä vuonna oli miehen vuoro ja arvonimen sai ylikomisario evp. Erkki Männistö.
Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Seija Lepola arvuutteli nimeä lukemalla listan kaikista niistä tehtävistä, joissa vuoden vanhus on ollut elämänsä aikana mukana. Ja se lista on todella pitkä. Erkki Männistön elämään on mahtunut erilaisten työtehtävien lisäksi paljon harrastuksia sekä luottamustehtäviä. Harrastuksista rakkaimpia ovat olleet metsästys ja kalastus. Männistön kerrotaan ampuneen peräti 125 hirveä. Kalastusreissuilta mukaan on lähtenyt suurimpina saaliina noin 10 kiloinen hauki sekä seitsenkiloinen lohi.
Luottamustoimista näkyvimpiä ovat olleet kaupunginvaltuustossa mukana olo kahden kauden ajan, Oulaisten Huiman ja Oulaisten Onkijoiden jäsenyys ja puheenjohtajuus, kirkkovaltuuston jäsenyys 16 vuoden ajan sekä kirkkoneuvostossa vaikuttaminen kahdeksan vuotta. Erkki Männistön sydäntä lähellä ovat aina olleet myös sotaveteraanit. Hän ehtikin vetää Oulaisten Sotaveteraaneja pitkään ennen yhdistyksen lakkauttamista. Kun tähän lisätään vielä Oulaisten Osuuspankin Elohopeakerhon vetäminen 12 vuoden ajan, voidaan sanoa, että tämän vuoden tunnustus meni aivan oikeaan osoitteeseen.
”Erkki Männistö kertoi minulle, että kerran meidän kaikkien hyvin muistama Aarno Rantala oli ihmetellyt, että miksi sinulla on erilainen salkku joka kokouksessa. Hän oli vastannut, että juu, se johtuu siitä, että minulla on oma salkku kaikille asioille: yksi kaupungille, toinen seurakunnalle, yksielohopeakerholle, yksi veteraaneille ja yksi Oulaisten Onkijoille. Eipä sitten tarvitse etsiä papereita, kun lähtee asioita hoitamaan”, kertoi Seija Lepola hymyssä suin.

Juho Oksan koulun oppilaiden koskettava musiikkiesitys toi tipan monen paikallaolijan silmäkulmaan.

Tämän vuoden vanhustenviikon teema oli hyvä arki, hyvä mieli. Ainakin tuota jälkimmäistä puolta tuli Oulaisten vanhustenviikon juhlassa ruokittua oikein olan takaa. Omalta osaltaan tästä piti huolen juhlakalu Erkki Männistö, joka totutusti kertoi mikrofonin ääreen päästyään pari tarinaa vaiherikkaan elämänsä varrelta.
”Oli kerran keski-ikäinen pariskunta, joka asui omakotitalossa. Sitten eräänä päivänä heille tuli riita siivousasioita. Mies päätti lähteä ongelle läheiselle järvelle ja emäntä jäi kotiin suutuspäissään imuroimaan. Yhtäkkiä taloon tuli nuori mies, joka tutki keski-ikäisten miesten elämäntapoja ja terveyttä. Hän kysyi emännältä, että missä teidän miehenne on. Haluaisin haastatella häntä. Emäntä sanoi, että se on helppoa. Menette vain läheisen järven rantaan. Etsitte sieltä ongen. Sen molemmissa päissä on liero ja se isompi on minun mieheni”, Erkki Männistö kertoi ja aiheutti yleisön joukossa suuren naurukohtauksen.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti kirkkoherra Matti Hirvilammi. Aluksi hän kiitti paikalla ollutta ikäihmisten joukkoa heidän tekemästään työstä tämän yhteiskunnan eteen.
”Tahdon kiittää teitä siitä, että olemme olemassa. Työstänne ja vaivannäöstänne Suomen ja suomalaisten hyväksi. Te rakensitte tämän yhteiskunnan hyvinvointivaltioksi, jossa saamme nyt elää”, kiitteli Matti Hirvilammi.
Kirkkoherra otti puheessaan esille vanhustenviikon teeman: hyvä arki, hyvä mieli. Hänen mukaansa hyvään arkeen kuuluu erityisesti liikunta omien voimien mukaan. Esimerkiksi luonnossa liikkumisesta tulee yleensä hyvä olo niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ihmisen on ylipäätään hyvä tehdä niitä asioita, joista on itselle eniten iloa.
Virkeyttä elämään tuovat myös toisen ihmiset. On tärkeää, että on joku, jolle voi puhua. Tai jonka kanssa voi vastaavasti olla aivan hiljaa. Ylipäätään kuuluminen johonkin ryhmään tuo ihmiselle yhteenkuuluvuuden tunteen ja sitä kautta hyvän mielen.
”Kiitollinen ja positiivinen ajattelukin vaikuttaa ihmisen mielenlaatuun. Vanhuus on myös lahja. On saanut elää pitkän elämän ja toivottavasti elinpäiviä on vielä paljon edessäkin”, totesi Matti Hirvilammi.

Moottoripyöräilyn ystävänä tunnettu kirkkoherra Matti Hirvilammi käsitteli puheessaan myös tätä rakasta harrastustaan.

Matti Hirvilammi kertoi puheessaan eläköityneestä työtoveristaan, joka oli kouluttautunut muistiasiantuntijaksi. Hän antoi kirkkoherralle vinkkejä siitä, millä tavoin omaa muistia voi pitää yllä. Lista on pitkä, mutta pienetkin asiat ratkaisevat.
”Liikunnan ja riittävän sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi muistia auttaa säilyttämään pienikin asia. Esimerkiksi kävely ja ympäristön tarkkailu. Se, ettei kävele aina samoja reittejä, vaan kävelee reitin välillä toisinkin päin”.
Loppukevennykseksi Matti Hirvilammi kertoi muistiasiantuntijan maininneen yhtenä hyvänä muistia säilyttävänä harrastuksena moottoripyörällä ajon. Ja tämäkö uutinen intohimoista moottoripyöräharrastajan sydäntä lämmittikin.
”Moottoripyöräily on varmaan hyväksi siksi, että siinä joutuu koko ajan tarkkailemaan ympäristöään, onko tiessä kuoppia ja ajanko liian lähellä tien reunaa. Siinä ajellessa ja maisemia katsellessa aivot työskentelevät koko ajan”, kertoi Matti Hirvilammi ja totesi vielä loppukaneettinaan, että syksyllä moottoripyörien hinnat ovat halvimmillaan.
Mutta kaikkein tärkein asia, mikä jokaisen ikääntyvän ihmisen tulisi tietää, on se, että kaikkea ei tarvitse muistaa.
”Vanhuksilla on lupa rentoutua. Ja kuten muistiasiantuntija asian sanoi, vanhus saa relata”, totesi Matti Hirvilammi.

Takaisin Jutut -sivulle