Vanhemmat taisteluun koulun puolesta

Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan suunnitelmissa Jauhinkankaan koulu on yksi vaihtoehto uudeksi päiväkodiksi.

Iloiset lasten huudot kaikuvat ilmaan Jauhinkankaan koulun pihalla syksyisenä maanantai-iltapäivänä. Osa lapsista odottelee bussin tuloa, osa taas lähtee taivaltamaan kotiinsa joko pyörällä tai kävellen. Koulun ympäristöstä huokuu rauhallinen ja turvallinen ilmapiiri. Juuri sellainen kuin vanhassa kunnon kyläkoulussa pitääkin olla.
Jauhinkankaan koulu on kasvattanut alueen lapsia jo sadan vuoden ajan, mutta viime aikoina sen tulevaisuuden ylle on noussut tummia pilviä. Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta on nimittäin asettanut Jauhinkankaan koulun yhdeksi vaihtoehdoksi, joka voitaisiin muuttaa päiväkotikäyttöön. Jauhinkankaan koulun oppilaat taas siirrettäisiin Juho Oksalle.
Nämä suunnitelmat ovat saaneet Jauhinkankaan koulun oppilaiden vanhemmat tuohtumaan: miksi kaikin puolin toimiva ja tarpeellinen kyläkoulu haluttaisiin lakkauttaa juuri nyt?
”Lapset vähenevät Oulaisista jossakin vaiheessa ja silloin kyläkoulujakin joudutaan valitettavasti sulkemaan, mutta sen aika ei ole vielä. Jos tämä koulu nyt suljettaisiin, kasvaisivat luokkakoot Juho Oksalla todella suuriksi ja sinne tulisi tila-ahtautta”, toteaa Jauhinkankaan koulun vanhempien etuja ajavan Jauhinkankaan Pihapiirin puheenjohtaja Heli Putila.

Heli Putila kertoo, että monessa perheessä on jouduttu rauhoittelemaan lapsia esiin nousseiden koulun lakkauttamispuheiden takia. Niin myös heillä.
”Kyllä meidänkin kolmasluokkalainen oli hyvin murheissaan ja huolissaan, että miten meidän sitten käy, jos koulu lakkautetaan. Kyllä aikuisten pitäisi hieman ajatella, millaisia pelon tunteita he voivat puheillaan lapsissa herättää”.
Niin Heli Putila kuin Jauhinkankaan koulun Pihapiirin toinen jäsen Sampsa Veteläinen ovat molemmat käyneet aikoinaan ala-asteensa Jauhinkankaalla. Heidän mielestään koulun ympäristö on kuin luotu juuri koulunkäyntiä varten.
”Tämä on mielestäni maailman paras koulu ja sellaisena se pitää säilyttää. Lisäksi koulun miljöö tukee erityisen hyvin lasten liikunnallisuutta”, sanoo Sampsa Veteläinen.
Putila ja Veteläinen eivät voi ymmärtää sitäkään, mikä järki olisi alkaa muuttaa vanhaa rakennusta päiväkodin käyttöön. Muutoksia jouduttaisiin nimittäin tekemään paljon niin sisä- kuin ulkotiloihin. Vanhan saneeraaminen ei ole kaupungin strategian mukaista millään muotoa.
”Tämän koulun nykykunto tukee kouluna oloa, mutta päiväkotikäyttöön se ei käy. Täällä ei ole tarpeeksi henkilöstötiloja, vessoja eikä pihapiirikään ole päiväkodin tarpeisiin sopiva”, Putila ja Veteläinen toteavat.
Sampsa Veteläinen nostaa esiin toisenkin näkökulman: millaisen viestin Oulainen haluaa antaa naapurikunnilleen kaupungin kehittämisestä?
”Minun mielestäni on erittäin tärkeää, miltä me näytämme ulospäin esimerkiksi ylivieskalaisille, haapavetisille tai merijärvisille. Jos me koko ajan vaan saneerataan ja tehdään kaikenlaisia purkkaviritelmiä, on se aivan vääränlainen viesti ulospäin. Silloin me emme voi mitään sille, että lapsiperheet katoavat tältä kylältä”.

Heli Putilan mielestä nyt olisikin aika siirtää katseet Oulaisten keskustan kehittämiseen, joka on hänen mielestään jo pahasti näivettynyt. Uimahallin rakentaminen oli aikoinaan hyvä imagollinen ratkaisu, mutta samanlaisia toimia tarvitaan vielä lisää.
”Sillä tavalla kohennettaisiin kuntalaistenkin ajatusmaailmaa, että tästä kylästä halutaan pitää huolta”, Putila tähdentää.
”Oulaisissa on paljon hyvää ja uimahallissa käy paljon väkeä muualtakin. Miksei samoin voisi ajatella muidenkin merkittävien rakennusten kohdalla. Uusi päiväkoti kiinnittäisi varmasti ulkopaikkakuntalaistenkin huomiota”, muistuttaa Sampsa Veteläinen.

Jauhinkankaan Pihapiirin aktiivit eivät aio jäädä tuleen makaamaan, vaan ovat jo keränneet koulun vanhemmilta nimiadressin Jauhinkankaan koulun säilyttämisen puolesta. Lisäksi he ovat laatineet kirjeen, joka toimitetaan sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenille.

Takaisin Jutut -sivulle