Vastaisku autohuijareita vastaan

Oulaistelainen Tomi Rantanen kyllästyi autokaupan ympärillä liikkuvaan epärehelliseen toimintaan. Syntyi yritys nimeltä InspectWise Oy.


Saksasta Suomeen autoja tuovan Suomen Tuontipalvelu Oy:n toimitusjohtaja Tomi Rantanen joutui viisi vuotta sitten autohuijarien uhriksi.
”Rikollisjengi perusti vuonna 2016 väärennetyin passein yrityksen Saksaan autokaupan alalle. He ottivat koeajolle uudehkoja autoja merkkiliikkeistä ja väärensivät niiden rekisteriotteet niin, että heidän yrityksensä nimi oli väärennöksessä omistajan paikalle. Maksoin itse tällaisesta autosta aikanaan yli 60 000 euroa pankkisiirtona rikollisten hallinnassa olleelle tilille. Rahat hävisivät sieltä nopeasti johonkin bittiavaruuteen tai veroparatiisiin”.
Rantanen kertoo, että Saksan poliisin mukaan nämä huijarit onnistuivat keräämään eri uhreilta yli miljoona euroa. Eivätkä he ole koskaan jääneet kiinni. Taloussanomat uutisoi puolestaan heinäkuussa, että Saksan Kamux oli maksanut hankintakumppanilleen 3,7 miljoonaa euroa käytetyistä autoista, joita sille ei koskaan toimitettu. Näyttääkin siltä, että autojen ostaminen Euroopasta on riskialtista puuhaa niin alan ammattilaisille kuin kuluttajille.

Näistä syistä johtuen alkoi Tomi Rantanen ideoimaan uutta liiketoimintaratkaisua, jonka avulla myös yksityisellä kuluttajalla olisi parempi mahdollisuus tunnistaa varastettu tai muuten kerrottua huonokuntoisempi ajoneuvo ennen ostopäätöksen tekemistä. Koronan tultua mukaan kuvioihin päätti Rantanen hakea idealleen rahoitusta Business Finlandilta vajaan 100 000 euron verran. Rahoitushakemus hyväksyttiin ja InspectWise Oy:n toiminta voitiin aloittaa.
”Tarkoituksena on tuoda vakuutusturva rikoksia vastaan ja ostamisen ammattiapu kaikkien saataville autokauppoja tehtäessä”.

Oulaistelainen InspectWise on rekrytoinut tähän mennessä jo 50 autotarkastajaa Suomessa.


InspectWise on alusta, joka tarjoaa ohjelmiston ja työkalut autojen tarkastamiseen. Sivustolla eri puolilla maailmaa toimivat ajoneuvojen tarkastajat voivat tarjota palvelujaan kuluttajille ja autokauppiaille.
Uusi yritys lanseerattiin heinäkuun lopulla ja Suomesta mukaan toimintaan saatiin heti 50 autotarkastajaa.
”Tarkoituksena on, että Suomen kartta on täynnä tarkastajia ja jos kuluttaja aikoo ostaa käytetyn auton, voi tarkastaja tulla katsomaan auton samasta pitäjästä. Haaveena on synnyttää uusi toimintamalli, jossa ihmisen ei tarvitse lähteä katsomaan ja koeajamaan autoa itse, vaan hän voi luottaa tarkastajan tekemän raportin tietoihin”.

Tomi Rantasen mukaan Suomessa toimivien autotarkastajien taksat vaihtelevat 50 eurosta muutamaan sataan euroon saakka. Esimerkiksi jos haluaa luottaa autotekniikan diplomi-insinöörin palveluihin, maksaa palvelu noin 300 euroa.

Rantasen mukaan autokaupan kuluttajariidat ovat olleet nousussa käytettyjen autojen kotiinkuljetusten yleistettyä.
”Se, että luottaisi pelkästään myyjän sanaan, voi maksaa satasen tai kaksi, että ulkopuolinen tarkastaja koeajaa auton ensin. Vasta sen jälkeen voi alkaa miettiä kotiinkuljetusta. Näistä asioista on aina ikävä alkaa jälkikäteen riitelemään”.

Tomi Rantasen mukaan InspectWisen tulevaisuus näyttää nyt hyvältä. Nettiauton kanssa on jo käyty keskusteluja palvelun integroimisesta heidän toimintaansa.
”Suomi on nyt kokeilualustana Inspectin kanssa ja fokus on ulkomailla. Olen pitkästä aikaa taas yrittäjänä innostunut. Se voi kasvaa suureksi ja luulen, että näin myös tapahtuu”.

Takaisin Jutut -sivulle