”Verhoomo Veskulle” 70 vuotta mittariin

Vesa ”Vesku” Kinnunen on mies, jonka palveluihin moni oulaistelainen on tottunut turvautumaan vuosikymmenten aikana. On asia koskenut sitten nappien tai vetoketjujen ompelua tai tuolien verhoilua, on Kinnuselta löytynyt apu kaikkiin pulmiin. Nyt hän on jo virallisesti eläkkeellä, mutta tekee harrastuksen ja oman mielen virkistyksen vuoksi jonkun verran ompelutöitä niitä tarvitseville.
”Täällä verstaallahan se aika kuluu mukavasti. Ja välillä pitää käydä myös lenkillä”.

Ompelun saloihin Vesa Kinnusen opetti nuorena poikana oma veli, mutta taitaa kyseisen ammatin harjoittaminen tullut hänelle jo verenperintönä, sillä hänen äitinsäkin oli ammatiltaan ompelija.
”Hän antoi minulle ompelukoneen ja sanoi, että lähde poika maailmalle”, Vesa Kinnunen nauraa.
Myös isän puolen suvussa on oltu kankaiden tai tarkemmin ottaen nahan kanssa tekemisissä. Rautiossa muokattuja nahkoja on kuljetettu aikoinaan sotakorvauksina Venäjälle.
Ompelutöiden tekemisestä ei ole tullut Vesa Kinnuselle mitään kultakaivosta. Vaikka Oulaisten alueella ompelijoita ei ole liiaksi asti, ovat hinnat paljon huokeammat kuin Etelä-Suomessa.
”Siellä hinnat ovat kolminkertaiset meihin verrattuna”, tietää Kinnunen.

Ompeleminen vaatii Vesa Kinnusen mukaan eniten sorminäppäryyttä ja tietysti ompelutaitoa. Kokenut silmä näkee jo valmiiksi, millainen lopullisesta työstä pitäisi tulla. Vesa Kinnusen uskollinen palvelija ompelutöissä on ollut vuosikymmenten ajan Singer. Alussa töitä tehtiin poljettavalla mallilla, mutta sen jälkeen lankaa on pujotettu sähköisen Singerin neulaan.

Hiljattain 70 vuotta täyttänyt Vesa Kinnunen on tehnyt työuransa aikana paljon muutakin kuin ompelutöitä. Nimittäin soittohommia. Moni aikalainen muistaa hänet yhtyeistä kuten Uolevi Nikander Group, Steel ja Tango-Landola. Viimeisimmästä keikastakaan ei ole kulunut kuin viisi vuotta. Tango-Landola esiintyi nimittäin vuonna 2017 Akustiikassa. Soittovehkeenä Kinnusella on ollut aina basso. Yksi ikimuistoinen keikka oli matka Nikander-yhtyeen kanssa Helsinkiin ja Tavastia-klubille.

”Muistan, että Riki Sorsa tuli Tavastian käytävillä vastaan ja puisteli päätään. Ajatteli varmaan mielessään, että pohjoisen pojat tulevat muka tänne soittamaan”, hymyilee Vesa Kinnunen.
Kun Vesa Kinnunen teki soittohommia vielä enemmän tosissaan, olivat monet tanssipaikat voimissaan myös Oulaisissa. Hän muistelee, että keikkoja saattoi olla parhaimmillaan Oulaisissa viitenä päivänä viikossa. Soittopaikka löytyi niin Piipsjärveltä, Matkanivasta kuin Petäjäskoskeltakin. Sen sijaan soittamisesta saaduilla palkkioilla ei paljon siihen aikaan juhlittu.
”Se raha, minkä soittamisesta sai, meni usein nakkikioskille. Soittajan saama palkkio oli 50-100 markkaa”.
Tango-Landolan solisteina vierailivat monet maamme eturivin tähdet, kuten Annikki Tähti, Anneli Sari ja Erkki Junkkarinen. Esimerkiksi Annikki Tähden kanssa yhtye teki useita pitempiä kiertueita varsinkin Lapissa. Takavuosien suosikkilaulajatar on jäänyt Kinnusen mieleen monella tavalla.

”Kun täytin 18 vuotta, lähetti Annikki Tähti minulle villasukat. Kyllä niille olikin sitten käyttöä. Ja silloin kun Annikki Tähti kuoli, näin unta, että hän soitti minulle. Soitin unessa hänelle takaisin, mutta hän ei koskaan vastannut”.
Vaikka bassonsa Vesa Kinnunen on jo ripustanut naulaan, ei musiikin harrastaminen ole vielä jäänyt elämästä kokonaan pois.
”Kirkkokuorossa laulan ja tietysti bassoääntä. Se on mukavaa hommaa ja aivan uutta minulle”.

70-vuotiaalla Vesa Kinnusella odottaa maaliskuussa mukava reissu. Hän pääsee nimittäin syntymäpäivälahjaksi saaneelle matkalle Spede Pasasen mökkiin Muonioon. Sitä ennen arkea ilostuttavat eritoten kaksi lastenlasta, joiden touhuamisen seuraamisesta Kinnunen kertoo saavansa suurimman virkistyksen elämäänsä.

Takaisin Jutut -sivulle