Villasukissa järven jäälle

Piipsjärvi24H -tapahtumassa riitti tekemistä joka lähtöön.

Toista kertaa järjestetyssä Piipsjärvi 24h -tapahtumassa oli jotain vanhaa ja jotain uutta. Järven poikki auratut kävely-, potkukelkkailu- ja hiihtoreitit noudattelivat tuttuja linjoja. Huolto- ja ohjelmapisteinä toimivat Kurjenranta, Veneranta ja Ylitalon ranta. Ohjelma olikin sitten laitettu miltei kokonaan uusiksi.
Kurjenrannassa oli mahdollista tutustua lumen veistämiseen. Työpajassa oli vilkas osanotto ja lumesta syntyi Anna Koivukankaan ohjaamana muun muassa erilaisia eläinhahmoja. Lumi- ja jääveistosten tekeminen on Annalle tuttua puuhaa, ja hän on osallistunut aiemmin myös lumiveiston SM- ja MM-kilpailuihin.

Tapahtumaprojekti oli järjestetty useamman tahon yhteistyönä. Mukana olivat Oulaisten kaupunki ja Kyläillen-hanke sekä runsaasti talkoolaisia esimerkiksi Piipsjärven kyläyhdistyksestä.
Hanketyöntekijänä saa olla monessa eri roolissa ja jos jokin muuttuja tulee, niin improvisoidaan uusia ratkaisuja. Elina Piippo toimi lauantai-iltana “tähtitieteilijänä” opastaen kiinnostuneita ihmisiä tähtiharrastuksen pariin. Aloitimme tutustumalla Ursan sivuilta löytyvään tähtikarttaan. Helpointa on löytää etelän taivaalta kirkas tähti, Sirius, joka näkyy aivan puun latvojen yläpuolella. Seuraavaksi opimme, että Pohjantähti, eli taivaannapa, jonka ympärillä taivas näyttää pyörivän, löytyy Otavan avulla.
Jos kuvittelee Otavan kauhan ulommasta reunasta viivan suoraan reunan suuntaisesti ylöspäin, pitäisi katseen havaita Pohjantähti. Etäisyyksiä voi hahmottaa esimerkiksi Planisfäärillä. Se on pyöritettävä kiekko, jota käännetään kellonajan mukaan ja josta näkee tähtitaivaan asennon. Tähtien tarkkailua varten pitäisi löytää mahdollisimman pimeä paikka, siis sellainen, jossa katuvalojen “valosaaste” ei häiritse. Myöskään kännykkää ei kannata katsoa välillä, koska silloin silmä tottuu ruudun kirkkaaseen valoon eikä havaitse tähtiä niin hyvin.

Kulttuurituottaja Anna Koivukangas on juuri tulossa villasukkakävelyltä. Yhdet tavalliset ja neljät villasukat riittävät, kun pysyy liikkeessä. Tuntuma on vähän kuin kesällä paljasjalkakengillä kävellessä.

Opettelimme löytämään myös Pienen karhun, Orionin vyön Kassiopeian, Andromedan ja Seulaset. Jopa tavallisilla kiikareilla saa uutta ulottuvuutta tähtien katseluun. Niillä voi erottaa Jupiterin neljä suurinta kuuta ja Seulasista eli Plejadeista sata tähteä. Isommalla kaukoputkella avaruus tulee niin lähelle, että se voi olla jopa pelottava kokemus.
“Parasta on vain makoilla selällään vaikkapa lämpimän Finnfoam-levyn päällä ja vain aistia taivasta. Mitä tahansa maailmassa tapahtuukaan, tähtitaivaaseen voi luottaa, se on aina paikallaan”, kommentoi Elina harrastustaan.
Järjestäjät ja osallistujat kommentoivat kaiken kaikkiaan tapahtumaa onnistuneeksi. Sää suosi ja kävijöitä oli paljon. Tapahtumat koskettavat, tuovat liikettä, sosiaalisia kontakteja, monenlaista hyötyä useille sidosryhmille ja positiivista energiaa koko paikkakunnalle.

Nälkäiseksi ei tarvinnut jäädä. Tarjolla oli ruokia hernekeitosta hodareihin sekä runsaasti nuotiopaikkoja omien makkaroiden paistamista varten.
Takaisin Jutut -sivulle