Vuoden yrittäjä Tapani Saari: Menestyvä yritys vaatii taitoa ratkaista ongelmia

Tapani Saari on tehnyt pitkän työuran maarakennusalalla. Nyt hänet palkittiin Oulaisten vuoden yrittäjän palkinnolla. Kuva: Tapani Saaren kotiarkisto

Tapani Saari ei ole mies, joka menee useinkaan sanattomaksi, mutta äskettäin hän sai puhelun työkoneeseensa, joka pisti hänetkin hetken aikaa hiljaiseksi. Saarelle kerrottiin, että hän saa tämän vuoden Oulaisten vuoden yrittäjän palkinnon.

Tapani Saari on tehnyt pitkän päivätyön maarakennus- ja koneurakointialalla, mutta vuoden yrittäjän titteliä hän ei ole vielä tähän päivän mennessä saanut.

”Enkä minä ole sitä palkintoa osannut kaivatakaan. Olen nähnyt muita maarakennusliikkeitä huomioidun, mutta ajatellut, että päätöksentekijöillä on ollut omat kriteerinsä, miten palkinnon jakavat. Tämän yrityksen motiivit ovat muualla kuin palkinnoissa, mutta myönnettävähän se on, että kyllä palkinto lämmittää”, sanoo Tapani Saari.

Tapani Saari sai ensi kosketuksen työkoneiden maailmaan jo hyvin nuorena. Hän oli 15-vuotias, kun heidän maatilalleen hankittiin vanha chicagolainen traktorikaivuri.

”Isä oli kaivanut sillä toistasataa metriä piiriojaa ja traktori oli niin syvällä, ettei se liikkunut eteen eikä taakse. Omin lupini päätin kiivetä traktorin koppiin ja sain sen sieltä ylös. Sitten kaivoin ojan loppuun”.

Ongelmien ratkaisukyvystä on ollut Tapani Saaren mukaan hyötyä hänen myöhemmällä yrittäjänurallaan.

”Oppia on tullut, kun ongelmia on ratkottu itse tai käytetty apuna harkittuja yhteistyökumppaneita. En olisi tässä tilanteessa, jos en olisi ollut itse aloitteellinen ongelmien ratkaisemiseen. Tämänhetkinen tilanne yrityksessä on paras mitä se on koskaan ollut. Yrittäminen ei kuitenkaan ole minulle elämän tärkein asia. Ei edes kolmen tärkeimmän joukossa, mutta neljäs se voisi olla ja siinä asemassa tärkeä”, sanoo Tapani Saari.

Tapani Saari vastaa toimittajan kysymyksiin missäpä muualla kuin kaivinkoneen ratissa. Hän on tullut viettämään ”syyslomaansa” Kalajoen keskustassa sijaitsevalle luhtitalon purkupaikalle. Siemenet urakoitsijan uralle kylvettiin jo Saaren lapsuudessa, jossa työn kunnioittaminen oli mukana kaikissa vanhempien toistamissa kasvatuslauseissa kuten ”Luoja ei laiskoja elätä”, tai ”Joka ei työtä tee ei syömänkään pidä”. Ja seuraukset ovat sen mukaiset.

”Olenhan minä toki omillakin aivoilla varustettu ja pystyn harkitsemaan asiaa, että onko järkevää touhuta näin kovasti. Mutta itse asiassa viihdyin tässä työssä niin hyvin. Etenkin purkuhommissa saan mielihyvää, kun siinä lajitellaan hyvin tarkasti rakennusmateriaalit, jotka voi laittaa uudelleen kiertoon. Koen siis tekeväni hyvää. Ja onhan se niinkin, että joutilaisuus veltostuttaa”, Tapani Saari hymyilee.

Tapani Saari Oy ei ole kuitenkaan vain yhden miehen show. Hänen lisäkseen yrityksen osaomistavat poika Valtteri Saari sekä vävypoika Iikka Veteläinen. Valtterin harteilla ovat purku-urakat ja Iikan puolestaan maarakennus.

”He molemmat ovat laskentainsinöörejä, mikä on erittäin tärkeää tällä alalla. Suomesta löytyy paljon urakoitsijoita, joilla on hyvät koneet ja jotka ovat ahkeria maastossa, mutta merkittävältä osalta niistä puuttuu laskentataito, aikaa laskea ja johtaa urakoita. Tässä tullaankin siihen keskeiseen kysymykseen, miksi olemme menestyneet niin hyvin vaikeinakin vuosina. Iikka ja Valtteri pystyvät laskemaan insinöörin tarkkuudella työmaalle kuin työmaalle oikean hinnan ja johtavat töitä tyylikkäästi. Heiltä löytyy johtamisen taito, josta monella on puutetta. On myös yrityksiä, joissa tätä taitoa löytyy, mutta sama mies ei käytännön töiden takia ehdi keskittyä tarpeeksi laskennan puoleen. Pelkkä laskentakaan ei riitä, vaan tarvitaan sosiaalista lahjakkuutta ohjata työväki töihin ja kykyä nähdä, mihin kukakin soveltuu parhaiten. Kun on hyvä oikea ja vasen käsi, menee siinä sivussa heikompikin toimitusjohtaja”, Tapani Saari veistelee.

Tapani Saari Oy:n noin 6 miljoonan euron liikevaihto koostuu kahdesta toimialasta, purku- ja maaurakoinnista. Keskimääräisen maarakennusliikkeen kokoon verrattaessa Tapani Saari Oy lukeutuu keskikastiin tai hieman keskiarvon yläpuolelle.

”On paljon yhden tai kahden koneen urakoitsijoita. Me olemme 20 koneen urakoitsija. Meillä on aika suuri työllistävä merkitys kumppanuusverkostomme kautta”.

Tapani Saari on 63-vuotias, eli voisi halutessaan jättäytyä yrityksessään taka-alalle. Omistajajärjestelyistä ja toimitusjohtajan pestistä luopumisestakin on jo hieman keskusteltu, mutta kaikki, jotka Tapani Saaren tuntevat, tietävät, että vielä ei ole eläkepäivien ja kiikkustuolissa istumisen aika.

”Onneksi terveyttä riittää ja mieli on kiinnostunut ja innostunut yrityksen toiminnan kehittämisestä”, Saari toteaa.

Vuoden yrittäjän Tapani Saaren lisäksi palkittiin lauantain Oulaisten yrittäjäjuhlassa myös vuoden nuori yrittäjä, joka on Juho Rantalan ja Tuomas Pahkalan Jokilaaksojen valmiskodit. Vuoden yksinyrittäjän palkinnon sai puolestaan Timo Hussa TH Automaalaamo Oy:stä.

Takaisin Jutut -sivulle