Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson: Kaikenlainen työ on arvokasta
Ensimmäisenä suomalaisena maailman korkeimmalle vuorelle, Mount Everestille kiivennyt Veikka Gustafsson kertoo, että 20 vuotta kestänyt ammattivuorikiipeilijän ura on vaikuttanut hänen myöhempään suhtautumiseensa työntekoa kohtaan.
”Varsinkin nuorille olen sanonut aina, että kaikenlaista työtä kannattaa ottaa vastaan. Ei ole olemassa työtä, josta ei oppisi jotakin. Minulle vuorikiipeily opetti myös sen, ettei se ole yksinäisen suden tekemistä. Siinä vaaditaan yhteistyötaitoja. Näistä taidoista on hyötyä muissakin töissä”, kertoi Veikka Gustafsson Oulaisten Jedun Rekrymessuilla viime keskiviikkona.
Gustafsson peräänkuuluttaa työelämässä menestymisessä ennen kaikkea asennetta. Hän ottaa esimerkikseen erään pohjoispakistanilaisen miehen, joka haki kerran kantajaksi Veikka Gustafssonin retkikuntaan.
”Tämä kaveri tuli luokseni ja kertoi olevansa vahva ja kokenut kantaja, jolla on omiakin varusteita. Ajattelin, että onpa kaverilla erikoisen kova itseluottamus. Kysyin häneltä, että mitä varusteita häneltä löytyy. Hän kertoi, että esimerkiksi aurinkolasit. Kysyin häneltä, että oletko huomannut, että tuota toisen linssin puuttumista huomannut. Hän vastasi, että juu, mutta tällä kokemuksella osaan auringon paistaessa sulkea silmäni. Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että vaikka henkilöllä olisi puutteita ja haasteita, asenne ratkaisee”.
Veikka Gustafsson kertoo, että hän oli 20 vuoden aktiivikiipeilyuransa aikana enemmän myynti- ja markkinointimies. Kun suunnittelu- ja myyntityö onnistuivat, pääsi hän ”huilaamaan” Himalajalle. Isoissa vuorissa ikävin puoli oli se, että aina kun kuvitteli nähneensä vuoden huipun, huomasi paikalle tultua, ettei huippu ollutkaan siinä.
”Minun mielestäni elämä on samalainen. Meillä voi olla tänään tavoite, johon pyrimme. Mutta sitten kun sitä tavoitetta lähestytään, huomataankin, että seuraava tavoite on itselle vieläkin sopivampi”.
Tänä päivänä Veikka Gustafsson on myynti- ja markkinointimies sekä lehtikustantaja. Hän on edelleen henkeen ja vereen ulkoilmaihminen sekä intohimoinen meloja.
”Vuonna 2000 löysin sattumalta keskeltä Suomenlahtea hylätyn majakan, jonka isäntänä olen ollut 22 vuotta”.
Työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, että ihminen voi hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Veikka Gustafsson harrastaa edelleen monipuolisesti urheilua sekä hyötyliikuntaa kuten moottorisahalla päristelyä.
”1-2 päivänä viikossa hoidan metsääni. Ei tarvitse sen jälkeen enää peilin edessä pullistella”.
Veikka Gustafsson on vaikuttanut jo pitkään myös Oulaisten kaupungin yrityselämään. Hän on osakas Kivisenkankaalla sijaitsevassa Suomen Savupiipputeollisuudessa. Hän myöntää, että kyseisen yrityksen kannattavaksi nostaminen ei ole tapahtunut yhdessä yössä.
”Tämä on klassinen esimerkki mitä yrittäminen on. Se on kestävyyslaji kuten nyrkkeily. Välillä tulee tyrmäyksiä ja kaadutaan maahan, mutta sellaiset yrittäjät, jotka nousevat ylös ja oppivat vastoinkäymisistä, voivat saada aikaan hienon ja kannattavan liikeyrityksen”.
Veikka Gustafsson kertoo oppineensa aikoinaan isoisältään opetuksen, jota hän on pyrkinyt noudattamaan omalla työurallaan.
”Kun jotakin päätetään tehdä, niin tehdään se aina mahdollisimman hyvin. Mitä paremmin työ tehdään, sitä enemmän siitä saa rahaa, oppia sekä muiden ihmisten huomiota ja arvostusta”, Veikka Gustafsson muistuttaa.