Waltakunnallisia weteraanikonepäiviä vietettiin työn ja juhlan merkeissä

Ylärivissä 4H:n Päivi Jokinen ja Salla Koutonen, alhaalta vasemmalta talkoolaiset Matias Tuura, Anniina Mäkelä, Seelia Arvio, Alvar Bollström ja Elisa Arvio.

30-vuotisjuhlavuosi rakentui perinteisesti kalusto- ja ajoneuvokenttien, paraatien, työnäytösten ja näyttelyiden ympärille talkoilla.

Centurio-panssarivaunun 650 hevosvoiman moottori käynnistyi paukahtaen perjantaina ja jätti ukkosen toiseksi, kun nuori vanhan ajan masinisti Mikko Helenius käynnisti Rolls Roycen V12-moottorin tottuneesti. Moottoria valmistettiin vuosina 1943–1964, ja sitä on käytetty erilaisella polttoaineen syötöllä myös lentokoneissa, toisen maailmansodan aikana muun muassa Mustang-hävittäjissä ja Mosquito-pommikoneissa.

Päivi Jokinen, Oulaisten 4H-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, ja Salla Koutonen, 4H:n toiminnanjohtaja ehtivät istahtaa hetkeksi kertomaan kuulumisia Weteraanikonepäivien perjantaina.

”Vilinää riittää, että kävijöille saadaan tarjottua ruoat ja juomat nuorten talkoolaisten voimin. 4H:n toiminnassa lapset ja nuoret ovat etusijalla, toimiihan yhdistys heitä varten. Konepäivät ovat isoin yksittäinen voimanponnistus ja tärkeä varainhankintakeino. Jokinen ja Koutonen laskevat, että tänä vuonna konepäivillä talkoilee 4H:n alaisuudessa vajaa 90 lasta ja nuorta. Viime vuoteen verrattuna talkoolaisia on selkeästi enemmän”, Jokinen iloitsee.

Sekä Jokisen että Koutosen mielestä parasta konepäivillä on se, että oppii tuntemaan nuoria ja lapsia ja näkee tekemisen meiningin, innokkuuden ja yhteisöllisyyden. Tehdään yhdessä, autetaan toisia ja opitaan. Toiminnassa on mukana paljon sellaisia lapsia ja nuoria, jotka tulevat mukaan vuodesta toiseen.

Eskon kioskissa on Jokisen oma tytär ja kaksi hänen kaveriaan ensimmäistä kertaa talkoissa. 13–14-vuotiailla on monta uutta asiaa opeteltavana. Jännityksestä huolimatta kaikki auttavat toisiaan, opitaan tekemään ja kantamaan vastuuta maksupäätteen toiminnasta grillin käyttöön. 4H:n ydinasioita on tukea ja kannustaa nuoria toimimaan. Tekemällä oppii parhaiten.

Keksijä Samuel Vainio Haapajärveltä oli konepäivillä ensimmäistä kertaa. Hän veisti puukolla puisia lintuja työnäytöshallissa. Itseasiassa linnut olivat sivutuote, tärkeämpi oli autokentälle ajettu kaksipäinen auto. Korona-aikana Vainio tarvitsi itselleen tekemistä vapaa-ajalle, ja hän on ylpeä sanoessaan, että auto on itse ulkona tehty. Ei siis mikään lämpimässä hallissa porukalla rakennettu auto. Auto on yhdistetty kahdesta Volkswagen Golfista, ja siinä on kummassakin päässä ajoratti.

Woimabaarissa tarjoiltiin 30-vuotisjuhlan kunniaksi juhlaleivoksia. Paikallinen kahvilayrittäjä toteutti leivokset toiveiden mukaan.

”Lähtökohtana oli murotaikinapohjainen aleksanterinleivos, jota Suomessa on valmistettu 1800-luvun alusta lähtien. Kuorrutteessa näkyvät Wanhan Woiman värit, ruskea ja keltainen. Aiempina vuosina Woimabaarissa on tarjoiltu muun muassa talkkunaa ja leipäpaistia. Ne kirvoittivat ihmiset kertomaan omia lapsuuden ruokamuistojaan”, Eija Laulumaa kertoo.

Takaisin Jutut -sivulle