Weteraanikonepäivät vetivät lähes 20 000 kävijää

Kampikisassa nopeimmin Zetorin käynnisti Saku Keränen Raahesta uudella MM-ajalla. Kilpailun tuomareina toimivat Raimo Takkunen Alavieskasta ja Matti Laurila Raahesta.

Kun Rautio-päivillä melskattiin vähän kaupungin johdon puutetta alkutilaisuuksista, niin siitä ei ollut puhettakaan viikonvaihteen Oulaisten Weteraanikonepäivillä. Kaupunginjohtaja Riikka Moilanen oli kaikkina kolmena päivänä kentällä yleisön joukossa ja antoi aina välillä pyydettäessä haastattelujakin lapsuusmuistojensa 60-luvulta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marjut Lehtosen kanssa kaupunginjohtaja Riikka Moilanen nousi sunnuntaina traktorin selkään ensimmäisen kerran elämässään.

”Unelmatyö”, hän huikkasi kaikelle kansalle kyytiin päästyään.

Traktorikulkueeseen Moilanen osallistui Zetor 20 K:n kyydissä valtuutettu Marita Toiviaisen avustamana. Eri tilaisuuksiin tutustui myös Oulaisten kaupunginvaltuuston ja Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala seurueineen. Paikalla oli varmasti runsaasti muitakin oulaistelaisia poliitikkoja, mutta kaikkia ei ehtinyt bongata väenpaljoudessa.

Huippukiinnostavat 29. Weteraanikonepäivät ovat nyt historiaa. Järjestäjien mukaan kolmen päivän aikana konepäivillä vieraili noin 19 000 kävijää. Se on paljon olletikin, kun päivillä sai vapaasti verestää kielitaitojaan puhumalla kävijöiden kanssa normikielen lisäksi ruotsia, saksaa ja yhdelle englantiakin. Nähtävää riitti niin paljon, että uniinkin seurasi. Mieleen jäi osasto yhden kattotäkit eli virkatut sängynpeitteet katossa. Miehenpuolet tuntuvat muistavan Romu-Heikin hevoskärryt kiinalaisella sähkömoottorilla, joka tosin sammui virran kadottua. Joku ensikerran virkkuuksilla koristellun traktorin nähnyt piti sitä ihmeenä, mutta sekin kentällä tiedettiin, että Mikkelissä vastaava on keksitty jo kauan sitten.

Toistakymmentä vuotta Weteraanikonepäivien ohjelmassa ollut veivauskisa kiinnosti jälleen suurta yleisöä. Perjantai kilpailun seuraajia oli suorastan muurina kilpailupaikan ympärillä. Silloinkin kilpailun voitti raahelainen Saku Keränen. Hän uusi voittonsa myös sunnuntaina peräti MM-tuloksella 7.71. Sunnuntain kilpailussa toiseksi ja kolmanneksi tulivat isä ja poika Haapavedeltä, Kauko ja Martti Nikula sekä TV:stä tuttu Markku Saukko oli neljäs. Päätuomarina toimi Raimo Takkunen Alavieskasta ja aputuomarina Matti Laurila Raahesta.

Seitsemän vuotta sitten Weteraanikonepäivillä käynnin aloitti kauhajokinen Heikkilän pariskunta. Silloin vielä vatsassa uinunut, mutta nyt jo koulua käyvä poika paljasti käynnin syyksi isän moottorihulluuden. Isällä tuntui olevan monenlaista vanhaa konetta kotona, jopa autojakin.

Kultainen 60-luku loisti lähes kaikkialla läsnäolollaan, niin autojen, koneiden kuin käsitöidenkin saralla. Hernekeitto oli silloin myös kova sana, ja niin nytkin. 150 litran kenttätykki tyhjeni perjantaina ja lauantaina heti puolen päivän jälkeen. Muutamia viimeisimpiä konepäiviä lukuun ottamatta kauhan varressa hääri jälleen Eeva Knuuttila ja konemiehet kiittivät Eevan keittoa pitkin kenttää tavatessani. Ruoka ja juoma ei päiviltä kuitenkaan loppunut. Tarjolla oli myös lättyjä, pyttipannua, kalakeittoa ynnä muuta, jopa iltatanssejakin.

Suunsa sai makeaksi myös Arvelan luomutilan mansikoista. Matkanivaan maailmalta palannut Marika Kamps oli yksi suosikeista mansikkoineen päivien aikana.

Tuhansia talkootunteja tehneet järjestäjät onnistuivat jälleen paremmin, kuin hyvin. Jännittää tietää, mitä uutta he vielä ensi kesän 30-vuotisjuhliin keksivät, kun nyt jo oli suorastaan pursuavasti nähtävää ja koettavaa.

Juttua päivitetty 13.7.2022 kello 14.09.

Takaisin Jutut -sivulle