Ylivieskan Jääkarhujen kasvatti Jonne Tammela unelmoi yhä NHL:stä

Saimaan Pallo (Saipa) Lappeenrannasta ei kuulu tälläkään kaudella miesten SM-liigan mestarisuosikkeihin. Siitä huolimatta joukkue on esittänyt alkukaudesta varsin pirteitä otteita ja löytyy sarjataulukosta sijalta 11. kuudella pisteellään.
Saipan riveissä pelaa tällä kaudella kaksi Pyhä- ja Kalajokilaakson kiekkokasvattia, Antti Kalapudas ja Jonne Tammela. Kalaputaan juuret ovat Oulaisissa ja Tammelan Ylivieskassa. Junioreina paljon samoissa joukkueissa pelanneiden Antti Kalapudaksen ja Jonne Tammelan lähtökohdat tähän kauteen ovat varsin erilaiset:
Kalapudaksesta on kaavailtu joukkueensa ykköskeskushyökkääjää ja mies onkin vastannut odotuksiin nakuttamalla viidessä pelaamassaan pelissä 8 tehopistettä (5+3). Sillä pistemäärällä hän on tällä hetkellä yllättäen koko sarjan pistepörssin kärjessä.
Jonne Tammela sen sijaan on joutunut seuraamaan Antti Kalapudaksen ja muiden joukkuetovereidensa edesottamuksia kaukalon laidalta. Hän ei halua kertoa tarkemmin, millaisesta vammasta nyt on kyse, mutta painottaa, ettei se oli kovinkaan vakava. Heti kun lääkäriltä heltiää pelilupa ja hän itsekin tuntee pelitasonsa olevan riittävän hyvä, voi hän hypätä kaukaloon vaikka jo tällä viikolla.
”Eihän se mukavaa ole ollut seurata pelejä sivusta. Sitä haluaisi auttaa joukkuetta ja itsestä tuntuu, että pystyn jeesaamaan ihan hyvin. Hyvin tiukkoja pelejä ollaan pelattu ja useampikin niistä olisi voitu voittaa”, sanoo Jonne Tammela.
Jonne Tammela tunnustaa suoraan, että Antti Kalapudas oli yksi syy siihen, miksi hän valitsi tämän kauden joukkueekseen juuri Saipan.
”Antilla on alkanut kausi hyvin. Toivottavasti itsekin pääsen mahdollisimman pian pitämään hauskaa kaukalossa”, Tammela hymyilee.

Jonne Tammela odottaa, että hänelle löytyy joukkueessa iso rooli etenkin ylivoima- ja alivoimapelissä. Mutta kaikkinensa hän on valmis kantamaan kentällä roolia kuin roolia.
Jonne Tammela kuuluu siihen ryhmään suomalaisia pelaajia, joilla on takataskussaan NHL-varaus. Vuonna 2016 hänet varasi NHL:n varaustilaisuudessa neljännellä kierroksella 118. pelaajana Tampa Bay Lightning. Samana keväänä hän siirtyi pelaamaan ensin AHL:lää ja sen jälkeen OHL:lää, mutta pelit ison rapakon takana eivät päässeet kunnolla käyntiin, sillä mies kärsi loukkaantumisista. Hän myöntääkin, että vammat ovat hidastaneet hänen urakehitystään.
”Kun joutuu kuntouttamaan itseään, on se aina pois kaikesta muusta. Monesti joutuu ihan nollista lähteä harjoittelemaan tätä lajia. Mutta kaikista niistä takaiskuista on onneksi selvitty. Onhan tässä toivottavasti vielä pelivuosiakin jäljellä”.

Jonne Tammela ei ole heittänyt vielä kirvestä kaivoon suuren unelman, NHL-pelipaikan suhteen.
”Jos vielä joskus pääsisi sinne terveenä kilpailemaan pelipaikasta. Jos sitten taidot eivät riitä, niin sitten ne eivät riitä”.
Jonne Tammelan mielestä Suomen kiekkoliigassa olisi hyvä kiinnittää huomiota pelaajien fysiikkaharjoitteluun kesäisin.
”Harjoittelun pitäisi olla yksilöllistä kaikille. Joukkueessa on 25 äijää, joista osa on nuoria ja osa vanhempia. Tämä pitäisi ottaa huomioon fysiikkatreenejä suunniteltaessa. Kaikki harjoitukset eivät sovi kaikille”.

Kotikaupungissa Ylivieskassa Jonne Tammela kertoo käyvänsä varsinkin kesäisin sekä tietysti jouluna. Kipinän jääkiekkoon hän sai isältään, joka pelasi aikoinaan alempien sarjojen otteluja.
”Lisäksi olen katsonut paljon liiga- ja NHL-pelejä pienenä. Siitä se innostus on syntynyt kuten varmasti monilla muillakin nuorilla”.

Takaisin Jutut -sivulle