Yrittäjälle ja viranhaltijalle syytteet Oulaisten ylilaskutusasiassa – syyttäjä Petri Oulasmaa: ”Tavallisuudesta poikkeava tapaus”

Syyttäjä on nostanut syytteen kahta henkilöä vastaan epäillystä törkeästä petoksesta Oulaisten kaupunkiin vuosina 2010–2021 kohdistuneessa ylilaskutus-asiassa. Syytteen mukaan yrittäjä ja viranhaltija ovat yhdessä erehdyttäneet kaupungin maksamaan ylisuuria suorituksia erityisesti kiinteistöjen kunnossapitoa koskeviin toimeksiantoihin ja laskuihin liittyen. Syytteen mukaan vahinkojen yhteismäärä on kohonnut yli 1,6 miljoonaan euroon.

Epäillyt ovat esitutkinnassa pääosin tunnustaneet tapahtumien kulun, mutta esimerkiksi kysymys vahinkomäärästä on riitainen ja osin kiistetty.
Samassa asiassa yrittäjää syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta ja viranhaltijaa törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Mainittu viranhaltija ei ole enää kaupungin palveluksessa.

Asiakokonaisuuteen liittyen syyte on nostettu myös kaupungin johtavassa asemassa olevaa toista virkamiestä kohtaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäilty on esitutkinnassa kiistänyt syyllisyytensä.

Syyttäjä Petri Oulasmaa ei ota vielä tässä vaiheessa käsittelyä kantaa siihen, millaisia rangaistusvaatimuksia hän tulee asiassa esittämään. Mutta yleisellä tasolla hän toteaa, että kussakin rikosnimikkeessä on rikoslaissa oma rangaistusasteikkonsa.

”Esimerkiksi törkeästä petoksesta tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Eli pääepäiltyjen kohdalla kyseessä on vankeusasia”.
Vastaavasti ”tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta” tuomitaan varoitukseen tai sakkoon. Se, miten konkreettisesti rangaistuksen pituus ja seuraamuslaji määräytyy, riippuu muun muassa tapauksen yksityiskohdista, syyllisyyden ja moitittavuuden asteesta ja vastaavanlaisista teoista aiemmin määrätyistä seuraamuksista.
”Tämä on sitten sitä tuomioistuimen harkintaa”, toteaa Petri Oulasmaa.

Haastehakemus on toimitettu Oulun käräjäoikeuteen 4.1.2022. Rikosasian pääkäsittely järjestetään myöhemmin tarkentuvana ajankohtana Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntopaikassa. Petri Oulasmaan mukaan jokainen juttu on omanlaisensa ja ainutlaatuinen, mutta omalla syyttäjän urallaan, joka on kestänyt yli 10 vuotta, tämä kyseinen tapaus on ollut materiaaliltaan laajin ja myös vahinkomäärältään hyvin suuri.
”Myös laadultaan virkarikoksena tämän on tavallisuudesta poikkeava”.

Takaisin Jutut -sivulle