Ääri-ilmiöt yleistyvät
Tulevaisuudessa säätilojen ääri-ilmiöt tulevat yleistymään. On selvää, että ilmasto on muuttunut erilaiseksi viimeisten vuosikymmenten aikana.
Näin toteaa vuosikymmeniä säätiloja seurannut oulaistelainen Aarne Juhonsalo.
”Ilmaston lämpeneminen on tosi asia – sitä on turha kenenkään kiistää. Kun ei ole aiemminkaan välitetty asiasta, niin puheet lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen tuntuu naurettavilta. Eihän tuollaisessa ole mitään tervettä järkeä ja suunnitelma paljastaa paljon maailman johtajien asenteesta.”
Juhonsalo ottaa tilastoistaan esimerkeiksi tämän vuosien 2019 ja 1969 syyskuut. Tulos on karua kuultavaa.
”Syyskuiden välillä oli lämpöeroa 3,6 astetta. Eikä tämä ole yksittäinen tapaus. Suuntaus on ollut koko ajan se, että ilmasto lämpenee. Se tässä vain ihmetyttää, että miten asiaan on paneuduttu kunnolla vasta viime vuosina. Ilmiö on ollut havaittavissa jo todella pitkään.”
Sääprofeetaksikin tituleerattu Juhonsalo osaa vain arvailla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
”Kukaan ei tiedä, millainen tilanne on 50 vuoden päästä, jos kehitys jatkuu tällaisena. Jos jääpeitteen sulamiseen reagoidaan vasta nyt, niin onhan tässä oltu välinpitämättömiä jo pitkään.”
Oulaistelainen merkitsee säähavaintonsa ylös kolme kertaa päivässä. Hänellä on mittava tiedosto vuosikymmenten ajalta, joten hänen mielipiteitään on syytä kuunnella tarkalla korvalla.
Mutta ei koskaan pelkkää huonoa, jottei jotain hyvääkin. Juhonsalo tietää, että lämpenevä ilmasto tuo viljelijöille uusia mahdollisuuksia.
”On maanviljelijöiden etu, että syyskuun sademäärät ovat laskeneet. Toisaalta toukokuut ovat olleet sateisempia, niin sehän menee monien toiveiden mukaan. Laidunkausi on pidentynyt vuosien saatossa hurjasti, joka antaa uusia mahdollisuuksia viljelijöille.”
Tulevan talven suhteen Juhonsalo arvelee lumimyräköiden lisääntyvän.
”Lumensyvyys on myös laskenut vuosien saatossa. Uskoisin, myräköitä riittää ja kattojen kantokyvyt ovat koetuksella, mutta en usko pakkasennätyksiin. Myräköiden tapaiset ääri-ilmiöt lisääntyvät vuosi vuodelta niin kesäisin kuin talvisinkin. Arvelen, että ensi talven pysyvä lumi tulee vasta vähän ennen joulua.”
Juhonsalon mukaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia on helppo nähdä.
”Katsokaapa havupuiden neulasia. Siellä on enää kahden vuoden neulasia entisen neljän vuoden sijaan. On kummaa, ettei tällaista ilmiötä haluta tunnustaa. UV-säteilyn voimistuminen näkyy kasvillisuudessa, aivan kuten tuntuu ihmisten ihollakin.”