Aikansa kutakin
Pitkään kunnallisessa ja valtakunnan politiikassa toiminut Merijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Alaranta jättää päätöksenteon nuoremmille.
Yksi aikakausi saa tänä vuonna päätöksensä, kun ensimmäisen kerran kuntavaaleissa jo vuonna 1972 ehdokkaana ollut Merijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Alaranta jättää päätöksentekovastuun nuoremmilleen.
Hän toteaa, että olo on päätöksen jälkeen hieman haikea mutta samalla kiitollinen.
”Tietysti olen kiitollinen siitä, että olen saanut olla nuoresta asti kotikuntani päättäjänä. Haikeaksi tämän päätöksen tekee se tosiasia, että yhä useammin huomaa tämän ikäisenä tekevänsä asioita viimeistä kertaa elämässään”.
Lopettamispäätökseen eivät ole vaikuttaneet Alarannan mukaan mitkään negatiiviset asiat. Hän olisi halutessaan voinut asettua vielä kertaalleen ehdolle. Mutta nyt on vain niin, että hän on suunnitellut jo pitkään laittavansa omaa elämäänsä kirjalliseen muotoon, eikä se onnistu, jos joka ilta pitää olla mukana erilaisissa palavereissa.
”Minun lapseni ovat kyselleet jo pitkään, että milloin kokoaisin talteen lähinnä heitä varten omia muistojani ja kokemuksiani vuosien varrelta. Pidin eduskuntavuosinani päiväkirjaa ja niitä minulta löytyy kotoa varmaan metrin verran”.
Juhani Alaranta ehti toimia Suomenmaan aluetoimittajana seitsemän vuotta ennen kansanedustajaksi ryhtymistään. Keltanokan perehdytti tuolloin eduskuntatalon sääntöihin muuan meritoitunut kansanedustaja, Ahti Pekkala.
”Kaksi päivää Pekkala kuljetti minua eduskunnassa kädestä pitäen ja kertoi, mistä esimerkiksi saunaosastolle mennään. Kierroksen aikana hän sitten neuvoi, että koska olen toimittaja, niin voisin panna muistiin sellaiset keskustelut, joista kukaan muu ei pidä pöytäkirjaa. Eli kaikki kahvipöytä- ja käytäväkeskustelut. Otinkin tavaksi kirjoittaa muistiinpanoja tuoreeltaan pienille lappusille. Kun sitten istuin aina perjantaisin junassa matkalla kotiin, sidoin nämä lappuset yhteen pieniin nippuihin”.
Juhani Alaranta on seurannut mielenkiinnolla hänen aikalaistensa kansanedustajien kirjoittamia muistelmia. Niistä löytyy hänen mukaansa yksi yhteinen piirre: muistelu käy joka kerta eduksi kirjoittajalle itselleen.
”Menenkin usein lukemisen jälkeen katsomaan päiväkirjoista, että löytyykö minun muistiinpanoistani tällaista tietoa. Ja usein todellisuudet ovat hyvin erilaiset”.
Kuluneita neljää vuotta Merijärven kunnanvaltuustossa Juhani Alaranta kuvailee varsin rauhallisiksi. Viime vaaleissa valtuustoon tuli mukaan suhteellisen paljon nuorempaa väkeä, mikä on Alarannan mukaan heijastunut suoraan valtuustotyöskentelyyn. Kovin vilkkaita keskusteluja ei ole tästä syystä syntynyt. Merijärven kunnanvaltuuston valtaa pitää edelleen keskusta. Perussuomalaisilla on ollut hallussaan kaksi paikkaa. Alarannan mukaan yhteistyö keskustan ja perussuomalaisten kanssa on sujunut hyvin.
”Meillä on aktiivisia ja hyviä valtuutettuja Merijärvellä. Ei meillä koskaan ole mitään jyrkkää vastakkainasettelua ollut. Kun minä aloitin valtuustossa, oli mukana kolme eri ryhmää: Vennamon maaseudunpuolue, maalaisliitto ja SKDL. Meno olikin paljon värikkäämpää 70-80-luvulla”.
Entinen maaherra ja Merijärvellä maanviljelijänä toiminut Erkki Haukipuro on sanonut joskus, että Merijärvellä on ainoastaan yksi puolue ja se on Merijärvipuolue. Tämän kuvastaa Juhani Alarannan mukaan hyvin sitä, miten pienessä noin 1000 asukkaan kunnassa asioista oikein päätetään.
”Ei täällä käydä poliittista keskustelu ollenkaan. Yhdessä katsotaan, että mikä on pienelle kunnalle tarpeellista”.
Kokeneen päättäjän on yllättänyt tämänkertaisissa vaaleissa se, kuinka moni nykyisistä valtuutetuista on jättämässä paikkansa. Yleensä ensimmäistä kertaa valituksi tulleet jatkavat vielä seuraavankin kauden.
”En tiedä, mistä tämä kertoo. Voi olla, että nuoremmilla valtuutetuilla on kasvava perhe, eivätkä he halua panna niin paljon aikaa kunnan kokouksiin. Mutta on mukana onneksi kokeneitakin ehdokkaita. Ei minulla ole lainkaan hätä siitä, mistä he saavat seuraavan puheenjohtajan”.
Kuntavaalit järjestetään koronapandemian takia huhtikuun sijasta vasta kesäkuussa. Jos Juhani Alaranta olisi saanut päättää, olisi vaalit pidetty ajallaan.
”Olen tässä periaatteen mies. Kuntalaiset antavat meille sen valtakirjan. Nyt herää kysymys, että kenen valtakirja tämä on, joka on annettu eduskunnan päätöksellä. Ja kukapa tietää, mikä se tautitilanne on kesäkuussa. Onko yhtään helpompi?”