Amerikanrauta se olla pitää

Vanhoille autoille ja kaksipyöräisille tarkoitettu SeutuCruising -kokoontumisajo järjestetään jälleen toukokuussa Oulaisissa. Yksi tapahtuman järjestäjistä on Kilpuassa asuva Matti Färm. Hän on ollut alusta saakka mukana levittämässä tietoa tapahtumasta ja vetänyt autoletkaa ympäri Oulaista. Pienen alkukangistelun jälkeen SeutuCruising on saanut hyvän vastaanoton alueen autoharrastajien keskuudessa.
”Tapahtuma järjestettiin viime kesänä vasta ensimmäistä kertaa. Jospa porukka huomaa nyt sen paremmin, kun sitä järjestetään säännöllisesti. Ei tuon kaltaisia kokoontumisajoja ole aikaisemmin säännöllisesti täällä järjestetty”, toteaa Matti Färm.
Matti Färmin kiinnostus vanhoja autoja ja niiden kunnostamista kohtaan juontaa juurensa 90-luvun puoliväliin. Ensimmäinen ”tuunausauto” oli 80-vuosimallin Volkswagen Passat. Vuoden 1969 Plymouth Belvedere oli puolestaan ehtinyt olla Färmin perheessä kauan, ennen kuin se tuli hänen omaan käyttöönsä. Voidaankin sanoa, että juuri amerikanraudat ovat juttu, mikä puhuttelee Matti Färmin sielua eniten.
”Niiden ulkonäkö ja tyyli niissä eniten houkuttelee”, hymyilee Matti Färm.

Tämä rantakirppu on Matti Färmin tallin uusin tulokas.

Matti Färm ei tyydy vain ihailemaan vanhoja autoja tallin perukoilla, vaan hän myös ajaa niillä aktiivisesti liikenteessä. Tällä hetkellä tallista löytyvät vuoden 1969 Plymouth Sport Satellite sekä vuoden 1973 Chrysler Town and Country.
”Paikallisia kauppareissuja niillä tulee tehtyä ja viime kesänä kävin Tampereella ja Haaparannassa ja siitä väliltä eri tapahtumissa. Kilometrejä kertyi yhteensä noin 6000”.
Täysin ilman kommelluksia eivät näin pitkät reissut tämän ikäluokan ajopeleillä aina suju.
”Tampereen reissulla autosta katkesi vesiletku ja siinä piti jonkin aikaa jumpata, että sai ajopelin taas käyntiin”.
Uusia tuunauskohteita Matti Färm ei varsinaisesti metsästä, mutta joskus niitä popsahtaa silmien eteen ilman kyselyjäkin.
”Nytkin hain Oulusta yhden rantakirpun, joka myytiin minulle suoraan. Se on Valiantista tehty ja rantakirpuksi nimetty. Veteraanikonepäiväauto siitä ainakin tulee, jos ei muuta”.
Matti Färm ei kutsu itseään 100 prosenttisesti merkkiuskolliseksi autoharrastajaksi, mutta totta on se, että hän on jollain tavalla ihastunut Chryslerin ja Plymouthin mallisiin autoihin.
”Niihin löytyy perusosat suhteellisen helposti. Suomessa on suurin osa ja mitä ei löydy, tilataan Amerikasta”.

Takaisin Jutut -sivulle