Avoimuutta päätöksentekoon

Mika Antikka (taustalla) on tällä hetkellä perussuomalaisten ainut edustaja Oulaisten kaupunginvaltuustossa. Janne Kuoppamäki puolestaan on nyt ensimmäistä kertaa sinne ehdolla.

 

Mika Antikka on pitänyt perussuomalaisten mainetta yllä Oulaisten kaupunginvaltuustossa viimeiset neljä vuotta. Hänen mukaansa valtuusto on tehnyt monia hyviä päätöksiä, mutta valitettavasti tiedonkulussa on edelleen parantamisen varaa.
”Pienpuolueille ei tieto aina kulje. Jos et ole mukana hallituksessa, et tiedä mistään asioista mitään. En ymmärrä, miksi asioita pitää valtuutetuiltakin salata? Valtapuolueista tilanne voi tuntua erilaiselta, kun ne ovat mukana kaikissa lautakunnissa”.
Tänä korona-aikana valtuuston istunnot on pidetty pääasiassa etänä. Mika Antikka on tykännyt sähköisistä kokouksista. Se sopii etenkin perheellisille oikein hyvin. Nimittäin jo pelkästään kokousmatkan taittamiseen kuluu aikaa Antikan tapauksessa lähestulkoon tunti.
”Kokoukset lyhenevät, eikä siellä jauheta turhia asioita. Kannatan hybridimallia, eli ne, jotka haluavat olla paikan päällä, voivat olla siellä. Sähköiset kokoukset mahdollistavat useamman valtuutetun paikallaolon. Ei tarvitse turvautua varahenkilöihin”.
Mika Antikan mielestä perussuomalaiset on saanut kokoon hyvän ehdokaslistan. Kun vielä neljä vuotta sitten vaaleihin lähdettiin periaatteessa kahden ehdokkaan turvin, on lukumäärä tällä hetkellä 10.

Yksi perussuomalaisten uusista ehdokkaista on yrittäjä Janne Kuoppamäki. Puoluevalinnassa tärkein kriteeri liittyi arvomaailmaan, jota perussuomalaiset hänelle edustaa.
”Perussuomalaisten ehdokkaan selkärangan tulee olla suora. Päätökset täytyy pystyä aina perustelemaan ja niiden takana pitää pysyä”.
Kuoppamäen mielestä juuri avoimuuden lisääminen kunnallisessa päätöksenteossa on kehityskohde, johon pitää tarttua seuraavien vuosien aikana.
”Suurin tiedonantaja taitaa olla tällä hetkellä Nesteen parlamentti, josta tieto ei todellakaan tule aina oikeassa muodossa. Kuntalaisia kiinnostaa se, miten ratkaisuja tehdään. Heilläkin olisi halua vaikuttaa päätöksentekoon. Voisimme esimerkiksi kysyä asukkailta mielipiteitä palauteboksin tai muiden tämänkaltaisten yhteydenottokanavien avulla”.

Oulaisten perussuomalaisten teema vuoden 2021 kuntavaaleissa on: Meidän lisäksi teemme yhteistyötä myös teidän kanssanne. Mika Antikan mukaan tämä lauseen taka-ajatuksena on se, että valtuustossa päätöksiä tehdään aina yhdessä, ei yhden tai kahden puolueen nimissä.
Yksi tärkeä asia on myös kaupungin henkilöstön sitouttaminen. Antikan mielestä pätkätöitä on jaettu jo tarpeeksi. Esimerkiksi hoitoalalle on vaikea houkutella uutta väkeä juuri tämän vuoksi. Vakinaistamisilla ihmiset voisivat sitoutua kuntaan ainakin seuraavaksi 20 vuodeksi.
”En ole ikinä ymmärtänyt pätkätöitä. Se ei ole nykyaikaa. Ennen oli kunnia-asia työskennellä jossakin firmassa koko elämä. Nykyään asetelma on kääntynyt niin, että firmalta kysytään, mitä se tarjoaa, jotta työntekijä pysyisi siellä pitkän ajan”.
Janne Kuoppamäki huomauttaa, että kaupungin jos minkä kuuluu olla esimerkin näyttäjä muulle yrittäjäyhteisölle siinä, miten pysyviä ja pitkäaikaisia työpaikkoja luodaan paikkakunnalle.
”Vakituinen työpaikka tuo ihmiselle turvan tehdä hankintoja. Se nostaa välillisesti ihmisten ostokykyä ja ostohalukkuutta. Pätkäsopimukset luovat turhaa painetta, kun ei ole tietoa tulevasta ja joutuu olemaan koko ajan stressin alla. Tästä taas koituu monelle henkistä pahoinvointia”.

Asukasluvun negatiivinen kehitys on asia, johon on yritetty keksiä ratkaisuja Oulaisissa jo vuosien ajan. Mika Antikan mielestä lapsiperheille tarjottavien palveluiden pitää olla ajan tasalla, jotta kaupunkiin voisi virrata muualta uutta väkeä. Varhaiskasvatusta järjestävät päiväkodit toimivat tiloissa, jotka kaipaavat pikaisesti uudistusta. Päivitystä tarvitsevat myös varhaiskasvatuksen maksuperusteet.
”Nyt maksuperusteissa on kolme luokkaa ja hintahaitari ihan hirveä. Esimerkiksi 86-150 tunnin välillä on sama hinta. Olemme keskustelleet valtuustossa maksuttomastakin varhaiskasvatuksesta. Mutta ensin siihen pitäisi löytyä rahat jostakin”.
Oulaisissa otettiin viime vuonna käyttöön varhaiskasvatuksen palveluseteli, jonka avulla lapsiperheillä oli mahdollisuus hankkia varhaiskasvatuspalveluja yksityiseltä puolelta. Mutta reilun puolen vuoden kokeilun jälkeen palvelusetelin käyttöönotto näyttää epäonnistuneen, sillä kaupungin päivähoitopaikat ovat täyttyneet enemmän kuin yksityisen puolen päiväkodit. Mika Antikan mielestä palvelusetelijärjestelmä ajettiin väkisin sisään ja tässä on lopputulos.
”Minun lapseni ovat olleet yksityisessä päivähoidossa yli 10 vuotta, eikä siellä ole mitään ongelmia ollut. En tiedä, mistä tämä nykyinen ajattelutapa johtuu”.

Janne Kuoppamäen mukaan yksi keino lisätä yksityisen päivähoidon kysyntää olisi järjestää sinne vuorohoitopaikkoja.
”Jonkun pitäisi ryhtyä sitäkin puolta järjestämään. Ehkä se toisi varhaiskasvatukseen lisää kilpailua”.
Yksi tärkeä päätös, jonka vielä istuva valtuusto sai aikaiseksi, oli etäisyysvaatimusten asettaminen tuulivoimaloiden ja asutuksen välille. Perussuomalaiset olisivat halunneet minimietäisyydeksi kolme kilometriä, kun lopullinen päätös oli kaksi kilometriä.
”Etäisyyttä olisi kaivattu lisää. Karahkassakin tulee se kaksi kilometriä juuri ja juuri täyteen. Viisi kilometriä olisi ollut tarpeeksi kaukana, ettei se haittaisi asumista”, miettii Mika Antikka.

Takaisin Jutut -sivulle