Hapanjuurileivonta vei Sirpan mennessään

Leivän päälle tehtävästä jauhokuviosta tietää, mikä leipä on kyseessä. Oulaisten Rekossa suosituin on ollut kukkakuviolla varustettu Kilpuan kuituleipä.

 

Sirpa Salmela on harrastanut hapanjuurileivän leipomista viime keväästä asti.
”Silloin hapanjuuri alkoi toimia, eikä leivistä tullut enää liian tiiviitä. Aluksi myin leipiä ystäville ja tuttaville, mutta kun kuulin Rekosta, kysyin, saanko tulla sinne mukaan. Vastaanotto on ollut myönteinen ja olen myynyt leipiä joka toinen viikko Oulussa ja joka toinen viikko Oulaisissa.”
Harrastus on vienyt Sirpan mennessään ja porstua on alkanut täyttyä jyvistä ja erilaisista leivontatarvikkeista. Myös toinen jääkaappi on tullut hankittua leipien kohottamista varten. ”Hapanjuurileivän leipomisessa on aktiivista työtä vain vähän aikaa kerrallaan, joten se sopii hyvin minulle. Selkäongelmien takia joudun aina välillä lepäämään makuuasennossa”.

Leivän valmistus alkaa juuresta. Juuri säilyy jääkaapissa tiiviissä lasipurkissa kuukausia, kuivattuna vielä pitempään. Leipomisen aluksi juuri ruokitaan. Siihen lisätään yksi osa vettä ja yksi osa vehnäjauhoja. Kun juuri on noussut kaksinkertaiseksi, sekoitetaan taikina. Ensikohotus tehdään huoneenlämmössä, jossa taikinaa pidetään 3-4 tuntia rasiassa peitettynä.
Taikinan taitteleminen puolen tunnin välein tekee leivän rakenteesta paremman. Hapanjuuritaikinaa ei tarvitse vaivata. Ensikohotuksen jälkeen taikina on muutaman tunnin jääkaapissa kylmälevossa, jonka aikana se ei kohoa. Kylmälevon jälkeen taikina muotoillaan kohotuskoreihin. Sirpa on virkannut kohotuskorit itse ja virkatut korit mahtuvat käytön jälkeen pieneen tilaan. Kohotuskoreissa leivät saavat viettää yön jääkaapissa muovilla peitettyinä ja aamulla ne paistetaan. Kokemuksen kautta Sirpa on oppinut, että hapanjuurileivän leipomisen vaiheissa ei voi oikaista, vaan ne tarvitsevat oman aikansa. Reseptejä ja oppeja taikinan tekoon Sirpa on löytänyt Eliisa Kuuselan kirjoista ja Facebook-ryhmästä ”hapanjuurileipurit”.

Hapanjuuresta voi leivän lisäksi tehdä muun muassa suolaisia ja makeita keksejä, pannukakkua, kuivakakkua, pullaa ja pastaa. Hapattaminen fermentoi jauhot, joten tuotteet ovat vatsaystävällisempiä kuin perinteiset hiivataikinaleivonnaiset. Niitä kannattaakin kokeilla, jos saa helposti tavallisesta leivästä vatsaoireita.

Takaisin Jutut -sivulle