Ihmisen sisin on ulkokuorta tärkeämpi

Juho Oksan koulun kakkosluokka kuunteli tarkkaavaisesti Oulaisten seurakunnan työntekijöiden tekemää urkusatua. Nukketeatteriesityksen teemana oli rasismi.

 

Juho Oksan koulun 2B-luokka sai kunnian olla ensimmäinen kouluryhmä, joka näki ja kuuli Oulaisten seurakunnan työntekijöiden esittämän urkusadun nimeltään Mio, Adisa ja kuiskaajakuusi. Tämä musiikilla höystetty nukketeatteriesitys käsittelee aina niin ajankohtaista aihetta, rasismia. Satu kertoo ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta.

Urkusadun musiikista vastaava kanttori Anna-Maria Togbenou kertoo, että ajatus urkusadusta lähti liikkeelle hänen halustaan käsitellä antirasismia omassa työssään.
”Minä olen perheemme ainut valkoihoinen. Rasismi siis näkyy meillä hieman eri tavalla kuin monessa muussa suomalaisessa perheessä. Minulla on yksi lapsuuden ystävä, joka on kotoisin Oulaisista ja kirjoittaa työkseen satuja. Soitin hänelle ja ehdotin, että mitä jos tekisimme yhdessä urkusadun. Anna (Virtanen) kirjoitti tarinan ja minä tein musiikin. Ritva (Pärkkä) tuli avuksi rekvisiitan suunnitteluun”.

Mioa ja Adisaa sadussa nukeilla esittävät kirkkoherra Matti Hirvilammi sekä seurakuntapastori Miika Kähkönen. Kaksikko selvisi yleisön antaman palautteen perusteella tehtävästä hienosti, vaikka kyseessä oli virallinen ensiesitys ja jännitys kaikilla osallistujilla sen mukainen.
Urkusadun jälkeen kyseli Anna-Maria Togbenou lapsilta, tietävätkö he, mitä rasismi tarkoittaa. Ja vastauksista päätellen tiesivät oikein hyvin. Pääajatus keskustelussa oli se, että tärkeintä ei ole se, miltä ihminen näyttää ulospäin tai mitä kieltä hän puhuu, vaan se, millainen hän on sisältäpäin ja miten hän ottaa muut ihmiset huomioon.

Moni sellainen asia, jota ei tunne, tuntuu aluksi kummalliselta. Sen sijaan, että kääntää erilaiselta näyttävälle ihmiselle selkänsä, voi mennäkin tämän luokse ja alkaa jutella. Tärkeintä on kuunnella oman sydämen ääntä ja pitää aina heikoimman puolta.
”Ketään ei saa kiusata minkään syyn takia. Minuakin on kiusattu aikoinaan koulussa ja tuntuu vieläkin pahalta, kun muistelen sitä aikaa. Kiusaaminen on vaikuttanut minuun aivan tähän päivään asti”, paljastaa lapsille kanttori Anna-Maria Togbenou.

Kirkkoherra Matti Hirvilammillakin on omakohtaista kokemusta siitä, millaista tuntuu olla lapsi eri maassa ja eri kulttuurissa.
”Olen syntynyt Afrikassa, ja lapsena kaikki kaverini olivat tummaihoisia. Heidän kanssaan oli ihana leikkiä. Minut otettiin siellä hyvin mukaan leikkeihin ja on tärkeää, että kaikki ne tummaihoiset, jotka tulevat tänne Suomeen, otetaan myös hyvin vastaan”, korostaa Matti Hirvilammi.

Urkusatua on kutsuttu katsomaan Oulaisten 2.-3-luokkien oppilaat. Satu esitetään yhdelle luokalle kerrallaan. Tänään keskiviikkona on myös suurella yleisöllä mahdollisuus päästä nauttimaan esityksestä, kun se striimataan Oulaisten seurakunnan YouTube-kanavalle. Lähetyksen voi katsoa jälkikäteen kahden viikon ajan.

Takaisin Jutut -sivulle