Iso mutta mielenkiintoinen haaste

Kai Pajala johtaa kohta Oulaisten valtuuston lisäksi myös 700 miljoonan liikevaihtoa pyörittävää Oysin yhtymähallitusta.

 

Monessa mukana oleva Kai Pajala siirtyy Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen johtoon.

Kaupunginvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Kai Pajala nousee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Paikka kuuluu keskustapuolueelle ja keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin piirihallitus äänesti Pajalan puheenjohtajaehdokkaakseen selvin lukemin toukokuun lopun kokouksessaan. Lopullisen päätöksen valinnasta teki eilen illalla kokoontunut sairaanhoitopiirin yhtymävaltuusto.

Kai Pajala myöntää, ettei hän olisi välttämättä edes harkinnut puheenjohtajuutta, ellei takana olisi seitsemän vuoden työskentelyä sairaanhoitopiirin hallituksessa ja kahdeksan vuoden edustusjaksoa sairaanhoitopiirin valtuustossa 2000-luvun alussa.
Hallituksen väistyvää puheenjohtajaa Antti Huttu-Hiltusta Kai Pajala luonnehtii aktiiviseksi ja aikaansaavaksi johtajaksi. Mitään suuria linjamuutoksia hän ei aio uudessa pestissään tehdä.
”Sairaalan rakentaminen ja kehittäminen jatkuu edelleen ja meillä on hyvät virkamiehet valmistelemassa asioita”.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tosiaankin meneillään ison mittaluokan rakennustyö. Vanhaa on purettu kovaa vauhtia pois uuden tieltä. Uuden Oysin on tarkoitus valmistua vuonna 2027. Kyse on noin 1,6 miljardin investoinnista eli kyse on Suomen suurimmasta sairaalatyömaasta tällä hetkellä.

Uusi sairaala tulee olemaan tiloiltaan 20 prosenttia eli 50 000 bruttoneliötä entistä sairaalaa pienempi, joten toimintoja joudutaan tehostamaan jo senkin takia. Oman haasteensa luo väestön ikääntyminen, mikä lisää kysyntää sairaalapalveluille.
”Olemme saaneet edullista nollakorkoista lainaa Euroopan keskuspankilta, mutta kun rakennus on valmis, pitää lainaa alkaa maksaa pois. Tämä vaatii toiminnan tehostamista ja säästöjen tekemistä”, tietää entinen pankinjohtaja.
Talouden osalta sairaanhoitopiirin tämä vuosi tulee olemaan noin 45 miljoonaa alijäämäinen, kun vielä viime vuonna plussaa tuli 6,4 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tämän vuoden budjetti on 180 miljoonaa euroa pakkasen puolella. Sairaanhoitopiirit ympäri maata toivovatkin nyt valtiolta, että ne saavat tarvittavan määrän tukieuroja koronakriisin aiheuttamien kulujen kattamiseen. Tähän mennessä luvattu tuki ei ole Kai Pajalan mukaan riittävä, vaan se jää noin puoleen tarvittavasta summasta. Niinpä vaarana on, että lopullisiksi maksajiksi jäävät sairaanhoitopiirin jäsenkunnat, Oulainen mukaan lukien.

Oulaskankaan sairaalan asema on Kai Pajalan mukaan turvattu jo senkin takia, että sairaala kuuluu sairaanhoitopiirin omistukseen. Mitään muutaman vuoden takaisen synnytysosaston lakkauttamisen kaltaista toimenpidettä ei pitäisi olla odotettavissa. Oulaskankaan leikkaustoimintaa on kehitetty kovaa vauhtia ja viime vuonna sairaalan kunnostukseen satsattiin rahaa 3,5 miljoonaa euroa.

Oysin hallituksen puheenjohtajana Kai Pajala pääsee pyörittelemään aivan eri luokan budjetteja kuin esimerkiksi Oulaisten kaupungin valtuuston käskijänä.
”Oysissa on 700 miljoonan liikevaihto, työntekijöitä 7000 ja lääkäreitä 1000. Oulaisten kaupungin budjetti on 60 miljoonaa. Kyllähän siinä piti yksi yö nukkua, ennen kuin tein päätöksen puheenjohtajaehdokkaaksi lähtemisestä. Mutta loppujen lopuksi ihmisethän niitä asioita hoitavat.”, Pajala toteaa.

Kai Pajala on mies, joka ei lepää laakereillaan. Kunnostaan hän on pitänyt huolta golfaamalla sekä hiihtämällä. Hiihtokilometrejä kertyi viime talvena vajaat 2000. Muuten arjen pitävät kiireisenä pihapiiristä löytyvä taidegalleria sekä oma lakitoimisto.
”Tälläkin hetkellä on kymmenkunta perunkirjaa työn alla. Olen myös auttanut yrityksiä koronatukihakemusten täytössä”.

Takaisin Jutut -sivulle