Kannabiksen käyttö jo ongelma Oulaisissa

Kouluterveyskyselyn mukaan reilut viisi prosenttia oulaistelaisista 8-9-luokkalaisista oli käyttänyt kannabista viime vuonna vähintään kaksi kertaa.

 

Kannabiksen aiheuttamat terveyshaitat ovat esillä käynnissä olevalla ehkäisevän päihdetyön viikolla.

Kannabis on yksi käytetyimmistä päihteistä maailmassa. Meillä Suomessakin kannabiksen käyttö on nelinkertaistunut vuoden 1992 kuudesta prosentista vuoden 2018 24 prosenttiin.

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan kannabiksen käyttöön liittyviä ongelmia ilmenee myös Oulaisissa. Kyselyn mukaan kannabista oli käyttänyt vuonna 2017 vähintään kaksi kertaa 1,7 prosenttia 8-9-luokkalaisista. Vuonna 2019 luku oli kasvanut jo 5,1 prosenttiin.
Ammattiopiston 1. ja 2. vuoden opiskelijoista kannabista oli käyttänyt vuonna 2019 vähintään kaksi kertaa 6,2 prosenttia. Lukiolaisten osuus käyttäjistä oli 3,4 prosenttia.
Sairaanhoitaja Mira Vierimaa Oulaisten A-klinikalta kertoo, että kannabiksen voidaan sanoa olevan jo ongelma Oulaisissa.
”Minusta tuntuu, että nuorten ja aikuisten asenteet kannabista kohtaan ovat sallivampia. Osa ei pidä sitä huumeena ollenkaan. Enemmänkin luonnontuotteena, vaikka kannabiksesta koituu käyttäjälle haittoja samalla tavalla kuin muistakin päihteistä”, muistuttaa Mira Vierimaa.

Vierimaa törmää kannabiksen käyttäjiin työssään viikoittain, ellei jopa päivittäin. Nämä asiakkaat ovat jo tulleet aineesta riippuvaiseksi. Mira Vierimaan mielestä nyt olisikin tärkeää satsata lisää ehkäisevään päihdetyöhön.
”Olemmekin panostaneet ennaltaehkäisevään työhön tänä vuonna erityisen paljon. Oulaisissa toimii hyte eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä, joka on perustettu tänne jo aikaisemmin. Tulossa on myös Ilmiöpäivä, jossa eri toimijat kokoontuvat yhteen keskustelemaan muun muassa juuri ehkäisevästä päihdetyöstä ja siitä, miten yhteistyötä voitaisiin tehdä vielä enemmän.
Lisäksi Jelppiverkko tekee ehkäisevää päihdetyötä ja Nuopparilla on tähän aiheeseen liittyvää materiaalia tarjolla”.
Ehkäisevän Päihdetyön Järjestöverkoston (EPT) tiedotteen mukaan tutkimuksissa on todettu, että yksittäinenkin kannabiskokeilu vaikuttaa heikentävästi oppimiseen, tarkkaavaisuuteen ja muistin toimintaan. Runsas ja säännöllinen käyttö ovat yhteydessä toiminnanohjauksen, tarkkaavuuden ja oppimisen, samoin muistin ja motoristen kykyjen sekä verbaalisen suoriutumisen heikentymiseen. Järjestön mukaan etenkin nuoruusikään ajoittuva kannabiksen käyttö lisää psykiatristen häiriöiden riskiä, ja runsas nuoruuteen ajoittuva käyttö on yhteydessä psykoosisairauksiin.
Kannabis on teemana tällä viikolla vietettävällä ehkäisevän päihdetyön viikolla. Kannabiksen käyttöön ja sen aiheuttamiin terveyshaittoihin liittyvää materiaalia on nähtävillä esimerkiksi kirjastolla, Jelppiverkon toimipisteissä sekä terveyskeskuksessa.

Torstaina 5.11. järjestetään Ensihuoli-koulutus, joka on avoin kaikelle kansalle. Koulutuksessa annetaan vinkkejä siitä, miten pitää toimia ja miten asia otetaan puheeksi, jos päihteiden käyttö alkaa olla ongelma omassa perhepiirissä. Ensihuoli-koulutus toteutetaan verkossa teamsin välityksellä kello 17-19. Koulutukseen voi ilmoittautua tästä linkistä: https://q.surveypal.com/Ensihuoli-verkkokoulutus-ilmoittautuminen-Oulainen-5.11.2020

Takaisin Jutut -sivulle