Kansanedustajan näkymätön taustavaikuttaja

5.4.2023. Se on vihantilaisen Liisa Lumijärven viimeinen virallinen työpäivä kansanedustajan avustajan tehtävässä. Samassa kuussa järjestettävien eduskuntavaalien jälkeen vasta varmistuu, jatkuuko Lumijärven pesti raahelaisen kansanedustajan Hanna-Leena Mattilan aisaparina.
”Alusta saakka on ollut tiedossa, että nämä työt ovat aina neljän vuoden mittaisia määräaikaisia pätkiä. Idea onkin siinä, että työt tehdään vaalikauden aikana niin hyvin, että edustaja tulee uudelleen valituksi. Olemme kuitenkin jo sopineet Hanna-Leenan kanssa, että jos hän pääsee vaaleissa läpi, niin ilman muuta tulemme jatkamaan yhteistyötä. Olen todellakin tykännyt tästä työstä ja mielellään sitä myös jatkaisin”, toteaa Liisa Lumijärvi.

Liisa Lumijärvi on asunut Vihannin Alpuassa 90-luvun puolivälistä saakka. Hän muutti paikkakunnalle miehensä perässä, joka pyörittää 1700-luvulta peräisin olevaa sukutilaa Alpuan kylässä. Kyseessä on lypsykarjatila, jossa lehmiä on tällä hetkellä noin 50.
”Mieheni pyörittää tilaa yhdessä vanhimman tyttäremme miehen kanssa. Itse käyn navetalla nykyään vähemmän, koska tämä työ ja luottamustoimet vievät kaiken ajan. Olen myös opiskellut töiden ohella Lapin yliopistossa yhteiskuntatieteitä. Tämä kaiken päälle on vielä perheen pyörittäminen. Meillä asuu vielä 13-vuotias poika kotona”.

Liisa Lumijärvi ja Hanna-Leena Mattila ovat ystäviä jo 10 vuoden takaa, kun Vihanti ja Raahe päättivät pistää hynttyyt yhteen. He molemmat olivat mukana silloisen kansanedustajan Inkeri Kerolan vaalikampanjassa. Hanna-Leena Mattilan tie eduskuntaan ja sitä myötä myös Liisa Lumijärven ura kansanedustajan avustajana käynnistyi hieman sattumien kautta.
”Paavo Väyrynen päätti palata eduskuntaa Euroopan parlamentista ja Mirja Vehkaperä meni hänen tilalleen. Siinä tapauksessa uusi kansanedustajan paikka avautui keskustan Oulun vaalipiiriin. Ensimmäinen varakansanedustaja oli Eija Nivala, mutta hän kävi pyörähtämässä eduskunnassa vain viikon ajan ja antoi valtakirjansa pois. Tämän jälkeen paikka avautui Hanna-Leena Mattilalle ja kun hän tarvitsi avustajaa, kysyi hän tehtävään minua. Vähän aikaa tarjousta mietittyäni suostuin tehtävään”.

Liisa Lumijärvi tunsi kansanedustajan avustajan työn heti omakseen. Tehtävien omaksumista helpotti pitkä kokemus kuntapäättäjänä toimimisesta.
”Olin yhden kauden kuntapäättäjänä Vihannissa 2000-luvun vaihteessa, mutta en asettunut enää sen jälkeen uudelleen ehdolle silloisen elämäntilanteeni takia. Lapset olivat vielä pieniä ja tilalla oli paljon tekemistä. Sitten elämäntilanteeni muututtua näytti Raahen ja Vihannin välinen kuntaliitostilanne niin mielenkiintoiselta, että halusin lähteä pitämään Vihannin puolia uuteen valtuustoon. Siitä lähtien olen ollut mukana Raahen kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa. Sitä kautta on myös lainsäädäntötyö tullut tutuksi sekä kaikki ihmisten huolet, joihin apua tarvitaan. Olen tykännyt kansanedustajan avustajan työstä paljon. Se on hyvin monipuolinen tehtävä, jossa ei kahta samanlaista päivää ole”.
Käytännössä Liisa Lumijärven tehtävänä on mahdollistaa kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan eduskuntatyö. Tärkeitä tehtäviä ovat viestinnälliset asiat ja materiaalin etsiminen ja tuottaminen eduskuntatyöskentelyn tueksi. Yksi oleellinen toimi liittyy kalenterointiin.
”Otan Hanna-Leenalta vastaan pyyntöjä eri tapahtumista ja tapaamisista, jotka pyrin sovittamaan hänen kalenteriinsa. Sitten sovin kaikki hänen matkansa ja otan esimerkiksi selvää sopivista lentoaikatauluista”.

Kansanedustajan työssä maanantait on pyhitetty yleensä maakunnissa vierailuun. Liisa Lumijärvelle tämä tarkoittaa tapaamisten sopimista eri yritysten kanssa. Eduskunnan päässä järjestetään taas paljon sidosryhmätapaamisia muun muassa eri järjestöjen edustajien kesken.
”Yksi osa kalenterointityöstä on sopia kansanedustajan luokse eduskuntaan tulevien ryhmien tapaamisista. Talon sisällä toimii niin sanottu opasjärjestelmä, johon kirjataan saapuvien ryhmien koot, kahvitukset ja se, mitä tiloja heidän käyttöön on tarkoitus ottaa”.

Liisa Lumijärvi on niin sanottu maakunta-avustaja eli hän tekee suurimman osan kansanedustajan avustajan työstään etänä maakunnasta käsin. Helsingin päässä hän on yleensä kerran kuussa. Tosin poikkeuksiakin tulee eteen. Esimerkiksi viime vuoden lopulla hän oli eduskunnassa marraskuun puolesta välistä joka viikko jouluun asti. Yksi loppuvuodesta avustajia paljon työllistävä tehtävä on joulukorttien lähettäminen.
”Hanna-Leena lähetti tänäkin jouluna noin tuhat joulukorttia. Se on aikamoinen operaatio saada ne lähtemään oikeisiin osoitteisiin”, Lumijärvi myöntää.
Liisa Lumijärveä kuten kaikkia muitakin kansanedustajien avustajia voidaan kutsua näkymättömiksi taustavaikuttajiksi, jotka eivät paistattele julkisuudessa, mutta joita ilman kansanedustajan työskentely täysipainoisesti ei olisi mahdollista.
Kansanedustajan avustajana Liisa Lumijärvi on nähnyt kansanedustajan työn hyvät ja huonot puolet. Tällä hetkellä hän ei haikaile tämän työn perään, mutta ehkäpä joskus tulevaisuudessa.
”Meillä on Hanna-Leenan kanssa sellainen sopimus, että niin kauan kuin hän on kansanedustajana, en lähde ehdokkaaksi. Mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, miten tilanteet muuttuvat”.

Takaisin Jutut -sivulle