Katselutärpit olympialaisiin

Neljän vuoden odotus huipentuu Pekingin talviolympialaisiin, jotka odotuksista huolimatta pyritään viemään läpi. Paikalla ei toki ole yleisöä eikä kaikkia urheilijoitakaan, mutta Kiina panostaa täysillä, jotta lajiensa parhaat pääsevät silti nousemaan korkeimmalle korokkeelle.

Olympialaisten avajaiset ovat tämän viikon perjantaina kello 14 Suomen aikaa. Varsinaiset kilpailut alkavat kuitenkin jo aiemmin, kun keskiviikkona 14:05 Suomen aikaa starttaavat ensimmäiset parit curlingin parikilpailut alkusarjaan. Ensimmäiset suomalaiset nähdään torstaina kello 13:45 freestylen miesten kumparelaskussa. Mukana ovat Olli Penttala, Jimi Salonen ja Severi Vierelä. Myös naisten jääkiekkojoukkue aloitta turnauksena torstaina kello 15:10 Yhdysvaltoja vastaan.

Suomalaisittain olympialaisiin kannattaa lähteä avoimin mielin, mutta silti toiveikkaasti. Hyvällä mäkiosuudella Herolalta voidaan odottaa yhdistetyn mitalia, Suomen jääkiekkojoukkueet ovat kovia, vaikka olympialaisiin ei saatukaan esimerkiksi NHL-pelaajia. Hiihtäjistä mitaleita ja ennen kaikkea omia parhaita suorituksia voidaan odottaa sekä miehiltä, että naisilta.
Näissä olympialaisissa tuntuu olevan puoli voittoa jo se, että pääsee osallistumaan. Kiinan tiukkoja koronavaatimuksia eivät täytä kaikki vastikään viruksen sairastaneet urheilijat ja uusia sairastumisia ja positiivisia testejä tulee kautta lajien koko ajan.

Vaikka touhu on jopa naurettavaa ja kilpailujen jääminen välistä on urheilijalle valtava pettymys, on siinä katsojan kannalta jotain hyvääkin. Voidaan odottaa uusia yllätysvoittajia ja nousevia tähtiä ja pienellä onnenkantamoisella myös Suomen mitalitilastot voivat näyttää hyvältä kisojen loputtua. Kaiken kaikkiaan Pekingistä on kuitenkin tulossa olympiafarssi, jonka läpivieminen kunnialla tuntuu epätodennäköiseltä vielä näin pari päivää ennen kisoja.

Takaisin Jutut -sivulle