Kiitosta, hajauttamista ja katastrofin estämistä
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni aikoo voittaa puheenjohtajavaalin saamalla enemmän ääniä kuin muut kolme puheenjohtajaehdokasta. Tätä pyrkimystä kannatti ja puheenjohtajan ahkeraa ja aikaansaavaa työskentelyä eduskunnassa ja valtiovarainministeriössä kiitti Oulaisissa muun muassa entinen pankinjohtaja, Piipsjärvellä asuva Kauko Turula.
Hajautetun yhteiskuntarakenteen kiistattomista eduista, kotimaisen ruuan- ja energiantuotannon tärkeydestä sekä huoltovarmuuden merkityksestä puhunut puheenjohtaja Kulmuni sai tukea ja kannatusta yleisöltä. Puheenjohtaja nosti esiin edelliseltä hallituskaudelta edelleen tuoreessa muistissa olevan ikävän esimerkin keskittämisestä. Se koski niin puheenjohtajan kotiseutua, Raahen aluesairaalaa kuin Oulaskangastakin.
”Keskittämisen hyötyä ”myytiin” 300 miljoonan säästöillä, todellisuudessa säästö jäänee miljoonaan. Se on kuitenkin varmaa, ettei keskittäminen tuo säästöjä, Katri Kulmuni tokaisi.
Keskustalaiseen aatemaailmaan ei keskittäminen kuulu. Puheenjohtaja Kulmuni on sitä mieltä, että alueellinen tasa-arvo on taattava ja yksilöitä ratkaisuineen on arvostettava.
Monipaikkaisuus, joka mahdollistaa etätyön tekemisen, on myös vahvasti keskustalainen tavoite.
”Suomi tarvitsee nyt vahvaa keskustaa, puoluetta, joka kumpuaa omasta maaperästämme, eikä ole mistään muualta tuotu aate”.
Ruukista pappansa Kari Kiskon mukana tullut ja samalla tilaisuuden nuorin kuulija, oululainen Pauli Kisko, nyökytteli Kulmunin puheelle hyväksyvästi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kai Pajala muistutti, että edellisen hallituksen keskittämispäätös Oulaskankaan synnytysosaston lakkauttamisesta pudotti esimerkiksi keskustan kannatusta Oulaisissa 15,5 prosenttia.
Nyt on 1230 sivua käsittävät uudet sote-lait kuntakierroksella. Pahimmaksi mokaksi ehdotuksessa Kai Pajala nimesi Oulaisten, Kuusamon ja Raahen aluesairaaloiden päivystystä koskevan esityksen.
”Siellä sanotaan, että päivystys on hoidettava omien lääkäreiden toimesta. Jos se toteutuu, niin päivystykset loppuvat, eikä Oulunkaan päivystys vedä tätä väkimäärää. Toteutuessaan esitys olisi alueellemme lähes katastrofi”, Pajala jyrähti.
Pajala vaatikin päättäjiltä valppautta ja kyseisen ehdotuksen torppaamista.
”Yksi virhe kepullekin suotaneen, mutta ei tätä toista, Pajala muistutti.
Ministeriön sote-ohjaus ärsyttää muissakin maakunnissa, varsinkin kun ministeri Kiuru on vaatinut, ettei sote-ulkoistuksia pitäisi tehdä ennen soten varsinaista valmistumista. Oulaisten, Kuusamon ja Raahen viikonloppupäivystykset toimivat kuitenkin vain Attendolta ostettujen palveluiden turvin.
Katri Kulmuni kertoi hakevansa jatkokautta puheenjohtajapestilleen, koska hänellä on työt kesken.
”Keskeisin tavoitteeni on menestyä kuntavaaleissa. Neljät hävityt vaalit ovat takana, ja minun aikanani ei ole käyty yksiäkään vaaleja. Keskustan kannatuksen nostamiseen ja kuntavaalien voittamiseen teen ensisijaisesti työtä, jos keskustan puoluekokous antaa minulle työhön luottamuksen”, puheenjohtaja Kulmuni listasi.
Oulaisten kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja ja tiedotusvastaava Lasse Nikula on yksi 20 paikallisesta puoluekokousedustajasta.
Hän kertoo äänestävänsä keskustapuolueen puheenjohtajaksi Katri Kulmunia.
Nikula ei kannata Annika Saarikkoa hänen ministeriaikaisen toimintansa takia, jolloin Oulaskankaan synnytysosaston toiminta sinetöitiin loppuneeksi.
”Jos hän ei nyt suoranaisesti päättänyt synnytysosaston lopettamisesta, niin hän olisi voinut pontevammin oikoa ministeriössä liikkuneita vääriä tietoja, Lasse Nikula perustelee.
Kansanedustaja Hanna-Leena Mattila käytti puheenvuoron sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä olevista asioista kuten apteekkilaista, hoitotakuusta ja vähävaraisten tulotason huomioon ottavasta maksulaista.
Kansanedustaja Juha Pylväs paneutui puolestaan oman valiokuntansa asioihin kuten muutoksiin maankäyttö-ja rakennuslaista. Esityksen mukaan maanomistajallakin olisi mahdollisuus saada oikeudenmukainen hinta lunastettavaksi tulevasti maastaan. Lisäksi hän muistutti, että maatalouden tuki on nyt sinetöity nykyiselle tasolle tulevan seitsemän vuoden ajaksi.