Kirjolohet viihtyvät Piurukassa

Piurukkajärveen istutettiin maanantaina 150 kiloa kirjolohta. Istutus on mahdollista kalastuslupamaksujen ansiosta.

 

Noin 15 minuutin päässä Oulaisten keskustasta sijaitsee täysin luonnontilassa oleva Piurukkajärvi. Sinne istutettiin maanantaina jälleen uusi satsi kirjolohta.

Kuinka moni oulaistelainen tietää, että noin 11 kilometrin päässä keskustasta pohjoiseen päin sijaitsee järvi, josta voi kalastaa jalokalaa, tarkemmin ottaen kirjolohta? Tämän järven nimi on Piurukkajärvi ja maanantaina sinne istutettiin jälleen uusi erä reilun kilon painoisia kirjolohia. Kalakuorma tuotiin tuttuun tapaan Taivalkoskelta Kalankasvatus Vääräniemeltä.

”Tänä vuonna Piurukkaan on jo istutettu 550 kiloa kirjolohta ja tänään sinne istutetaan 150 kiloa lisää”, kertoo Piipsjärven osakaskunnan sihteeri ja rahastonhoitaja Jari Mikkola.
Onko sitten syynä koronan aikaansaama innostus luontoon ja kalastukseen, mutta tänä vuonna kalastajia on käynyt Piurukassakin runsaammin kuin koskaan aikaisemmin.
”Viime vuonna kävijöitä oli yhteensä noin 500, mutta tänä vuonna kalastusluvan maksaneita on jo sama määrä”, Mikkola iloitsee.

Kirjolohien istuttaminen Piurukkajärveen ei olisi mahdollista, ellei osakaskunta keräisi kalastajilta kalastuslupamaksuja. Yhden vuorokauden lupa maksaa 12 euroa ja sillä saa kalastaa kaksi kirjolohta. Tämän lisäksi on olemassa myös 20 euron arvoisia perhelupia, joiden avulla kalastuksen pariin yritetään houkutella nuorempaa väkeä.

”Piurukkajärvi kuuluu Natura 2000-luonnonsojelualueeseen. Vesi itsessään on kuitenkin osakaskunnan vettä. Haimme Piurukkaan onkimisen ja pilkkimisen kieltoa, koska Suomessa on käytössä niin sanottu jokamiehen oikeus, eli onkia ja pilkkiä voi oikeastaan missä vain ja Piurukastakin voisi kuka tahansa onkia kalat pois. Viimeisimmän kieltoluvan saimme vuonna 2017 ja se on voimassa 10 vuotta. Sen varjolla pystymme keräämään lupamaksuja ja ostamaan istutuskaloja”.
Koska kyse on luonnonsuojelualueesta, on Piurukan ympäristössä liikuttava aina luontoa kunnioittaen. Tätä varten osakaskunta on rakentanut alueelle pitkospuut, joita pitkin järvelle pääsee vaivattomasti esimerkiksi Kuljelmavuoren parkkipaikalta, josta kävelymatkaa kertyy noin 400 metriä. Metsästys alueella on kielletty, mutta sen sijaan marjastuspaikkana Piurukka on mitä mainioin. Kaikille luonnoneläinten ja erityisesti lintujen seuraajille kiikaroitavaa riittää Piurukassa pesivästä joutsenparista, korpeista ja kuikista.

 

Piurukkajärvi kuuluu Natura 2000-luonnonsuojelualueeseen ja siksi siellä liikkujan on toimittava aina luontoa kunnioittaen.

 

Piurukkajärven vesi on Jari Mikkolan mukaan varsin hyvälaatuista ja siksi erittäin sopivaa kirjolohien menestymistä varten.
”Jos kirjolohia istutettaisiin esimerkiksi Pyhäjokeen, alkaisi kalan liha maistua mudalle, koska vesi on siellä niin tummaa ja hapanta. Pirukassa vesi on puhtaampaa. Aikoinaan kauan sitten oli jopa suunnitelmia, että täältä olisi johdettu juomavesi Oulaisiin. Tämä järvi on niin korkealla, 105 metriä meren pinnasta, että vesi olisi tullut omalla painollaan. Mutta se ajatus unohdettiin aika nopeasti”, Mikkola muistelee.

Jari Mikkola itse tykkää narrata Piurukan kirjolohia virvelillä, mutta myös niin kutsuttu ootto-onki on tässä järvessä suosittu pyyntimuoto. Kirjolohen lisäksi Piurukasta voi saada ahventa, haukea ja jopa siikaa.
”Ootto-onkimisessa laitetaan vain syöttipallo koukkuun ja paino pohjaan. Syötin ja painon väliin jätetään noin puoli metriä väliä. Sitten kun syötti heitetään veteen, nousee syöttipallo ylös pohjasta juuri niin paljon kuin painoa on säädetty”. Sen jälkeen vain odotetaan, milloin kela alkaa huutaa ja kalan saa nostaa haavilla ylös”, Jari Mikkola hymyilee.

Takaisin Jutut -sivulle