Kolumni: Eurooppa näki ehkä aidoimmat viisut ikinä

Euroviisut tuli ja meni ja pitihän niitä liimautua television taakse katsomaan. Täällä Virossa Euroviisut on ehkä jopa hieman suurempi asia kuin Suomessa, sillä maan viisumenestys on ollut lyhyeen historian nähden erinomainen.

Viro voitti Euroviisut vuonna 2001 eli 20 vuotta sitten Tanel Padarin ja Dave Bentonin kappaleella Everybody. Tästä alkoi Viron historian kalleimman ja suurimman televisiotuotannon järjestely ja upouusi Saku Suurhall valjastettiin viisufanien käyttöön. Nyt, 20 vuotta myöhemmin Tanel Padar laulaa edelleen ja Dave Bentonin tytär Sissi jakoi Viron pisteet lauantain finaalissa.

Virossa Euroviisujen katsominen on useille perheille perinne, vaikka täällä Mustamäen venäjänkielisellä asuinalueella naapuritalojen ikkunat pysyivätkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pimeänä. Viisut selostetaan Tallinnan studiolta viroksi, mutta paikalla olevat toimittajat tuovat nähtäväksi klippejä delegaation hotellista ja oheistapahtumista.

Uku Suvisten menestys ei ollut tänä vuonna kovinkaan hyvä, mutta Suomi menestyi viisuissa loistavasti. Euroviisuissa nähtiin useampikin suomalainen, sillä Lordi nykyisessä kokoonpanossaan oli paikalla.

Uskallan todeta, että Suomi lähetti paikalle pakkauksen voimakasta pohjoispohjalaista energiaa ja bändi hoiti hommansa kunnialla ja ilolla loppuun. Euroviisut olivatkin ehkä aidoimmat pitkään aikaan, sillä jokainen artisti ja juontaja oli aidosti iloinen siitä, että tapahtuma järjestyi ja yleisöä saatiin paikalle. Tapahtuma tuli todella tarpeeseen rankan kaksivuotisen jälkeen. Nyt ei auta kuin odottaa ensi vuotta ja uusia viisuja ja sitä, josko lavalla nähtäisiin vihdoin myös Jaja Ding Dong.

Takaisin Jutut -sivulle