Kolumni: Siirryimme hölmöläisyhteiskuntaan

Kankaan asemalla asunut Eino Lyly tuli usein sunnuntaisin kotiini kylään. Hänestä oli tullut kylän lasten suosikki mehevillä ja mielenkiintoisille tarinoilla entisaikojen elämästä. Ajasta, jolloin Kankaan asema oli vilkas puutavaran lastauspaikka, kylällä oli kolme kauppaa, koulu ja vireästi toiminut nuorisoseura. Erinomaisen hyvin muistiini on jäänyt yksi talvinen sunnuntai, jolloin Eino kertoi susista, joita joutui lapsena pelkäämään. Hän kertoi muun muassa, ettei uskaltanut mennä talviöisin pissalle ulkohuussiin seudulla liikkuvien susien pelossa, vaan pissasi salaa eteisen lattialautojen raosta maahan.

Eino kertoi, että hän oli tosi huojentunut myöhemmin, kun sudet saatiin häädettyä ihmisten asuinalueilta, niin myös Kankaan asemalta. Tämä on vain yksi esimerkki, jossa nykyaikana on otettu takapakkia. Susien suojelussa mentiin liian pitkälle. Nykyisin lapset ja koirat saavat jälleen pelätä susia. Niitä liikkuu laumoina näilläkin nurkilla. Olen tavannut parikin nuorta kansalaista, jotka ovat itkien kertoneet kuinka sudet tappoivat heidän rakkaan koiraystävänsä. Naapurin terassillakin kiinni ollut koira kärsi saman kohtalon aivan kaupungin liepeillä. Se on sydäntä särkevä totuus. Miksi muuten niin monien taajamien ulkopuolella asuvien maaseudun lasten pitää ikuisesti pelätä kotinurkilla ja koulumatkoilla vaanivia susia ja susilaumoja?

Hirven metsästys alkoi useimmissa metsästysseuroissa viikonloppuna. Eikä päästy edes paria päivää pitemmälle, kun uutiset susien tappamista metsästyskoirista nousivat otsikoihin. Aivan valtavan monet ovat tuominneet keskusteluissa esimerkiksi sen, että kainuulaista koiran omistajaa kuulustellaan metsästysrikoksesta, kun susilauma ensin tappoi hänen metsästyskoiransa, ja omistaja ampui varoituslaukauksen jälkeen susilaumasta yhden suden. Normaalin järjen mukaan ja kaikkien tuntemieni metsästäjien ja muiden keskustelukumppanieni oikeustajua koiran omistajan kohtalo on järkyttänyt. Ihmisten mielestä koiran omistaja toimi ihan oikein. Nykyisin olemme kuitenkin siirtyneet hölmöläisyhteiskuntaan, jossa entinen väärä onkin nykyinen oikea. Pitää ilmeisesti kasvaa uusi sukupolvi, joka ymmärtää, että esimerkiksi suden henki on koiran ja ihmisen henkeä arvokkaampi.

 

Kaisa Hietala

Takaisin Jutut -sivulle