Kukat tuovat kesäfiiliksen

Perinteiset kukkalajit pitävät pintansa Pikkumäen puutarhan kesäsesongissa.

Kesä saapuu Suomeen toden teolla tällä viikolla. Lämpötilojen ennustetaan huitelevan hellerajan lähellä koko viikon. Tämä on hyvä uutinen kaikille puutarhayrittäjille, jotka ovat saaneet jälleen jännittää sitä, milloin ihmiset aktivoituvat ja tulevat ostamaan kesäkukkia ja muita kasveja puutarhaansa koristamaan.
”Esimerkiksi valmistujaisia varten halutaan piha parempaan kuntoon. Kyllä se on selvää, että lämmin ilma saa ihmiset liikkeelle. Elämä voittaa”, toteaa Pikkumäen puutarhan yrittäjä Tiina Anttila.
Tiina Anttila kertoo, että ensimmäinen kesäkukka, jota asiakkaat tulevat heiltä keväällä ostamaan, on yleensä orvokki. Kurkun ja tomaatin taimia menee myös paljon tässä vaiheessa vuotta.
”Orvokki kestää hyvin kylmääkin. Pelargonia tulee sitten seuraavaksi”.

Tiina Anttila muistelee, korona-aikana ihmiset innostuivat puutarhanhoidosta toden teolla.
”Korona-aikana oli ajanjakso, jolloin ihmiset ostivat meiltä hirveästi hyötykasveja, kuten tomaatin ja kurkun taimia sekä hedelmäpuita. Sittemmin ostokäyttäytyminen on siitä tasaantunut”.
Pikkumäen puutarhassa on käytössä itsepalvelu, eli asiakkaat saavat kierrellä vapaasti puutarhassa ja valita haluamansa tuotteet. Henkilökunta auttaa heti, kun apua tarvitaan.

Puutarhan ulkopuolelta löytyy joukko hedelmäpuun taimia. Tiina Anttila kertoo, että tietyt luumu- ja päärynäpuun lajikkeet selviytyvät hyvin meidänkin leveysasteellamme. Ne ovatkin olleet viime ajat suuressa suosiossa.

Pikkumäen puutarhalla on pitkä historia. Se alkaa jo 1960-luvun alusta, jolloin Aino Pikkumäki alkoi kasvattaa kukkia Oulaisissa.
”Sen jälkeen toiminta on siirtynyt perheessä eteenpäin aina siihen asti, kun minä ostin tämän yrityksen itselleni 20 vuotta sitten”, Tiina Anttilan selvittää.
Hän tunnustaa, että puutarhurin ammatti on mukavaa ja palkitsevaa työtä, mutta samalla hyvin uuvuttavaa. Varsinkin, kun Anttila on joutunut selviytymään viime ajat kaikesta hyvin pitkälti yksinään. Hän on miettinyt jopa sitä, että lopettaisi puutarhan pitämisen kokonaan lähitulevaisuudessa.
Pikkumäen puutarhan suurimmat asiakkaat ovat olleet seurakunnat sekä lähialueen kaupungit. Tiina Anttila on huomannut, että kilpailu on kiristynyt puutarha-alalla selvästi ja kustannukset ovat nousseet merkittävästi viime aikoina.
”Puutarhalla oma etunsa siinä, että meillä on laaja valikoima ja hoidetut kasvit”, Tiina Anttila sanoo.

Takaisin Jutut -sivulle